Έφυγε Από Τη Ζωή Ο Gotlib

Ο πολυβραβευμένος δημιουργός ήταν 82 ετών...

Έφυγε από τη ζωή, στα 82 του χρόνια, ο μεγάλος Γάλλος δημιουργός, Marcel Mordekhaï Gottlieb, κατά κόσμον γνωστός με το ψευδώνυμο Gotlib. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Dargaud, ο δημιουργός απεβίωσε αιφνιδίως στην οικία του, στο Yvelines.

O Gotilb γεννήθηκε το 1934 στο Παρίσι, από Εβραίους γονείς. Κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, έχασε τον πατέρα του, γεγονός που τον στιγμάτισε. Αφού ενηλικιώθηκε, ξεκίνησε συνεργασία με το παιδικό περιοδικό VAILLANT (κατόπιν PIF-GADGET). Εκεί, φιλοξενήθηκε η μεγαλύτερη σε διάρκεια σειρά comics του, το GAI-LURON, με πρωταγωνιστή ένα ανθρωπόμορφο πλην απαθές κυνηγόσκυλο ράτσας basset, με μεγάλες επιρροές από το DROOPY του Tex Avery.

Από το 1965, ξεκίνησε η συνεργασία με το PILOTE, όπου δημοσιεύτηκε η σειρά LES DINGODOSSIERS, σε σενάριο René Goscinny και θεματική παρωδίες διαλέξεων random θεμάτων. Δύο χρόνια αργότερα, λόγω του μεγάλου φόρτου δουλειάς του Goscinny, τη συνέχισε ως RUBRIQUE-A-BRAC, το οποίο είχε έναν πιο ενήλικο τόνο, απολαμβάνοντας την αναγνώριση των αναγνωστών του περιοδικού. Αυτή την αναγνώριση ακολούθησαν πολυάριθμα μικρά comic gags, με τον Νεύτωνα και μια πασχαλίτσα. Το 1972, ξεκίνησε το περιοδικό L’ECHO DES SAVANES, με τρομερή επιτυχία, περιέχοντας αυστηρά ιστορίες που δεν απευθύνονται σε ανήλικους και σκοπό να σπάει τα ταμπού, από Γάλλους και διεθνείς δημιουργούς. Το εν λόγω περιοδικό συνεχίζεται μέχρι σήμερα, έχοντας ξεπεράσει τα 340 τεύχη.

Βλέποντας την απήχηση και ζήτηση για ενήλικα comics, ίδρυσε, το 1975, το FLUIDE GLACIAL, μαζί με τους Alexis και Jacques Diament. Εκεί, θα φιλοξενηθούν ιστορίες από Édika, Christian Binet, François Boucq, Moebius, André Franquin και πολλούς ακόμη. Ο ίδιος δημιούργησε για το περιοδικό τον χαρακτήρα Superdupont, ο οποίος είναι σαν μία Γαλλική παρωδία Superman, καθώς και τον ηλικιωμένο Pervers Pépère.

Το 1991, έλαβε το Grand Prix στο Angoulême Festival, το 2007 το Grand Prix Saint-Michel, στις Βρυξέλλες, ενώ το 2005, ένας ολόκληρος αστεροειδής είχε πάρει το όνομά του, ο “184878 Gotlib”.

Πλήθος δημιουργών και φίλων των comics παγκοσμίως, έχουν ήδη τιμήσει τη μνήμη του, μέσω social media. Άφησε πίσω του μεγάλη κληρονομιά για τη Γαλλοβελγική σκηνή των comics, αλλά και για την Ένατη Τέχνη εν γένει.