Monsieur Charlatan

Δράμα, πάθος και ίντριγκα στο Παρίσι

Το MONSIEUR CHARLATAN ξεκίνησε εδώ και περίπου μια πενταετία, σαν comic που δημοσιευόταν κάθε όποτε στο Deviantart, συνέχισε την πορεία του σε εβδομαδιαία βάση και σε δικό του site και πολύ πρόσφατα έκανε άλλο ένα βήμα προς το φανατικό κοινό του, για πρώτη φορά σε έντυπη μορφή, χάρη σε μία επιτυχημένη καμπάνια στο Indiegogo. Όπως δείχνουν τα πράγματα, το crowdfunding δε χρειάζεται να είναι το τελευταίο βήμα για το φιλόδοξο project της Αγγελικής Σαλαμαλίκη.

Ο Isidore Charlatan είναι ξεπεσμένος ντετέκτιβ που φυτοζωεί στο Παρίσι της δεκαετίας του ’30. Έχει τάσεις αυτοκτονίας και η μόνη του συντροφιά είναι η γάτα του, η Luna (πολύ καλό και ανεκτικό γατάκι… ξέρω μερικά που θα τον είχανε φάει ζωντανό, να τον γλιτώσουν και από τον κόπο της αυτοκτονίας), και η Magda μία δημοσιογράφος (παρόμοιας ιδιοσυγκρασίας με τη γάτα), που τη συνδέουν με τον Isidore λόγοι μακράν πιο περίπλοκοι από τον ανεκπλήρωτο και επώδυνα προφανή της έρωτα για αυτόν. Όταν μια μοιραία γυναίκα από το παρελθόν του Isidore επιστρέψει στις ζωές τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις αμαρτίες τους και θα χρειαστεί να δώσουν μάχη για το μέλλον και την ίδια τη ζωή τους.

Σεναριακά, το MONSIEUR CHARLATAN έχει πολλά ενδιαφέροντα σημεία (μυστικά και ψέματα, ίντριγκες και προδοσίες) και δεν κουράζει, δεν κάνει κοιλιά, δεν περισσεύει από πουθενά. Η πλοκή του είναι γεμάτη ανατροπές, μέχρι και το τελευταίο panel (το οποίο – no spoilers – είναι απλά μια τελειότητα!) Οι χαρακτήρες είναι αρκετά relatable, ειδικά μετά από κάποιες εντελώς απαραίτητες αποκαλύψεις, με εξαίρεση τον ίδιο τον πρωταγωνιστή, ο οποίος είναι προσωποποίηση του αρχετυπικού ντετέκτιβ! Έχει στοιχεία μισανθρωπίας από τον Sherlock Holmes, έπαρσης από τον Hercule Poirot και αδυναμίας στις καταχρήσεις και το άλλο φύλο από… βασικά, σχεδόν από όλους!

Πέρα, όμως, από τις συγκινήσεις που απλόχερα προσφέρει η ιστορία του MONSIEUR CHARLATAN, άλλες τόσες προσφέρει και το artwork του. Ξεκινά όντας ήδη υπέροχο, πλαστικό και εκφραστικό και καταλήγει ακόμη καλύτερο, με γραμμές γεμάτες αυτοπεποίθηση και καλύτερα panels, με πιο ενδιαφέρουσα σκηνοθεσία και καλύτερο storytelling. Ένα ακόμη σημείο, στο οποίο η βελτίωση είναι ιδιαίτερα προφανής, είναι το coloring. Στις πρώτες σελίδες είναι έντονα εμφανής η διάθεση πειραματισμού, με πολύ έντονες σκιές και φώτα, γεγονός όμως που γρήγορα ξεπερνιέται και αντικαθίσταται από ένα πολύ πιο απλό, απαλό και εν τέλει αποτελεσματικό και όμορφο χρώμα.

Η πρώτη φορά που είδα το MONSIEUR CHARLATAN ήταν πριν χρόνια, σχεδόν τυχαία, στην online μορφή του, και η αδυναμία και ο θαυμασμός που νιώθω για αυτή την ιδιαίτερη δουλειά δεν έχει σταματήσει να μεγαλώνει έκτοτε. Το ότι το πήρα στα χέρια μου σαν trade, πλέον (και με το bonus του φανταστικού επιλόγου, που είναι αποκλειστικό προνόμιο του έντυπου), με γέμισε ενθουσιασμό, όπως είμαι σίγουρη ότι η γνωριμία σας με τον Isidore Charlatan θα μπορέσει να κάνει και για εσάς.