Top 100 DC Comics

50-41: The one where Superman dies (and gets better)
47

Arkham Asylum: A Serious House On Serious Earth

1990WriterGrant MorrisonArtistDave McKeanDC Comics

Αν έπρεπε να περιγράψω το ARKHAM ASYLUM με δύο λέξεις, θα το αποκαλούσα έργο Τέχνης. Γιατί αυτό είναι. Αν ψάχνετε μία κλασική ιστορία Batman, τότε αυτό το comic δεν είναι αυτό που ψάχνετε. Το ARKHAM ASYLUM είναι μία πιο προσωπική ιστορία, ένα ψυχεδελικό, ψυχολογικό ταξίδι του Caped Crusader, αλλά και του αναγνώστη. Εξερευνά σε ένα βαθύτερο επίπεδο τη σχέση του Batman με τους εχθρούς του και είναι μία από τις πιό όμορφες και, ταυτόχρονα, πιο διεστραμμένες ιστορίες του Batman.

Ο Dave McKean είναι ένας από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες. Δεν χρησιμοποιώ τον όρο “σκιτσογράφος”, επειδή το artwork του comic δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως σκίτσο. Είναι, πάντως, ειλικρινά υπέροχο και εξίσου ψυχεδελικό και παράξενο με το σενάριο. O McKean είναι μάστορας στη ζωγραφική και το αποδεικνύει απόλυτα σε αυτό το comic. Δεν χρειάζεται καν να μιλήσω για το σενάριο, από την ώρα που το έχει αναλάβει ο μεγάλος και τρανός Grant Morrison, ο οποίος δίνει στον αναγνώστη την εντύπωση πως βρίσκεται σε όνειρο. Ο διάλογος και η διήγηση γίνονται με τέτοιον τρόπο, που “μαστουρώνουν” τον αναγνώστη. Είναι αχρείαστο να πούμε πως το artwork εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό.

Δεν υπάρχει κάτι άλλο να πω για το ARKHAM ASYLUM, παρά μόνο πως πρέπει να το διαβάσετε. Αν είστε fan του Dark Knight, ή αν θέλετε απλά ένα πιό σοβαρό υπερηρωικό comic, τότε είναι αυτό που ψάχνετε. Είναι ένα αριστούργημα που δεν πρέπει να λείπει από την συλλογή σας!

#50 #49 #48 #47 #46 #45 #44 #43 #42 #41