Multimedia… Woman!

Η Wonder Woman στη μικρή και στη μεγάλη οθόνη

Το θηλυκό μέλος της Trinity της DC δεν υπολείπεται ούτε στις εμφανίσεις της στη μικρή και στη μεγάλη οθόνη, via live-action και animated ενσαρκώσεων. Ας τις δούμε λίγο αναλυτικότερα, ξεκινώντας από τις live-action εμφανίσεις της.

Η πρώτη απόπειρα έγινε το 1967, ενώ η Wonder Woman θα έκλεινε τα 26 χρόνια παρουσίας της στα “funny pages”, με ένα πιλοτικό επεισόδιο ονόματι “Who’s Afraid Of Diana Prince?”. Προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την επιτυχία της σειράς του BATMAN, αποπειράθηκε να παρουσιάσει μία πολύ ανθρώπινη Wonder Woman, με πρωταγωνίστρια την ίδια τη Diana Prince, υποδυόμενη από την Ellie Wood Walker. Θα ήταν μια κωμική σειρά, με τη Diana να καταπιέζεται από τη μητέρα της και να κρύβει από αυτήν τη διπλή ταυτότητά της. Τη Wonder Woman ενσάρκωνε η Linda Harrison, αλλά το πιλοτικό επεισόδιο δεν προβλήθηκε ποτέ και η σειρά ακυρώθηκε.

Το 1974, έχουμε τη δεύτερη απόπειρα, με την τηλεταινία WONDER WOMAN, που βασιζόταν στα comics της Bronze Age, με αποτέλεσμα να έχει παντελώς διαφορετική στολή. Την υποδύονταν η Cathy Lee Crosby και έτσι έχουμε και την πρώτη ξανθιά (!) Wonder Woman με γκατζετάκια που θύμιζαν περισσότερο Emma Peel των AVENGERS παρά Wonder Woman. Αυτή η απόπειρα προβλήθηκε από το ABC, δεν τράβηξε πολλούς τηλεθεατές και ακυρώθηκε όποια συνέχεια θα μπορούσε να υπάρχει.

Με την τρίτη προσπάθεια, την επόμενη χρονιά, η Wonder Woman κατόρθωσε και απέκτησε δική της τηλεοπτική σειρά, η οποία πλέον θεωρείται κλασική. Ο λόγος για το WONDER WOMAN, με πρωταγωνίστρια τη Lynda Carter, που διήρκεσε τρεις σεζόν (μία στο ABC και δύο στο CBS), από το 1975 έως το 1979.  Συμπρωταγωνιστής ήταν ο Lyle Waggoner, ως Steve Trevor, που πολεμούσε στην πρώτη σεζόν τους Ναζί στον Δεύτερο Παγκόσμιο, και ως… ο συνονόματος γιος του στις υπόλοιπες δύο σεζόν, στη διάρκεια των οποίων η σειρά εξελισσόταν στα σύγχρονα τότε 70s και αντίπαλοι ήταν supervillains και εγκληματίες. Ας θυμηθούμε το catchy theme song.

Από τότε, δεν έχει κατορθώσει να ξαναστεριώσει καμία εμφάνισή της στη μικρή οθόνη. Το 1990, είχε ανακοινωθεί μία πιλοτική σειρά που δεν ξεκίνησε ποτέ, δεν κατόρθωσε να εμφανιστεί ποτέ στο SMALLVILLE, το 2011 γυρίστηκε το αποτυχημένο πιλοτικό επεισόδιο με πρωταγωνίστρια την Adrianne Palicki (μετέπειτα Mockingbird στο AGENTS OF S.H.I.E.L.D.) αλλά το NBC το ακύρωσε πριν καν προβληθεί και από το 2012 είναι παγωμένη η σειρά AMAZON του CW, με μοναδική πιθανή προοπτική την συμμετοχή της στο ARROW.

Ας περάσουμε τώρα στη μεγάλη οθόνη, όπου η παρουσία της Wonder Woman είναι πολύ πρόσφατη. Η πρώτη εμφάνιση της Diana στη μεγάλη οθόνη έγινε μόλις φέτος, ως τριταγωνίστρια στο αμφιλεγόμενο BATMAN V SUPERMAN: DAWN OF JUCTICE. Την ενσάρκωσε η Gal Gadot, η στολή της ήταν μία ενδιαφέρουσα μίξη της κλασικής και εκείνης από το New 52 και οι εντυπώσεις ήταν παραπάνω από θετικές, παρ’ όλες τις υπαινισσόμενες αλλαγές στο origin της, καθώς ο Δεύτερος Παγκόσμιος έχει αντικατασταθεί από τον Πρώτο. Περισσότερες λεπτομέρειες θα μάθουμε στην επόμενη εμφάνισή της, η οποία θα είναι στην πρώτη, ομότιτλη και δικιά της ταινία, του χρόνου το καλοκαίρι. Φυσικά, έπεται και συνέχεια, καθώς πρόκειται για βασικότατο χαρακτήρα του κινηματογραφικού σύμπαντος που προσπαθεί να διαμορφώσει η DC, συνεπώς θα την ξανασυναντήσουμε στο JUSTICE LEAGUE, που θα βγει στις σκοτεινές αίθουσες σε ακριβώς ένα χρόνο από τώρα. Ένα μεγάλο συν αποτελεί και το εκπληκτικό theme της, που ακούσαμε στο BATMAN V SUPERMAN, χάρη στην εκρηκτική συνεργασία του Hans Zimmer με τον Junkie XL. A little less conversation, a little more action please!

Φυσικά, μιλώντας για την παρουσία της Wonder Woman σε άλλα μέσα, δε θα μπορούσαμε να μη μιλήσουμε εκτενώς για τις πολυάριθμες animated εμφανίσεις της. Η πρώτη της εμφάνιση έγινε το Δεκέμβρη του 1972, ως guest σε ένα επεισόδιο του THE BRADY KIDS της Filmation, ονόματι “Ιt’s All Greek To Me”, με τη φωνή της Jane Webb. Στο επεισόδιο, η πρωταγωνιστική παρέα μεταφέρεται πίσω στο παρελθόν μαζί με τη Wonder Woman, προκειμένου να παρακολουθήσει τους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες! Μετά από αυτή τη δειλή πρώτη εμφάνιση, η Wonder Woman θα συνεχίσει με υπερηρωικές σειρές και ταινίες της DC. Ακολούθησαν οι διάφορες σειρές των SUPER FRIENDS, κάτι σαν πρώιμο και παιδικό JLA (του οποίου είχαν προβληθεί κάποια επεισόδια και στην Ελλάδα), από το 1973 έως και το 1986, και μία guest εμφάνιση στη σειρά του Superman το 1988. Μπαίνοντας στη νέα χιλιετία, ήρθε το αριστουργηματικό JUSTICE LEAGUE και το sequel JUSTICE LEAGUE UNLIMITED, από το 2001 μέχρι το 2006, με τη φωνή της Susan Eisenberg, οπότε και εντάχθηκε κι επίσημα στο DC Animated Universe. Ακολούθησαν οι εμφανίσεις στο YOUNG JUSTICE, σε ένα DC NATION SHORT, στο special LEGO BATMAN: BE-LEAGUERED και στο κοριτσίστικο DC SUPER HERO GIRLS. Τέλος, αναμένεται να δούμε την πρωταγωνιστική εμφάνισή της, μετά από δέκα χρόνια, στο επερχόμενο JUSTICE LEAGUE ACTION.

Όσον αφορά στις animated ταινίες, είναι όλες μέρος του DCAU. Το JUSTICE LEAGUE: THE NEW FRONTIER (2008), μεταφορά του κλασικού mini series, με τη φωνή της Lucy Lawless, το WONDER WOMAN (2009), το οποίο είναι και το μόνο που θα πρότεινα απευθείας σε όποιον θέλει να μάθει μέσω ταινίας τι εστί Wonder Woman, με τη φωνή της βραβευμένης με Χρυσή Σφαίρα Keri Russell, καθώς και η συμμετοχή της στο SUPERMAN/BATMAN: APOCALYPSE του 2010, με την επιστροφή της Susan Eisenberg στη φωνή. Έκτοτε έχουμε τη συμμετοχή της μονάχα μέσα από ταινίες της JLA, βασισμένες κυρίως σε story arcs του New 52. Έχουμε και λέμε: JUSTICE LEAGUE: CRISIS ON TWO EARTHS (2010), το οποίο αρχικά θα ήταν ο συνδετικός κρίκος των JUSTICE LEAGUE και JUSTICE LEAGUE UNLIMITED, JUSTICE LEAGUE: DOOM (2012), JUSTICE LEAGUE: THE FLASHPOINT PARADOX (2013), JLA ADVENTURES: TRAPPED IN TIME (2014), JUSTICE LEAGUE: WAR (2014), JUSTICE LEAGUE: THRONE OF ATLANTIS (2015), JUSTICE LEAGUE: GODS AND MONSTERS (2015), JUSTICE LEAGUE VS TEEN TITANS (2016), αλλά και το επερχόμενο JUSTICE LEAGUE DARK. Παράλληλα, έχει ένα αξιοπρεπές μερίδιο εμφανίσεων στις ταινίες της Lego, LEGO BATMAN: THE MOVIE – DC SUPER HEROES UNITE του 2013, THE LEGO MOVIE του 2014, LEGO DC COMICS SUPER HEROES: JUSTICE LEAGUE VS BIZARRO LEAGUE του 2015 και φυσικά στο επερχόμενο THE LEGO BATMAN MOVIE.

Θα κλείσουμε αυτό το τερατώδες αφιέρωμα, με μία σύντομη αναφορά στις εμφανίσεις της Diana στα videogames. Από το 1995, έχει εμφανιστεί σχεδόν σε όποιο JLA-related παιχνίδι έχει κυκλοφορήσει με χαρακτήρες της DC και όχι μόνο. Οι εμφανίσεις της ως playable ή βασικός χαρακτήρας είναι στα JUSTICE LEAGUE FORCE (1995), JUSTICE LEAGUE HEROES (2006), MORTAL KOMBAT VS DC UNIVERSE (2008), DC UNIVERSE ONLINE (2011), LEGO BATMAN 2: DC SUPER HEROES (2012), INJUSTICE: GODS AMONG US (2013), SCRIBBLENAUTS UNMASKED: A DC COMICS ADVENTURE (2013), LEGO BATMAN 3: BEYOND GOTHAM (2014), INFINITE CRISIS (2015) και στο πολυαναμενόμενο INJUSTICE 2 που θα κυκλοφορήσει του χρόνου. Τέλος, μπορείτε να απολαύσετε ένα compilation με ενδεικτικά samples από την κάθε animated και videogame απεικόνιση, στο ακόλουθο επεισόδιο του COMPARING THE VOICES.