Astonishing X-Μen #1-24

Το επικό run που ωρίμασε τους X-Men

Ιστορία

Το ASTONISHING X-MEN ήταν ο τίτλος που διαδέχτηκε το ήδη επιτυχημένο run του Grant Morisson στο NEW X-MEN, ως ο flagship τίτλος του X-franchise, υπό την πένα του Joss Whedon και σε σχέδιο του John Cassaday. O βασιλιάς των nerds διατήρησε το roster που χρησιμοποίησε και ο Βρετανός συγγραφέας, επαναφέροντας την αγαπημένη του (καθώς και πολλών άλλων) Kitty Pryde στο προσκήνιο, και οδήγησε τους αναγνώστες σε μια επική ιστορία 25 τευχών.

Η Kitty Pryde επιστρέφει στην έπαυλη του Professor X, αλλά οι X-Μen δεν είναι όπως τους θυμάται. Η ίδια νιώθει τόσο οικεία με το περιβάλλον, αλλά και τόσο αποξενωμένη από το νέο status-quo. O Colossus έχει πεθάνει, η σχολή Xavier για χαρισματικούς νέους λειτουργεί πλέον σαν ένα κανονικό ίδρυμα γεμάτο μεταλλαγμένους. Η Emma Frost, η πρώτη archnemesis της Kitty, είναι η διευθύντρια αυτής της σχολής και παράλληλα η ερωμένη του Cyclops, λίγους μόλις μήνες μετά το θάνατο της Jean Grey.

Όμως, μια ηρεμία φαίνεται να διακρίνει τον κόσμο των μεταλλαγμένων και ο Cyclops είναι διατεθειμένος να οδηγήσει τους X-Μen σε μια πιο ηρωική εποχή, αλλά η καταιγίδα δεν αργεί να ξεσπάσει. Την ανακοίνωση της ανακάλυψης ενός νέου “φαρμάκου”, το οποίο “θεραπεύει” τους μεταλλαγμένους, ακολουθεί μια σειρά αποκαλύψεων και οδηγεί σε μια αλυσίδα γεγονότων που κατανέμεται σε τέσσερα story arcs και ολοκληρώνεται στο τέλος του run του creative team.

Τι Μας Άρεσε

Ο Whedon, καλά διαβασμένος σε ότι αφορά το continuity των X-Μen, αιχμαλωτίζει τέλεια στο χαρτί την χημεία μεταξύ τους, δημιουργεί ιστορίες που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού και συνδυάζει αριστοτεχνικά την soap opera με το χιούμορ που χαρακτηρίζει τα έργα του και τις σκηνές δράσης. Το characterization του καθενός είναι πιστό στην ιστορία του κάθε ήρωα.

Η Kitty Pryde δεν είναι πια μια έφηβη που βλέπει τους X-Μen σαν μια ατελείωτη περιπέτεια, αλλά μια συνειδητοποιημένη γυναίκα που ξέρει ότι ανά πάσα στιγμή όλα μπορεί να αλλάξουν. Για τον Cyclops, η σειρά αποτελεί το σημείο καμπής στην ιστορία του ήρωα. Είναι πιο ανεξάρτητος πλάι στην νέα του σύντροφο και δεν ακολουθεί τα πρέπει που προστάζει το πεπρωμένο του ως αρχηγός των X-Μen, ενώ παύει να απομονώνεται εξαιτίας των φόβων του.

Η Emma Frost είναι ένα έρμαιο των τύψεων για τα επαναλαμβανόμενα λάθη που έχει κάνει, αλλά δεν διατίθεται ως το τέλος της σειράς να χαλάσει την εικόνα της. Ενώ την ίδια στιγμή όλοι οι άλλοι συγγραφείς την αντιμετωπίζουν σαν μια αμετανόητη ex-villain, με ένα είδος μίσους, λόγω fanboyισμού ο Whedon ήταν ο μοναδικός που σκιαγράφησε την ψυχοσύνθεση του χαρακτήρα της, διατηρώντας, όμως, τον σαρκασμό που την χαρακτηρίζει

Ο Wolverine στη σειρά βρίσκεται σε δεύτερο ρόλο, αλλά αυτός είναι και ο ρόλος που τον έκανε εξαρχής δημοφιλή και ο ρόλος με τον οποίο αποδίδεται σωστότερα. Πλάι στους παλιούς χαρακτήρες, την πρώτη τους εμφάνιση κάνουν στη σειρά χαρακτήρες όπως η Armor, η Abigail Brand και η Blindfond. οι οποίοι σύντομα κόσμησαν τις σελίδες των διάφορων άλλων τίτλων της Marvel.

Φυσικά, ένας από τους λόγους που η σειρά αυτή αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες όλων των εποχών είναι το καθαρό και υπερβολικά ρεαλιστικό σχέδιο του John Cassaday. Εξαιρετικά λεπτομερές και εκφραστικό στο σχεδιασμό των προσώπων, απογειώνει τη σειρά στις σκηνές δράσεις. Αρκετές φορές, η δυναμική του σχεδίου καλύπτει το script και το σενάριο του Whedon.

famouspanelswolverine21

Τι Μας Ενόχλησε

Δέκα χρόνια μετά την αρχική κυκλοφορία της σειράς, δύσκολα θα βρω ένα ψεγάδι στο έργο των Whedon και Cassaday. Πάραυτα, κατανοώ τις αμφιβολίες των αναγνωστών την εποχή που κυκλοφορούσε η σειρά (όπως οι συνεχείς αναβολές στην κυκλοφορία των τευχών), αλλά μετά από μια δεκαετία όλες αυτές οι αμφιβολίες δε μπορούν να μειώσουν το κύρος της σειράς.

Συνολική Εκτίμηση

Ο Whedon δεν ακολουθεί την πεπατημένη, ξεφεύγει λίγο από το συνηθισμένο μοτίβο των  Χ-Μen και των μεταλλαγμένων που ζουν σε έναν κόσμο που τους φοβάται και τους μισεί και γράφει μια ιστορία που κινείται γύρω από τους  ίδιους τους X-Μen. O τίτλος αποτελεί στην πραγματικότητα μια ιστορία ωρίμανσης των χαρακτήρων. Μια ιστορία που, στο φινάλε της, το creative team μεταδίδει στους αναγνώστες μια συναισθηματική ολοκλήρωση.

Αποτελώντας ένα από τα πρώτα comics που διάβασα, μου έκανε εντύπωση πως στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών αντίκρυσα την κούραση από τις συνεχείς μάχες από την ματαιότητα ενός ατελείωτου πολέμου, όχι για επιβίωση, αλλά για να διορθώσουν καταστάσεις, για τις οποίες οι ίδιοι δεν ευθύνονται.

Ο συγγραφέας, άρχοντας του συμβολισμού (από την εποχή της Buffy ακόμα), με κάθε ιδέα που εισάγει και κάθε plot-point που δημιουργεί, αποτυπώνει μια μετάσταση στη ψυχολογική κατάσταση των χαρακτήρα. Ο έλεγχος των δυνάμεων του Cyclops για πρώτη (και μοναδική φορά) αντιστοιχεί στην απώλεια του φόβου του να αντιμετωπίσει τον κόσμο. Κάθε πλάνο, κάθε quote δεν είναι τυχαίο, αλλά από πρώτο τεύχος όλα οδηγούν στο φινάλε του GIANT SIZE ASTONISHING X-MEN #1.

astonishing-x-men-2

Παράλληλες Προτάσεις

Θα ξεκινήσω κάπως ανορθόδοξα, συστήνοντας να αγνοήσετε αρχικά όλα τα υπόλοιπα τεύχη των ASTONISHING X-MEN, τα οποία δυστυχώς δε κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με το αρχικό run, και το UNCANNY X-MEN του Matt Fraction, το οποίο λαμβάνει το χρίσμα του flagship,  μετά το τέλος του run του Whedon.

Αν και το run του Whedon αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, την επιτομή των comics των Χ-Μen, οι υπόλοιπες δουλειές του συγγραφέα στον κόσμο της 9ης Τέχνης ήταν ελάχιστες και δεν είχαν την ίδια απήχηση. Όσοι, όμως, θέλουν να ακολουθήσουν τον συγγραφέα, πέρα από τις μέτριες σε σχέση με τα comics ταινίες του, μπορούν να ρίξουν μια ματιά στο BUFFY THE VAMPIRE SLAYER SEASON EIGHT, που ακολουθεί τις περιπέτειες της Buffy, αμέσως μετά το τέλος της σειράς, αλλά και να ψάξουν και για το τελευταίο arc του δεύτερου τόμου των RUNAWAYS.

Αντίθετα, μια από τις καλύτερες σειρές στην ιστορία της 9ης Τέχνης αποτελεί το PLANETARY και αυτό οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό στο ρεαλιστικό και καθαρό σχέδιο του John Cassaday. Τέλος, για αυτούς που ενδιαφέρονται για παρόμοιες ιστορίες στο X-franchise, τόσο το run του Morrison στους NEW X-MEN όσο και το UNCANNY X-MEN του Kierron Gillen, αποτελούν για διαφορετικούς λόγους η καθεμία σειρές που κινούνται σε παρόμοια μονοπάτια με το ASTONISHING X-MEN.