Mayday #1

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Mayday #1

WriterAlex De CampiArtistTony ParkerPublisherImage Comics

Ψυχρός Πόλεμος, CIA, KGB, αυτομολούντες στρατιωτικοί, μυστικοί πράκτορες, ψυχοτρόπα ναρκωτικά, vodka, hippies, rock. Γενικώς, λίγο-πολύ ό,τι θυμίζει 70s.

Οι σοβιετικοί μυστικοί πράκτορες με τα κωδικά ονόματα Felix και Rose έχουν αναλάβει να βγάλουν από τη μέση έναν άρτι αυτομολήσαντα στρατηγό της ΕΣΣΔ. Τα πράγματα πηγαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο, όταν αποφασίζουν να δοκιμάσουν τον αμερικάνικο undergound τρόπο ζωής. Η κατάσταση φεύγει από τον έλεγχό τους και πλέον είναι μπλεγμένοι για τα καλά.

Αυτό το πρώτο από τα πέντε τεύχη του νέου κατασκοπικού mini series της Image μας υποδέχεται στα credits, με τη φωτογραφία σήμανσης της Jane Fonda από τη σύλληψή της το 1970, όταν η γνωστή ηθοποιός και πολιτική ακτιβίστρια είχε συλληφθεί με την ψευδή κατηγορία της λαθρεμπορίας ναρκωτικών. Κάτω από τη φωτογραφία αναγράφεται η δήλωση της Fonda, “Το να κλέβεις δεν είναι κλοπή. Η ιδιοκτησία είναι κλοπή”, επαναλαμβάνοντας τη ρήση του αναρχικού φιλοσόφου Pier Joseph Proudhon. Όλα αυτά διότι, όπως προκύπτει από το σημείωμα του συγγραφέα στο τέλος του τεύχους, το συγκεκριμένο limited series αποτελεί μέρος μιας σειράς μικρών ιστοριών, που θα ασχολούνται με τον ψυχρό πόλεμο, εστιάζοντας στην Ιστορία, στις πολιτικές εξελίξεις αλλά και στη μουσική. Πράγματι, ήδη μέσα από τις σελίδες του τεύχους οπτικοποιήθηκαν και “ακούστηκαν” στίχοι των Led Zeppelin και των Doors.

Σε γενικές γραμμές το MAYDAY παίρνει καλό βαθμό, σε σχέδιο και σενάριο. Περιέχει χιούμορ και δράση, καθώς και εντυπωσιακές σελίδες με ψυχεδελικό artwork. Πείθει για τη συνέχεια της ανάγνωσης της σειράς, χωρίς ωστόσο να χαρακτηριστεί αριστούργημα.