Top 100 DC Comics

40-31: The one where Jack Knight doesn't want to be a hero
33

Transmetropolitan

1997-2002WriterWarren EllisArtistDarick RobertsonDC Comics (Helix), DC Comics (Vertigo)

Ένα από τα καλύτερα comics όλων των εποχών, σε ολόκληρο το φάσμα της 9ης Tέχνης και όχι μόνο στα εκδοτικά πλαίσια της DC! Το προκλητικό, αιρετικό, βέβηλο, ασεβές και δεικτικό TRANSMETROPOLITAN, δεν γινόταν να λείπει από αυτό το Top 100, αν και μπορούσε να λάβει καλύτερη θέση. Εδώ στο Comicdom, το αγαπάμε και το έχουμε τιμήσει αρκετά, καθώς οι συντάκτες έχουν γράψει πλήρη και εκτενή άρθρα για αυτό, οπότε η παρούσα παρουσίαση δεν έχει να προσθέσει πολλά.

O σκατόψυχος και sui generis πρωταγωνιστής, Spider Jerusalem, είναι ένας δημοσιογράφος που, αν και αλήτης, δεν είναι ρουφιάνος. Τα βάζει με τα κακώς κείμενα της ξιπασμένης φουτουριστικής κοινωνίας του και γίνεται στόχος για κάθε συστημικό μηχανισμό, νόμιμο ή παράνομο. Κλασική περίπτωση αντιήρωα, που όμως κερδίζει το κοινό.

Όπως σε όλα τα καλά έργα επιστημονικής φαντασίας, έτσι και σε αυτό το cyberpunk δημιούργημα, ο συγγραφέας αλληγορικά καταγγέλλει τα στρεβλά και τα φαύλα του πολιτισμού, επιχειρώντας ταυτόχρονα μικρές προβλέψεις του μέλλοντος. Στη φαινομενική δυστοπία του TRANSMETROPOLITAN, εντοπίζουμε στοιχεία της σύγχρονης πραγματικότητας, τα οποία αντανακλώνται σε εμάς, μέσα από το κυνικό κάτοπτρο του Spider Jerusalem.

Ανατρέξτε σε παλιότερα κείμενα του Comicdom, για το αριστούργημα του Warren Ellis, ή απλά διαβάστε το, ώστε να νιώσετε τι εστί TRANSMETROPOLITAN!

#40 #39 #38 #37 #36 #35 #34 #33 #32 #31