Your Name

Η μεγαλύτερη εμπορική anime επιτυχία μετά το Spirited Away!

Δεν έχω πολύ καλή σχέση με τις ιαπωνικές ταινίες. Ορίστε, το είπα. Δεν είμαι συνηθισμένη στη δομή του σενάριου και των χαρακτήρων που διαφέρει από τους δυτικούς μας τρόπους κι αυτό με έχει δυσκολέψει στην παρακολούθηση μεγάλων έργων, όπως το SPIRITED AWAY ή το AKIRA. Αλλά, όταν μια ταινία που μοιάζει γλυκιά και έυπεπτη κάνει τόση μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο, ποια είμαι εγώ για να μην πάω να τη δω; Άλλωστε, το YOUR NAME, ένα fantasy romance drama film, έμοιαζε πανέμορφο.

Πρόκειται για την ιστορία δύο νέων, της Mitsuha Miyamizu και του Taki Tachibana, που ζουν στην σημερινή Ιαπωνία. Η Mitsuha κατοικεί στη μικρή πόλη Itomori και ονειρεύεται να ζήσει στο Tokyo, όπου τυχαίνει να ζει ο Taki. Παρόλο που οι δυό τους μοιάζουν να μην έχουν απολύτως τίποτα κοινό, αρχίζουν να περνάνε μέρες ολόκληρες ο ένας στο σώμα του άλλου. Μέσα από αυτό το switch body, που στην αρχή τους τρομάζει, αρχίζουν σιγά-σιγά να ερωτεύονται.

Μέχρι εδώ, η ταινία μου άρεσε. Την έβρισκα ρομαντική, ευαίσθητη, λίγο μελό αλλά με χιούμορ. Και μετά WOW, τα πράγματα αλλάζουν πορεία και ακολουθούν spoilers, οπότε ίσως θέλετε να περάσετε την επόμενη παράγραφο.

Μία ημέρα, ο Taki αντιλαμβάνεται πως δεν αλλάζει πια σώμα με τη Mitsuha. Προσπαθεί να την καλέσει, αλλά όσες αναμνήσεις έχει από αυτήν αρχίζουν να σβήνουν. Αναζητώντας τη, φτάνει μέχρι την Itomori, όπου μαθαίνει ότι η πόλη έχει καταστραφεί τρία χρόνια πριν, από έναν μετεωρίτη. Μετά από αυτή την τρομερή συνειδητοποίηση, οι δύο νέοι θα προσπαθήσουν να ξαναβρεθούν την κατάλληλη στιγμή στο χώρο και το χρόνο, ώστε να σώσουν τους κατοίκους της Itomori και να αλλάξουν την τραγική κατάληξη.

Το YOUR NAME είναι ένα ωραίο φιλμ. Με κράτησε από την αρχή έως το τέλος, με εξέπληξε, με συγκίνησε (αλλά εντάξει, είμαι εύκολη σε αυτό) και δέθηκα με τους χαρακτήρες. Σίγουρα είχε μερικά κιτς στοιχεία, αλλά νομίζω πως ένας εφηβικός έρωτας αξίζει να είναι λίγο κιτς. Κάποια side stories ήταν ίσως αχρείαστα: η ταινία προσπάθησε να μας εξηγήσει ότι αυτή η αλλαγή σώματος συνέβαινε και σε προηγούμενες γενιές της οικογένειας της Mitsuha, αλλά βρήκα πως το όλο flashback ήταν κάπως άσχετο.

Γενικά, η ιστορία έχει ορισμένα στοιχεία και χαρακτήρες που, σε μία πρώτη σκέψη, μοιάζουν να είναι απλά σεναριακά πιόνια, χωρίς να φέρουν πραγματικά κάτι στο σύνολο (ο πατέρας, η Miki Okudera…). Σε μια δεύτερη ανάλυση όμως, πιστεύω πως μερικά από αυτά έχουν ως σκοπό να κριτικάρουν και κάποια άλλα ζητήματα, όπως την απότυχημένη διαχείρηση της κυβέρνησης σε καταστροφές, όπως εκείνη της Fukushima. Αν και δε γνωρίζω τους σκοπούς του Makoto Shinkai, προτείνω μια πιο βαθιά ανάγνωση της ταινίας, που μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Όσον αφορά στο animation, έχουμε ένα κλασικό anime στιλ. Άψογο, πεντακάθαρο, με ρεαλιστικά ντεκόρ. Τα χρώματα και η ατμόσφαιρα είναι λαμπερά και καθιστούν την ταινία εύκολη για παρακολούθηση. Σε κάποιες σκηνές και ορισμένα ντεκόρ, έχει χρησιμοποιηθεί 3D animation, αλλά αυτό δένει τέλεια με το υπόλοιπο, χωρίς να ξενίζει το μάτι.

Το YOUR NAME είναι ένα φιλμ που μπορείτε να παρακολουθήσετε επιφανειακά και να περάσετε πολύ καλά ή μπορείτε να ψάξετε για συμβολισμούς και δεύτερες αναγνώσεις – είναι πλούσιο σε αυτές. Πιστεύω πως πρόκειται για ένα πολύ όμορφο love story, με όλα τα κλασικά στοιχεία του είδους. Αν είστε κυνικός τύπος ή αν δε σας αρέσουν τα love stories, δε θα σας αρέσει ούτε αυτό. Αν όμως είστε fan, σας το προτείνω. Είναι μια ταινία καλοφτιαγμένη, ειλικρινής, δροσερή και νομίζω πως δε θα την ξεχάσω σύντομα.