Dracula M.G.B. (My Greek Bailout)

Προτείνεται ανεπιφύλακτα!

Δεν ήμουν σίγουρος τι να περιμένω, πιάνοντας στα χέρια μου το DRACULA M.G.B., καθώς δεν είχα διαβάσει τους δύο προηγούμενους τόμους. Βέβαια, είχα την τύχη να διαβάσω το TRUE STORY, καθώς και την ΤΣΑΚΙΣΜΕΝΗ ΑΥΓΗ, τα οποία είχα ξεχωρίσει ως εξαιρετικές δουλειές. Συνεπώς, αν και αμύητος, δε μπήκα τελείως ανυποψίαστος στον κόσμο του Δράκουλα.

Και πάλι όμως, απ’ ό,τι φάνηκε, δεν ήμουν επαρκώς προετοιμασμένος. Το DRACULA M.G.B. ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μου και αποδείχθηκε σε ένα μίνι εθισμό, αφού την ανάγνωση του τρίτου τόμου ακολούθησαν η ανάγνωση των DRACULA M.G.D. και DRACULA M.G.H. καθώς και πολλές ώρες στο socomic.gr.

Στον τρίτο, λοιπόν, αυτόν τόμο, ο Βλαντ προσπαθεί να εισάγει καινοτομίες στη λειτουργία του ξενοδοχείου του, αλλά έρχεται αντιμέτωπος με τις δυσκολίες της ελληνικής πραγματικότητας. Χίπστερ τέρατα, escape rooms – μπουντρούμια και κεριά επίκλησης από το ΙΚΕΑ μπλέκονται με φαντάσματα ψυχιάτρων, Έλληνες αστυνομικούς και “σοφούς” New Age μέντορες, δημιουργώντας σπαρταριστά ευτράπελα. Παράλληλα, ο Βλαντ προσπαθεί να γλυτώσει από τα δίχτυα των αμείλικτων – κάτι μας θυμίζουν – υπερφυσικών δανειστών του, ώστε να μην καταλήξει στην Κόλαση.

Όμως, πέρα από τον πρωταγωνιστή, την παράσταση κλέβουν οι υπόλοιποι χαρακτήρες, οι οποίοι συμπληρώνουν την ιστορία. Από την αβάσταχτη ανεμελιά του Ρένφιλντ – ο οποίος πραγματικά είναι σαν να έχει ξεπηδήσει μέσα από ταινία του Mel Brooks – ως τις καθημερινές δυσκολίες και προκλήσεις της Ζηνοβίας, και από την Πειραιώτισσα σύντροφο του Βλαντ, Μήτση, μέχρι τις “σφάζω με το μπαμπάκι” ατάκες της Μαμάς-Δράκουλα, το comic παραμένει μια υπέροχη, αλλά και ξεκαρδιστική, αναγνωστική εμπειρία.


Συγχρόνως, τα σκίτσα των δύο δημιουργών εναλλάσσονται με μαεστρία και χωρίς να δημιουργούν σύγχυση. Αν και υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στον τρόπο που η κάθε μία αναπαριστά οπτικά τις περιπέτειες της παρέας του Δράκουλα, το τελικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, αποδεικνύοντας πως μέσα από τη σύνθεση επιτυγχάνεται η ισορροπημένη και πετυχημένη τελεσφόρηση. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και η εύστοχη επιλογή των χρωμάτων, τα οποία δένουν τέλεια με το σχέδιο, αλλά και με το γενικό κλίμα της ιστορίας.

Βέβαια, το πετυχημένο εικαστικό αποτέλεσμα, το ευφυές χιούμορ και οι καλογραμμένοι χαρακτήρες δεν είναι τα μόνα θετικά του συγκεκριμένου τόμου. Το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι, μέσα από την ιστορία του Δράκουλα, το comic πετυχαίνει να δημιουργήσει έναν καμβά που εμπεριέχει όλη την ελληνική πραγματικότητα του σήμερα. Οι δυσκολίες και τα προβλήματα των χαρακτήρων χτυπάνε κατευθείαν στην καρδιά του αναγνώστη, καθώς σε αυτά αντικατοπτρίζεται η δική του καθημερινότητα. Χωρίς τάσεις διδακτισμού, αλλά χάρη μόνο στα πανέξυπνα και αστεία ευρήματα, το DRACULA M.G.B απευθύνεται σε μια ολόκληρη γενιά, η οποία μπορεί να ταυτιστεί με τους χαρακτήρες και με τον τρόπο που καυτηριάζεται το κοινωνικό γίγνεσθαι.

Το DRACULA M.G.B, και γενικά όλη η τριλογία του Δράκουλα, απευθύνeται σε όλους τους φίλους και τις φίλες των comics, άσχετα με το τι σας αρέσει ή επιλέγετε να διαβάσετε. Είναι σίγουρο πως θα το απολαύσετε και, όταν τελειώσει, θα θέλετε κι άλλο. Έχει τις βάσεις για να γίνει κλασικό και φανερώνει δύο δημιουργούς οι οποίες έχουνε πολλά να πούνε.