Top 100 DC Comics

60-51: The one with the funny Justice League
54

Enigma

1993WriterPeter MilliganArtistDuncan FegredoDC Comics

Ποιά θα ήταν η κατάλληλη λέξη για να περιγράψει κάποιος το ENIGMA του Peter Milligan; Σίγουρα όχι κάτι συνηθισμένο, όπως “εξαιρετικό”, “εντυπωσιακό”, ή “αριστούργημα”. Προσπαθώντας να καταλήξω, θεωρώ πως ο χαρακτηρισμός “μαγευτικό” είναι ο σωστός για αυτή την υπέροχη ιστορία.

Φλεγματικό και σκοτεινό, το ENIGMA αποτελεί μια από τις ομορφότερες και πιο ξεχωριστές ιστορίες της Vertigo και, κατ’ επέκταση, της DC. Η πλοκή μπορεί να μη λέει πολλά, αρχικά. Βασικός χαρακτήρας είναι ο Μichael Smith, ένας συνηθισμένος ανθρωπάκος, που ακολουθεί την κλασική, καθημερινή του ρουτίνα. Όλα, όμως, ανατρέπονται, όταν ξαφνικά oι χαρακτήρες από ένα υπερηρωϊκό comic που διάβαζε όταν ήταν παιδί, έρχονται στη ζωή. Μαζί, αποκτά σάρκα και οστά και ο πρωταγωνιστής του comic, ένας αινιγματικός υπερήρωας που ακούει στο όνομα Enigma. To δυνατό χαρτί της ιστορίας του Milligan δεν είναι η ίδια η πλοκή, αλλά ο τρόπος με τον οποίο μας εξιστορείται αυτή.

Με κάποιους από τους ωραιότερους διαλόγους που θα διαβάσετε, η αριστοτεχνική γραφή του Milligan συνεπαίρνει τον αναγνώστη. Το χιούμορ και τα σχόλια ενός εξωτερικού παρατηρητή, κατά τη διάρκεια της ιστορίας, οι άριστα ψυχογραφημένοι χαρακτήρες, η σκοτεινή ατμόσφαιρα και η αλλόκοτη πλοκή, είναι επιτεύγματα της ένατης Τέχνης και, εν τέλει, μια νίκη της φαντασίας επί της πεζής πραγματικότητας.

#60 #59 #58 #57 #56 #55 #54 #53 #52 #51