Divinity III: Shadowman #1

Η αντίσταση στο Νέο Σταλινγκραντ
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Divinity III: Shadowman #1

WriterScott Bryan WilsonArtistRobert GillPublisherValiant

Ο Jack Boniface είναι κάτοικος του κατατρεγμένου Νέου Σταλινγκραντ (πρώην Νέα Υόρκη) και ο Shadowman. Όταν οι σοβιετικοί επιτέθηκαν στην Νέα Ορλεάνη, κατέστρεψαν ότι ήξερε, σκότωσαν την μητέρα του, τους γείτονες, ακόμη και την αδέσποτη γάτα της γειτονιάς του. Ο ίδιος ξέφυγε από την καταστροφή, γιατί το “δώρο” του ήταν απαραίτητο για την αντίσταση. Τώρα, κάποια χρόνια αργότερα, επικαλείται τις δυνάμεις από την “άλλη μεριά”, με σύνεση και φόβο ψυχής, γιατί γνωρίζει τους κινδύνους της επαφής του με την σκοτεινή πλευρά, αλλά και το πόσο χρήσιμο όπλο θα ήταν ο ίδιος στα χέρια του εχθρού.

Ήταν αναπόφευκτο ότι, κάποια στιγμή σε αυτό το event, οι Σοβιετικοί θα απεικονίζονταν ως τέρατα που σκορπίζουν τρόμο και άντερα στους δρόμους των καλών, αθώων και ανυπεράσπιστων Αμερικάνων, ενώ αυτοί αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τα παντοδύναμα όπλα τους, σκεπτόμενοι το ευρύτερο καλό. Το ατυχές είναι πως αυτή η τολμηρή δήλωση περί σοβιετικού ιμπεριαλισμού, γίνεται σε ένα από τα λιγότερο καλλιτεχνικά άρτια τεύχη της σειράς, τόσο από άποψη artwork, όσο και αφήγησης, και χωρίς νύξεις πως πρόκειται περί συγκαλυμμένης αυτοκριτικής, ή ευρύτερης κριτικής περί πολέμου. Εν αντιθέσει με άλλους τίτλους του DIVINITY III, δεν επιτρέπει, προς ώρας, στον αναγνώστη να μπει σε τέτοια λογική. Καταλήγει απλά να φαίνεται σαν προσπάθεια αναμόχλευσης κάποιου ψυχροπολεμικού αισθήματος, εναντίον άσπλαχνων και απρόσωπων εχθρών.

Επίσης, καθόλου δεν βοηθάει και το γεγονός ότι ο Shadowman έχει υποστεί το λιγότερο δυνατό makeover και φαίνεται εντελώς “φλώρος” απέναντι στον Bloodshot και τον X-O Manowar!