A.D.: After Death #1

Snyder και Lemire σε ένα comic για το φόβο του θανάτου

Ο Scott Snyder και ο Jeff Lemire είναι δύο δημιουργοί που δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις. Ο Snyder έχει στο ενεργητικό του την συνεργασία του με τον Stephen King στο AMERICAN VAMPIRE, που του χάρισε το βραβείο Eisner, και φυσικά την δουλειά του στον Batman, που κατάφερε να επανακαθορίσει τον Σκοτεινό Ιππότη και να χαρίσει στους αναγνώστες ορισμένες από τις καλύτερες ιστορίες της DC τα τελευταία χρόνια. Ο Lemire, από την άλλη, είναι γνωστός για την δουλεία του σε τίτλους όπως το SWEET TOOTH και το DESCENDER, αλλά και σε πιο mainstream comics της DC, όπου η ζωηρή παλέτα του συνδυάζεται με τις απαλές πινελιές και τα μεγάλα εκφραστικά μάτια των ηρώων. Όταν αυτοί οι δύο σπουδαίοι δημιουργοί αποφάσισαν να συνεργαστούν, σε ένα comic που εξερευνά τη στάση των ανθρώπων προς το μεγαλύτερο μυστήριο της ζωής, τον θάνατο, το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε παρά να είναι ενδιαφέρον.

Στο πρώτο τεύχος του Α.D.: AFTER DEATH, παρακολουθούμε την προσωπική ιστορία του πρωταγωνιστή, Jonah Cooke, που ζει σε έναν κόσμο στον οποίο δεν υπάρχει θάνατος. Μέσα από την αφήγηση του χαρακτήρα, μαθαίνουμε για την πρώτη του επαφή με την θνησιμότητα, όταν ήταν παιδί, και την απόφασή του να καταγράφει τα γεγονότα και τις σκέψεις του, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Αυτές οι πρώτες καταγραφές, παρουσιάζονται στο τεύχος υπό την μορφή κειμένου, όπου τα λιγοστά σκίτσα παίζουν δευτερεύοντα ρόλο, θυμίζοντας περισσότερο εικονογραφημένο βιβλίο. Όταν, όμως, η ιστορία μεταφέρεται στο παρόν, δίνεται η ευκαιρία να αναδειχθεί το artwork. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πινελιές του Lemire, προσδίδουν μία νότα κούρασης και μελαγχολίας, σε πρόσωπα που έχουν ζήσει για πάρα πολλά χρόνια, όμως, αν νοήσουμε τον κόσμο του Α.D.: AFTER DEATH ως έναν post-apocalyptic κόσμο, τότε σίγουρα παρουσιάζεται ως ένας από τους πιο όμορφους και ανθρώπινους. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, μια από τους χαρακτήρες της ιστορίας προτρέπει τον Cooke να παρατηρήσει, μέσα στα σύννεφα, την εμφάνιση ενός καινούργιου χρώματος.

ad_interview_primary

Ο Scott Snyder, μέσω του Jonah Cooke, παρομοιάζει τον φόβο του θανάτου, με εκείνο το συναίσθημα που έχει κανείς όταν ζει μαζί με τους φίλους και την οικογένειά του, πάνω σε ένα στρώμα πάγου, γνωρίζοντας ότι κάτω από τον πάγο βρίσκεται μαύρο, κρύο νερό, στο οποίο κάποια στιγμή όλοι θα καταλήξουν. Μέσα από αυτές τις σκέψεις και τις εμπειρίες, δίνεται η ευκαιρία στον αναγνώστη του Α.D.: AFTER DEATH, να κατανοήσει και να συμπάσχει με τον κεντρικό χαρακτήρα, αλλά και με αυτούς που τον περιτριγυρίζουν. Σε αυτό το τεύχος, όλοι οι χαρακτήρες, από τον φρουρό στην πύλη ως τον πατέρα του Cooke, παρουσιάζονται ως τίποτε άλλο παρά ανθρώπινοι.

Ένα από τα σημαντικότερα comics της χρονιάς, το A.D.: AFTER DEATH συνδυάζει τα ταλέντα δύο βραβευμένων δημιουργών, σε μία ιστορία που ασχολείται με τις υπαρξιακές αγωνίες και τον πάντα κυρίαρχο φόβο του θανάτου. Στις πρώτες σελίδες, το artwork πλαισιώνει διακριτικά την ιστορία, αλλά όταν του δίνεται η δυνατότητα να λάμψει, τότε ο Jeff Lemire αποδεικνύει το ταλέντο του και ο Scott Snyder επιβεβαιώνει τη φήμη του, ως ένας από τους επιδραστικότερους συγγραφείς comics της γενιάς του.