The Adventures Of Luther Arkwright

Κακός χαμός στα παράλληλα σύμπαντα

Ιστορία

Παράλληλα σύμπαντα. Ψυχοσωματική ενέργεια. Τηλεπάθεια. Εναλλακτική ιστορία. Επιστημονική φαντασία. Σεξ. Όλα συνυπάρχουν στον επικό κόσμο που Bryan Talbot, όπου πρωταγωνιστεί ο Luther Arkwright. Η μοναδική του ικανότητα να μεταφέρεται χωρίς κόπο μεταξύ των παράλληλων συμπάντων, τον κάνει ιδανικό πράκτορα του “Παράλληλου Σύμπαντος Μηδέν-Μηδέν”, του πιο προηγμένου και πιο ειρηνικού από όλα τα παράλληλα σύμπαντα.

Η κύρια ιστορία διαδραματίζεται στο Σύμπαν όπου ο Αγγλικός Εμφύλιος καλά κρατεί και οι Φιλοβασιλικοί προσπαθούν να αναλάβουν την εξουσία από τους Κοινοβουλευτικούς. Πλήθος χρονικών και συμπαντικών μεταφορών, μας δίνουν πληρέστερη εικόνα για το origin του Arkwright, το background της υπόθεσης, και η ανακάλυψη και χρήση του Firefrost γεννά πολλά “ιστορικά” στοιχεία, εναλλακτικά ή μη.

Αν βρίσκετε το concept ακαταλαβίστικο, περιμένετε να διαβάσετε τις πρώτες σελίδες του comic…

Τι Mας Άρεσε

Περίεργη ερώτηση, ειδικά όταν μιλάμε για έργο αυτού του βεληνεκούς. Το storyline βαθύ, πλούσιο σε αναφορές ιστορικές, μυθολογικές, παραφυσικές, επιστημονικές. Οι εναλλακτικές ιστορίες που πλάθει ο Talbot, παρουσιάζουν η κάθε μία το δικό της ενδιαφέρον και βάζουν τον αναγνώστη σε μία συνεχή “what if” διαδικασία. Η πένα του Talbot δουλεύει με διαβολεμένη ροή, με γλώσσα πολλές φορές δύσκολη. Σε πολλές σελίδες, ο αναγνώστης θα κληθεί να αποκωδικοποιήσει, ταυτόχρονα, σκέψεις του Arkwright – ή του εκάστοτε αφηγητή – και το σενάριο του storyline, που συνυπάρχουν παράλληλα, μέσα σε σύνθετα δομημένα panels και συνεχή μπρος-πίσω στο χρόνο, αλλά και στο χώρο. Η γεωμετρία και η τοπογραφία της εικόνας και του λόγου, μπερδεύονται και δεν ακολουθούν πάντοτε τα συνηθισμένα για εμάς τους Δυτικούς μονοπάτια. Αυτή η δυσκολία στην προσέγγιση, “αναγκάζει” τον αναγνώστη να ξοδέψει περισσότερο χρόνο, προς όφελός του, όμως, μιας και το οπτικό αποτέλεσμα αποζημιώνει και με το παραπάνω…

Το σχέδιο είναι απλά συγκλονιστικό! Πολλές φορές, γυρίζοντας μία σελίδα, μου κόπηκε η  ανάσα βλέποντας αυτό που εμφανιζόταν μπροστά στα απροετοίμαστα μάτια μου! Ο Talbot χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές για να διαφοροποιήσει τις διαφορετικές αφηγήσεις του, σπαρμένες στο χρόνο και στα σύμπαντα. Σε κάποιες σελίδες, χρησιμοποιεί μια αισθητική που σε πολλούς θα θυμίσει το σχέδιο του Robert Crumb, ενώ σε άλλες, θα δει απαλά grayscale. Η επιλογή έχει να κάνει με αυτό που θέλει να περιγράψει κάθε φορά και πάντα δικαιώνει. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά υπέροχο. (Ειδικά αν το διαβάζεις στην υπέροχη “killer of bookshelves” ελληνική έκδοση της Jemma Press!)

Τι Μας Ενόχλησε

Η αρχική, “αντανακλαστική” απάντηση είναι, φυσικά, ΤΙΠΟΤΑ. Σε ένα τέτοιο πόνημα, που έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ένα από τα σημαντικότερα comics ever, δύσκολα θα βρει κανείς ψεγάδι. Παρ’ όλα αυτά, αν θα έπρεπε οπωσδήποτε να πω κάτι, θα ανέφερα τη χαοτική αφηγηματική φόρμα που χρησιμοποιεί ο Talbot, ειδικά στα αρχικά στάδια εξέλιξης της ιστορίας, με τα συνεχή flashbacks μπρος-πίσω και μεταξύ των Παράλληλων Συμπάντων, προσπαθώντας να μας τοποθετήσει στον κόσμο (στους κόσμους) του Arkwright. Σε συνδυασμό με το πλούσιο σε λεπτομέρεια σχέδιο, ίσως κουράσουν αρχικά τον αναγνώστη, ιδιαίτερα τον απαίδευτο σε τέτοιου είδους comics.

Συνολική Εκτίμηση

Το THE ADVENTURES OF LUTHER ARKWRIGHT είναι ένα από τα σημαντικότερα comics που έχουν βγει από το νησί (τι εννοείς “Ποιό νησί”;), γραμμένο και σχεδιασμένο από έναν εκ των κορυφαίων καλλιτεχνών στο χώρο. Το storytelling, μοναδικό, πολύπλευρο και δύσκολο, “έγραψε” νέους κανόνες. Από την άλλη, είναι ένα έργο που και καθόλου κείμενο να μην είχε, το σχέδιο από μόνο του θα αρκούσε για να το χαρακτηρίσεις αριστούργημα. Δεν κατέκτησε άδικα τη θέση 39 στο δικό μας Top 100 για τα καλύτερα comics των 80s!

Παράλληλες Προτάσεις

Φυσικά, το HEART OF EMPIRE (θέση 24 στο Top 100 του Comicdom για τα 90s), sequel του THE ADVENTURES OF LUTHER ARKWRIGHT. Στο θέμα των παράλληλων συμπάντων, ειδικοί είναι αυτοί στη DC, σε άλλο ύφος, όμως, και όχι πάντα με τα καλύτερα αποτελέσματα. Από τα καλά (πολύ καλά) παραδείγματα, είναι το CRISIS ON INFINITE EARTHS. Ολίγον κάψιμο, όμως, αν δεν έχεις μεγάλη σχέση με τους κόσμους της DC.

Επίσης, οτιδήποτε έχει βγει από το μυαλό του Bryan Talbot, ειδικά το αριστούργημά του, THE TALE OF ONE BAT RAT.

Στον τομέα των εναλλακτικών “what if” σεναρίων, να προσθέσω (παρότι δεν πρόκειται για comic) το  αριστουργηματικό THE MAN IN THE HIGH CASTLE του Philip K. Dick.