Top 100 DC Comics

70-61: The one with the Fallen Angel and the Amazon Princess
69

Gotham By Gaslight

1989WriterBrian AugustynArtistMike MignolaDC Comics

Το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 80, ήταν απίστευτη εποχή για τον Batman. Frank Miller, Alan Moore, Jim Aparo, το εξαιρετικό run των Grant και Breyfogle στο DETECTIVE COMICS, και μια ταινία από τον διάσημο σκηνοθέτη Tim Burton. Ανάμεσα, όμως, σε αυτά τα μεγάλα milestones, υπήρξε και ένα one-shot comic, με τίτλο GOTHAM BY GASLIGHT, που – αν και αρχικά δεν διαφημίστηκε έτσι – θεωρείται ως το πρώτο Elseworld, δηλαδή μια εναλλακτική ιστορία, όπου χαρακτήρες της DC Comics, παρουσιάζονται σε διαφορετικούς χρόνους και εκδοχές.

Βρισκόμαστε στα τέλη του 19ου Αιώνα, όπου ο Bruce Wayne επιστρέφει στη Gotham από το ταξίδι του στην Ευρώπη, με στόχο να κατατροπώσει τους εγκληματίες, ως ο μασκοφόρος ήρωας Batman! (Don’t mess with the classics.) Στην πόλη του, όμως, έχει έρθει και ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης, και όταν ξεκινούν οι σκοτωμοί, η αστυνομία θα ψάξει την ταυτότητα του δολοφόνου στο νεαρό εκατομμυριούχο, που δεν έχει ποτέ άλλοθι για τις βραδινές του δραστηριότητες.

Ο Augustyn κρατάει όλα τα βασικά στοιχεία του ήρωα άθικτα, και τον τοποθετεί με μαεστρία, και μάλιστα μέσα σε ένα μόνο τεύχος, στη Βικτωριανή εποχή. Η εξέλιξη του σεναρίου είναι πολύ καλά δομημένη και straight forward, ενώ η ιδέα του καλύτερου ντεντέκτιβ εναντίον του διασημότερου δολοφόνου, είναι απλά ιδιοφυής. Το σχέδιο του Mignola, πραγματικά, δίνει την εντύπωση της εποχής στο comic, και οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, μαζί με την ιδιαίτερη χρήση των έντονων σκιών, μαγεύουν σε κάθε panel.

Μπορεί η ταυτότητα του Τζακ του Αντεροβγάλτη να μην αποτελεί μυστήριο πλέον, αλλά το GOTHAM BY GASLIGHT σίγουρα είναι διαμαντάκι και υπόδειγμα ιστορίας Batman.

#70 #69 #68 #67 #66 #65 #64 #63 #62 #61