Στη Μάχη Των Θερμοπυλών

Το "sequel" της Μάχης του Μαραθώνα είναι υποδειγματικό
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Στη Μάχη Των Θερμοπυλών

WriterΚατερίνα ΣέρβηArtistΘανάσης ΠέτρουPublisherΕκδόσεις Πατάκης

Περίπου ένα χρόνο μετά το graphic novel ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ, κυκλοφόρησε η συνέχεια της σειράς “Ιστορικά Εικονογραφημένα”, από τους ίδιους συντελεστές, και αυτή τη φορά πραγματεύεται την ιστορική και πολυδιασκευασμένη Μάχη Των Θερμοπυλών, με υποδειγματικό τρόπο!

Βρισκόμαστε στη δεύτερη Περσική εισβολή, όπου πλέον βασιλιάς των Περσών είναι ο Ξέρξης, και οι Ελληνικές πόλεις-κράτη ενώνουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον τεράστιο στρατό του. Ο υπερβολικά παιδαγωγικός-παιδικός χαρακτήρας του πρώτου comic έχει υποχωρήσει, δίνοντας εύφορο έδαφος στα ιστορικά γεγονότα, με αποτέλεσμα, αυτή τη φορά, οι παιδικοί χαρακτήρες να εμφανίζονται ελάχιστα και σε λογικά πλαίσια, μπολιάζοντας πανέμορφα την ιστορία με ελάχιστη μυθοπλασία.

Το αποτέλεσμα, μάλιστα, με κάνει να το κατατάσσω ως το καλύτερο comic που έχω διαβάσει ποτέ μου για τη μάχη των Θερμοπυλών και να το προτείνω ανεπιφύλακτα, ανεξαρτήτως ηλικίας. Στο τέλος, υπάρχει και “Q&A” σχετικά με το λόγο της θυσίας του Λεωνίδα, το πόσο έμπλεκε στις διηγήσεις του ο Ηρόδοτος φανταστικά στοιχεία, καθώς και το πόσες μάχες έχουν λάβει χώρα στις Θερμοπύλες, μέχρι και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (spoiler: όλες χαθήκαν). Φυσικά, δε λείπει και το απαραίτητο επεξηγηματικό λεξιλόγιο διάφορων λέξεων και τοποθεσιών.

Αναμένουμε, πλέον, τη συνέχεια αυτής της υπέροχης σειράς, όπου λογικά θα δούμε κάποια… ναυμαχία!