Έφυγε Από Τη Ζωή Ο Jiro Taniguchi

Ο πολυβραβευμένος mangaka απεβίωσε σε ηλικία 69 ετών

Απεβίωσε το Σάββατο ο βετεράνος Ιάπωνας δημιουργός manga, Jiro Taniguchi, στα 69 του.

Γεννημένος στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στο Tottori City, μετακόμισε στο Τόκιο, προκειμένου να γίνει δημιουργός manga. To 1970, όντας 24, έκανε το ντεμπούτο του με το KARETA HEYA, το οποίο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό YOUNG COMIC και από τότε συνέχισε να τελειοποιεί την “καθαρή” γραμμή του, με την ιδιαίτερη σκίαση άνευ μελανώματος, που αποτέλεσε και το σήμα κατατεθέν του.

Το 1978, ξεκίνησε μία μακρόχρονη και παραγωγική συνεργασία με τον σεναριογράφο Natsuo Sekigawa, καρποί της οποίας ήταν τα LINDO 3, CITY WITHOUT DEFENSE, THE WIND OF THE WEST IS WHITE, καθώς και το BOTCHAN NO JIDAI, το οποίο έλαβε το Japan Cartoonists Association Awards’ Excellence Award, καθώς και το Osamu Tezuka Culture Award. Το 1996, κυκλοφόρησε το ICARO, συνεργαζόμενος με τον μεγάλο Moebius. Το 1997, σε σενάριο Masayuki Kusumi έκανε το KODOKU NO GOURMET, το οποίο ενέπνευσε δημοφιλή τηλεοπτική live action σειρά, που βρίσκεται πλέον στον έκτο κύκλο της.

Το 2003, έλαβε το βραβείο για καλύτερο σενάριο στο Angoulême International Comics Festival, για το A DISTANT NEIGHBORHOOD. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες, ενώ οι αγγλικές εκδόσεις των ARUKU HITO (THE WALKING MAN), KAMIGAMI NO ITADAKI (THE SUMMIT OF THE GODS), και FUYU NO DOUBUTSU (A ZOO IN WINTER) έλαβαν υποψηφιότητες στα Ignatz και Eisner Awards.

To 2010, κυκλοφόρησε η κινηματογραφική μεταφορά του A DISTANT NEIGHBORHOOD ως QUARTIER LOINTAIN, το οποίο βγήκε στις αίθουσες και στη χώρα μας, το 2011, με τίτλο ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ ΜΟΥ. To 2015 τιμήθηκε στην Angoulême, ενώ έλαβε χώρα η μόνη έκθεση έργων του επί Ευρωπαϊκού εδάφους.