Top 100 DC Comics

40-31: The one where Jack Knight doesn't want to be a hero
38

The Invisibles

1994-2000WriterGrant MorrisonArtistsSteve Yeowell, Jill Thompson, Chris Weston, John Ridgway, Steve Parkhouse, Paul Johnson, Phil Jimenez, Tommy Lee Edwards, Mark Buckingham, Philip Bond, Warren Pleece, Sean Phillips, Ashley Wood, Frank QuitelyDC Comics (Vertigo)

Αφού ολοκλήρωσε το “αγροτικό” του στα team books της DC, με το DOOM PATROL, και άλλαξε ριζικά την ομώνυμη ομάδα, ο Grant Morrison ανέλαβε μια νέα σειρά, με χαρακτήρες που δημιούργησε σε λευκή σελίδα ο ίδιος, αποφεύγοντας τα στεγανά που συνοδεύουν ήδη καθιερωμένους χαρακτήρες. Οι χαρακτήρες αυτοί ήταν οι Invisibles, μια ομάδα με άκρως επαναστατικό χαρακτήρα, που αποτέλεσε το ιδανικό όχημα για να μεταμφιέσει (άλλοτε διακριτικά και άλλοτε όχι) ο Σκωτσέζος συγγραφέας, κάθε εξωφρενική ιδέα του, εντός και εκτός των σελίδων που είχε στη διάθεσή του.

Το THE INVISIBLES είναι, πρώτα απ’ όλα, γνωστό για τους πρωταγωνιστές του και τους villains του. Ο King Mob, πιθανότατα το alter ego του συγγραφέα, η Lord Fanny, ένας transgender χαρακτήρας σε mainstream comic τη δεκαετία του ’90, και οι εξωγήινοι θεοί Archons of the Outer Church, δεν έμοιαζαν με οτιδήποτε είχαμε δει έως τότε.

Κεντρικό ρόλο, όμως, έπαιξαν, και στα τρία volumes, οι ιδέες του Morrison – η ανθρωπότητα είναι σκλαβωμένη χωρίς να το ξέρει, οι εξωγήινοι μας αντιμετωπίζουν ως τα παιχνιδάκια τους, οι κυβερνήσεις και οι υπηρεσίες είναι φερέφωνα. Ό,τι πιο επαναστατικό, συνωμοσιολογικό και μεταφυσικό (ή μήπως, η αλήθεια που ανοίγει τα μάτια;) βρίσκεται στις σελίδες του THE INVISIBLES!

Και έξω από αυτές; Τη σειρά έφεραν στον θρυλικό θρόνο της και γεγονότα όπως το παγκόσμιο wankathon, η έκκληση του Morrison προς τους αναγνώστες ανά τον κόσμο να αυνανιστούν ταυτόχρονα, ώστε να ξορκίσουν την ενέργεια που απειλούσε με ακύρωση τον τίτλο, αλλά και το γεγονός ότι ο ίδιος ο Morrison υποστηρίζει πως η μαγική ενέργεια της σειράς τον έκανε να αρρωστήσει βαριά. Ποιά άλλη σειρά μπορεί να υποστηρίξει ότι είναι τόσο μοναδική;

#40 #39 #38 #37 #36 #35 #34 #33 #32 #31