Legion S01E01

Chapter 1

Αχ, Marvel! Εδώ και περίπου μία δεκαετία, μας έχεις κακομάθει με τα blockbuster σου και τις σειρές σου. Περιμένουμε μόνο τα καλύτερα από εσένα στο σινεμά και έχουμε καταλήξει να βλέπουμε DC μόνο και μόνο για να την κράξουμε. Και τα δύο κινηματογραφικά σου σύμπαντα είναι (ως επί το πλείστον) τρομερές επιτυχίες. Τώρα που το κεντρικό Marvel Cinematic Universe έχει κάνει πάταγο και στην μικρή οθόνη, ειδικά με τις σειρές του Netflix, ήρθε η σειρά του κινηματογραφικού σύμπαντος των X-Men να κάνει το ίδιο. Οι άνθρωποι πίσω από το FARGO (τη σειρά, όχι την ταινία), μας παρουσιάζουν την πρώτη σειρά/tie-in στο σύμπαν των X-Men, το LEGION.

Ο David Haller είναι ένας νεαρός, ο οποίος έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένια, αλλά η “τρέλα” του οφείλεται στο γεγονός ότι ο David ίσως είναι κάτι παραπάνω από άνθρωπος. Ο Legion είναι ένας από τους πιό δυνατούς και τους πιό ενδιαφέροντες χαρακτήρες στα comics των X-Men και μία σειρά βασισμένη σε αυτόν είναι μία πανέξυπνη ιδέα. Είναι, όμως, η εκτέλεση αρκετά καλή;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ! Προσωπικά, δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από την ομάδα πίσω από το FARGO, και ο Noah Hawley έχει κάνει απίστευτη δουλειά, τόσο ως σκηνοθέτης αλλά και ως συγγραφέας, με τα πλάνα και το μοντάζ να είναι ισάξια ταινίας του Hollywood. Φαίνεται πως η ομάδα της παραγωγής έχει χειριστεί άριστα το budget της, καθώς τα production values φαίνονται καλύτερα ακόμα κι από τα μεγαλύτερα blockbusters των τελευταίων χρόνων. Οι ερμηνείες είναι ένα από τα καλύτερα κομμάτια του επεισοδίου και, συγκεκριμένα, ο Dan Stevens (David Haller/Legion) και η Rachel Keller (Syd Barrett) δίνουν ρέστα. Ακόμη και αν είναι μόνο η αρχή, πιστεύω πως το LEGION έχει τις πιθανότητες να γίνει ο,τι καλύτερο έχει κάνει η Marvel σε οθόνη μέχρι τώρα. Ακούγεται μεγάλη κουβέντα, αλλά αν δείτε το επεισόδιο, πιστεύω πως θα συμφωνήσετε μαζί μου.

Θέλω να δώσω λίγη έμφαση στην σκηνοθεσία και το σενάριο, επειδή πραγματικά πιστεύω πως ο Noah Hawley δείχνει μόνο από αυτό το επεισόδιο πως είναι ίσως ο καλύτερος σκηνοθέτης και σεναριογράφος που δουλεύει στην τηλεόραση αυτή την εποχή. Πείτε μου ο,τι θέλετε για το GAME OF THRONES και το WALKING DEAD, αλλά ο Hawley είναι ο άνθρωπος πίσω από το FARGO, πράγμα που το κάνει δύσκολο να αμφισβιτήσει κανείς το ταλέντο του. (Μιλάω συνεχώς για το πόσο καλό είναι το FARGO, αλλά αν το δείτε, θα καταλάβετε.) Ο τρόπος που είναι στημένα τα πλάνα στο πιλοτικό επεισόδιο του LEGION και ο τρόπος που χειρίζεται ο σκηνοθέτης την χρονική συνοχή των γεγονότων, είναι απλά αριστοτεχνικός. Το επεισόδιο ζητάει από τον θεατή να σκέφτεται λίγο για να καταλάβει το τί συμβαίνει και δεν τον ταΐζει μασημένη τροφή. Η δομή θυμίζει λίγο ταινίες όπως το STAY και δίνει μία ψυχεδελική αίσθηση.

Ειλικρινά, δεν έχω κάποιο ελάττωμα να αναφέρω σε αυτόν τον πιλοτο. Είναι μία από τις λίγες φορές που θα τολμήσω να πώ πως κάτι είναι αψεγάδιαστο και, πραγματικά, εύχομαι να συνεχίσει έτσι και στο μέλλον. Ανυπομονώ να δω το επόμενο επεισόδιο!