The Fall And Rise Of Captain Atom #1

The Dr. Manhattan Project

Βρισκόμαστε μισό χρόνο μετά το ριζοσπαστικό DC UNIVERSE: REBIRTH #1 και οι απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με την ανάμιξη των Watchmen και – ιδιαίτερα – του Dr. Manhattan στο DC Universe έρχονται με μεγάλη φειδώ. Το THE FALL AND RISE OF CAPTAIN ATOM, ένα limited series έξι τευχών, φημολογείται ότι θα μας προσφέρει – επιτέλους – κάποιες απαντήσεις. Και υπάρχει ένα πολύ καλός λόγος για να περιμένουμε κάτι τέτοιο και αυτός δεν είναι άλλος από τον πρωταγωνιστή του comic.

Ο Captain Atom, ένας από τους δευτεροκλασάτους (ή μάλλον… τριτοκλασάτους) χαρακτήρες του DC Universe (γνωστότερος – ίσως – για το φιάσκο του ARMAGEDDON 2001), δεν υπήρξε καν δημιούργημα της DC, αλλά ήταν ένας από τους χαρακτήρες που απέκτησε από την Charlton το 1983, μαζί με τον Blue Beetle και τον Question, μεταξύ άλλων. Με τα χρόνια, οι χαρακτήρες αυτοί ενσωματώθηκαν πλήρως (και πολύ πετυχημένα, κατά τη γνώμη μου) στο DC Universe, όμως αρχικά υπήρχε ένα άλλο σχέδιο για αυτούς. Και το σχέδιο αυτό δεν ήταν άλλο από το να είναι οι πρωταγωνιστές του WATCHMEN! Για παράδειγμα, ο Comedian θα ήταν ο Peacemaker, ο Nite Owl θα ήταν ο Blue Beetle, ο Rorschach θα ήταν ο Question και ο Dr. Manhattan θα ήταν ο… Captain Atom φυσικά! Η ιδέα αυτή δεν προχώρησε, με τους Alan Moore και Dave Gibbons να δημιουργούν νέους χαρακτήρες, με εμφανείς επιρροές από τους προαναφερθέντες. Γεννιέται, όμως, σήμερα ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα: “Σε έναν κόσμο που έχει βάλει το χεράκι του ο Dr. Manhattan, ποιος είναι πραγματικά ο Captain Atom”;

Κοιτάζοντας το εξώφυλλο του τεύχους, καταλαβαίνει κανείς ότι οι δημιουργοί μας ιντριγκάρουν, παίζοντας με τις μορφές των δύο ηρώων. Η ιστορία του πρώτου τεύχους περιορίζεται στο να αφηγηθεί ένα περιστατικό. Ο Captain Atom (ο οποίος διαθέτει δυνάμεις βασισμένες στην πυρηνική φυσική και μπορεί να τις εκμεταλλευτεί με διάφορους τρόπους, όπως το να αλλάξει τη σύσταση των στοιχείων) κατά τη διάρκεια μιας αποστολής διάσωσης, χάνει τον έλεγχο των δυνάμεών του και, παρά τη βοήθεια των Superman, Green Lantern και Cyborg, προξενεί ένα πυρηνικό ατύχημα στο Kansas. (Φυσικά, δεν επιλέχθηκε τυχαία η τοποθεσία. Ήταν στο Kansas, που ο θάνατος του Captain Atom και η πυρηνική καταστροφή που προξένησε έθεσαν σε κίνηση τα γεγονότα του KINGDOM COME.)

Το πρώτο τεύχος είναι μια εισαγωγή στην ιστορία, η οποία, χάρη στη δουλειά των Cary Bates και Greg Weisman, λειτουργεί πολύ καλά, αν και είναι εμφανές ότι απευθύνεται στους καλά μυημένους στο DC Universe. Σε αντιστάθμισμα αυτού, ο αναγνώστης μαθαίνει όσα χρειάζεται για τον ήρωα, ώστε να μπει περισσότερο στο νόημα. Βέβαια, τα συχνά υπονοούμενα για τη σύνδεση με τον κόσμο του WATCHMEN (όπως η αναφορά στον J. Robert Oppenheimer και στο Manhattan Project) είναι αρκετά διασκεδαστικές, αλλά δε θα έχουν την παραμικρή αξία, αν δεν ακολουθήσουν κάποιες πραγματικές αποκαλύψεις. Στο σχέδιο, ο Will Conrad παραδίδει μια αξιοπρεπέστατη δουλειά, σχεδιάζοντας το ίδιο καλά στρατιωτικές βάσεις, κρουαζιερόπλοια, υπερήρωες και αστικά τοπία.

Δε σας κρύβω ότι, παρά το σούσουρο που έχει γίνει γύρω από το THE FALL AND RISE OF CAPTAIN ATOM, οι προσδοκίες μου δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλές. Μετά την ανάγνωση του τεύχους, δε βλέπω την ώρα να βγει το επόμενο. Ελπίζω να μας δικαιώσουν οι δημιουργοί.