Rising Stars

Μια πρωτότυπη προσέγγιση της υπερηρωικής θεματολογίας

Ιστορία

Ένας μετεωρίτης πέφτει στο Pederson του Illinois και χρόνια μετά ανακαλύπτεται πως τα 113 παιδιά που ήταν στη μήτρα εκείνη τη στιγμή, έχουν υπεράνθρωπες δυνάμεις. Τότε, τα παιδιά αυτά μεταφέρονται σε ένα “κέντρο παρακολούθησης”, όπου μεγαλώνουν μαζί.

Όταν, αργότερα πάλι, όντας ενήλικες, ένας από τους 113 “Pederson Specials” βρεθεί δολοφονημένος, θα ξεκινήσει μια σειρά αποκαλύψεων και γεγονότων που θα αλλάξουν, εκ βάθρων, τον κόσμο.

Τι Μας Άρεσε

Η ιστορία ξεκινά με μια απλή, αλλά πρωτότυπη ιδέα. Πώς θα ήταν οι υπερήρωες, μαζί με τους villains, αν γνωρίζονταν από παιδιά και είχαν μεγαλώσει μαζί; Η προσωπική αυτή σχέση, σε μια τρυφερή και αθώα ηλικία, θα άλλαζε τα πάντα. Βέβαια, ο Joe Michael Straczynski, επειδή είναι αυτός που είναι, δεν μένει εκεί και επεκτείνει την αφήγησή του και σε άλλους προβληματισμούς, κυρίως γύρω από τη Δύναμη και την Ευθύνη.

Τι Μας Ενόχλησε

Λίγα, πολύ λίγα πράγματα, όπως η υπερβολή στο σχέδιο (τα υπερμούσκουλα και τα υπερστήθη ήταν συνηθισμένη συνταγή στην Image της εποχής). Σεναριακά, ενόχλησαν κάποια ψεγάδια, όπως η μη εμβάθυνση στη σχέση ανάμεσα στον πρωταγωνιστή και την “πιο επιθυμητή γυναίκα του κόσμου”, ή το ότι βρέθηκαν όλοι οι εναπομείναντες Specials σε ένα μέρος, εκτός από τον πρωταγωνιστή.

Και μια μικρή, εμμονική απογοήτευση ακόμα. Ενώ, στην αρχή, ο Straczynski μιλάει ξεκάθαρα για 113 Specials, ποτέ δεν τους απαριθμεί όλους ονομαστικά.

Συνολική Εκτίμηση

Το RISING STARS καταφέρνει, μέσα από την χιλιοειπωμένη θεματολογία των υπερηρώων και ξεπερνώντας τα “mega events”, να πει μια πρωτότυπη ιστορία, γυρίζοντας τον φακό στο προσωπικό επίπεδο. Απεικονίζονται διάφορα θέματα, που προκύπτουν όταν μια χούφτα υπερανθρώπων – χωρίς πιθανότητα ύπαρξης άλλων – βρίσκονται σε έναν κόσμο που τους φοβάται και θέλει να τους εκμεταλλευτεί. Το σχέδιο, επίσης, παρ’ όλη την υπερβολή του, είναι ζωνταντό και ευχάριστο στο μάτι.

Παράλληλες Προτάσεις

Η τότε προστατευόμενη του Straczynski, Fiona Kai Avery, έγραψε τρία spin-off mini series, που επικεντρώνονταν σε μεμονωμένους Specials: Tα BRIGHT, UNTOUCHABLE και VOICES OF THE DEAD. Ο Straczynski επέστρεψε στην υπερηρωική ενδοσκόπηση, με το ψυχολογικό θρίλερ SIDEKICK, ενώ για το πως οι υπερήρωες μπορούν να αλλάξουν τον πλανήτη, θα παρέπεμπα στα κλασσικά WATCHMEN (φυσικά) και EMPIRE.