Comicdom Con Athens 2017

Ακόμη δύο guests στη μεγάλη γιορτή των comics!

Δύο ακόμη guests προστίθενται στην ever-growing λίστα προσκεκλημένων του Comicdom Con Athens 2017: Ο Ισπανός Mariano Saura και ο Γερμανός Kai Pfeiffer έρχονται στη φετινή μεγαλή γιορτή των comics, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες και το Ινστιτούτο Goethe, αντίστοιχα.

Mariano Saura

Γεννήθηκε στην Καρταχένα το 1973 και, όταν αποφοίτησε από το Λύκειο, αντιμετώπισε το δίλημμα να ακολουθήσει σπουδές ζωολογίας ή παλαιοντολογίας, αλλά τελικά τον κέρδισε το σχέδιο. Γράφτηκε, λοιπόν, στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μούρθια, από την οποία αποφοίτησε σε τρία χρόνια, με δίπλωμα εικονογράφου.

Μερικούς μήνες αργότερα, εγκαταστάθηκε στη Μαδρίτη και από τότε συνεργάζεται συνεχώς με διάφορες διαφημιστικές εταιρείες. Κατά καιρούς, έχει δουλέψει για εταιρείες παραγωγής, στις οποίες είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους δημιουργούς, όπως οι Alejandro Toledo, Juan Carlos Fresnadillo και Federico Brugia.

Έχει συμμετάσχει στη δημιουργία βιβλίων κειμένου, για εκδοτικούς οίκους όπως οι Santillana και Oxford. Έχει επίσης δραστηριοποιηθεί και σε άλλους τομείς εικονογράφησης, όπως σχέδιο τατουάζ, τοιχογραφίες, εικονογράφηση ακινήτων, αλλά και πολυμέσων, όπως και το βιντεοπαιχνίδι για κινητά τηλέφωνα Boxes Appventures. Έχει συμπληρώσει πλέον πάνω από είκοσι χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας.

Στον τομέα των comics, έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τις εταιρείες Planeta DeAgostini και Megamultimedia. Έχει επίσης εργαστεί και για ορισμένους αμερικανικούς εκδοτικούς οίκους, όπως η IDW, αλλά και σε προσωπικά του έργα, όπως το comic LOS VENGATIVOS (“Οι Εκδικητές”). Αυτή τη στιγμή, ετοιμάζει το comic RAGNAROK, που βασίζεται στη σκανδιναβική μυθολογία και προορίζεται για την ευρωπαϊκή αγορά.

Ο Mariano Saura θα επισκεφθεί το Comicdom Con Athens 2017 σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες.

Kai Pfeiffer

Γεννήθηκε το 1975 στο Βερολίνο, όπου συνεχίζει να ζει και να εργάζεται πάνω σε διάφορα projects στους τομείς των comics, των Καλών Τεχνών και της Λογοτεχνίας, αλλά και σε εκθέσεις. Σπούδασε στο Kunsthochschule Berlin-Weissensee από το 1996 έως το 2003. Το πρώτο του προσωπικό art book, OPÉRATIONS ESTHÉTIQUES, εκδόθηκε το 2000 από την Le Dernier Cri (Μασσαλία). Από τότε, μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα σε fictional comics, τα οποία είναι συχνά πειραματικά, (με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το σύνθετο έργο REALM, που αποτελείται από “μοριακά σκίτσα”, όπως τα αποκαλεί ο ίδιος, και το οποίο έχει δημοσιευθεί σε ποικίλα comic books και ανθολογίες), καθώς και ντοκιμαντεριστικά comics. Από τα τελευταία, το RADIOACTIVE FOREVER, με θέμα την καταστροφή του Τσέρνομπιλ, κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το 2012.

Έχει επιμεληθεί αρκετές ανθολογίες comics και εκθέσεις, ενώ διδάσκει τακτικά σε workshops και σεμινάρια, που πραγματοποιούνται σε σχολές τέχνης και ιδρύματα, ανά τον κόσμο. Υπήρξε καθηγητής στον τομέα των comics και της εικονογράφησης στο Kunsthochschule Kassel, από το 2009 έως το 2014.

Από το 2011, δουλεύει σε συνεργασία με τον Βέλγο καλλιτέχνη Dominique Goblet, με τους δύο να γράφουν και να σχεδιάζουν μαζί. Το πρώτο τους graphic novel, PLUS SI ENTENTE, κυκλοφόρησε το 2014 από την Frémok & Actes. Ανέπτυξαν περαιτέρω ένα από τα στοιχεία του βιβλίου, τα προφίλ ανδρών σε sites γνωριμιών, στην έκθεση “Le Jardin Des Candidats”, η οποία αποτελείται από μερικές εκατοντάδες νέα σκίτσα, καθώς και κεραμικά γλυπτά και έτοιμα αντικείμενα. Μέχρι στιγμής, έχει φιλοξενηθεί στην Αντβέρπ, τη Λουκέρνη, την Αγία Πετρούπολη, το Παρίσι και τη Γενεύη.

Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι το GLÜCKLICH WIE BLEI IM GETREIDE, σε συνεργασία με τον Αυστριακό συγγραφέα Clemens Setz (εκδ. Suhrkamp, Βερολίνο, 2015).

Ο Kai Pfeiffer επισκέπτεται το Comicdom Con Athens 2017 σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe.