Top 100 DC Comics

100-91: The one with Batman's funeral
98

Batman: The Cult

1988WriterJim StarlinArtistBernie WrightsonDC Comics

Από τότε που η DC κυκλοφόρησε το THE DARK KNIGHT RETURNS του Frank Miller, πολλοί δημιουργοί προσπάθησαν να δώσουν και στα δικά τους έργα την grim & gritty αισθητική που παρουσίαζε, με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Το BATMAN: THE CULT σίγουρα ανήκει στις επιτυχημένες προσπάθειες!

Αυτό οφείλεται στο ότι ο Jim Starlin δεν βασίζεται στην τυφλή αντιγραφή του TDKR, αλλά απλά παίρνει στοιχεία ώστε να κάνει ξεκάθαρη τη σύνδεση με το έργο του Miller. Αντίθετα, το THE CULT είναι ξεχωριστό, επειδή παρουσιάζει κάτι που δεν βλέπουμε συχνά, την ισοπέδωση ολόκληρου του “είναι” του Batman. Ο Dark Knight αιχμαλωτίζεται, βασανίζεται, υφίσταται πλύση εγκεφάλου και, τελικά, σπάει. Στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας, έχουμε έναν Batman που είναι σκιά του εαυτού του και αυτή η εκτενής παρουσίαση της ισοπέδωσής του, απογειώνει την ικανοποίηση και το αίσθημα κάθαρσης του αναγνώστη, όταν, στο τέλος, έρχεται η αναμενόμενη “αναγέννηση” και νίκη του χαρακτήρα.

Όλα αυτά δεν θα ήταν επιτυχημένα, χωρίς το σχέδιο του Bernie Wrightson και τα χρώματα του Bill Wray. Η συχνή εναλλαγή ανάμεσα σε σκοτεινά panels, με έντονα μελάνια και εικόνες με φωτεινά χρώματα, κυρίως έντονα κόκκινα, μεταφέρει επιτυχώς την ένταση και τη σύγχυση του Batman και ταιριάζει στη βιαιότητα της συγκεκριμένης ιστορίας.

Τα παραπάνω κάνουν το THE CULT μια ιδιαίτερη ιστορία του Batman που αξίζει να διαβάσετε, καθώς ξεφεύγει από την απλή αντιγραφή του TDKR και έχει τη δική της δυναμική να επηρεάσει τον κόσμο του Dark Knight. Απόδειξη αυτού, ότι στοιχεία του THE CULT υπάρχουν στο THE DARK KNIGHT RISES του Christopher Nolan.

#100 #99 #98 #97 #96 #95 #94 #93 #92 #91