Top 100 DC Comics

60-51: The one with the funny Justice League
59

The Quitter

2005WriterHarvey PekarArtistDean HaspielDC Comics (Vertigo)

Έχοντας διαβάσει τα AMERICAN SPLENDOR του Harvey Pekar, θα πίστευες ότι τα ξέρεις όλα πλέον για αυτόν. Ο άνθρωπος που έκανε τη ζωή του ένα από τα πιο επιτυχημένα underground και αυτοβιογραφικά comics όλων των εποχών (και μια ταινία), ξαναγράφει, για τί άραγε; Μα, φυσικά, για την παιδική του ζωή και τα πρώτα του χρόνια.

Ο master των “slice of life comics” και ένας από τους σημαντικότερους κομίστες που πάτησε το πόδι του στη γη, καταφέρνει για άλλη μια φορά να μην παραλείψει τίποτα. Κάθε βήμα, κάθε απόφαση, κάθε λάθος. Δεν υπάρχει ντροπή στα comics του Pekar. Αυτοκριτική και εσωτερική αναζήτηση, καθώς προσπαθεί να βρει τον εαυτό του και τι θέλει να κάνει στην ζωή του. Καθημερινά προβλήματα, καθημερινές λύσεις, πραγματικά διλήμματα και πραγματικές αποφάσεις.

Μπορεί οι Έλληνες αναγνώστες να μην είμαστε Εβραίοι που μεγαλώσαμε στο Cleveland (οι περισσότεροι, τουλάχιστον), αλλά υπάρχουν τόσα στοιχεία να ταυτιστούμε που θα εκπλαγούμε. Η μεγαλύτερη απόδειξη για την ανθρώπινη φύση και για τον κόσμο που ζούμε, είναι comics σαν το THE QUITTER. Κοιτώντας τον Pekar στα μάτια σαν παιδί και ανάλογα από πιο μέρος του κόσμου είστε, σίγουρα θα βρείτε διαφορές. Χρώμα δέρματος, θρησκεία, γλώσσα, μόρφωση, ενδιαφέροντα, προτεραιότητες. Κοιτώντας πιο προσεχτικά, όμως, θα συνειδητοποιήσετε ότι, τελικά, αυτό που ψάχνουμε στη ζωή μας, δεν είναι και τόσο διαφορετικό. Τα μαθήματα ζωής σαν του Pekar δεν είναι φτιαγμένα από “υψηλούς” ανθρώπους με ιδέες, αλλά από καθημερινούς ανθρώπους με βιώματα.

Θα έρθω να συμφωνήσω με το review στο ROLLING STONE: “Brutally honest”.

#60 #59 #58 #57 #56 #55 #54 #53 #52 #51