Top 10 Gotham City Vigilantes

Πιο άγριοι και πιο σκληροί από τον Βatman

Μια από τις κεντρικές ιδέες που προσδίδουν μυθικές διαστάσεις στις ιστορίες του Batman είναι η διαφορά μεταξύ δικαιοσύνης και νόμου. Η ιδέα ότι η επιβολή του νόμου από τα επίσημα όργανα της πολιτείας είναι όχι μόνο συχνά αναποτελεσματική, αλλά και πολλές φορές άδικη, συναντάται τόσο σε λογοτεχνικές αφηγήσεις, πολιτικά κείμενα και προφορικές παραδόσεις διάφορων πολιτισμών σε διαφορετικές εποχές, προβάλλοντας ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει την ανθρωπότητα για εκατοντάδες χρόνια. Ένα από τα πιο σημαντικά κείμενα για το θέμα είναι, φυσικά, και η αρχαιοελληνική Αντιγόνη, που παρουσιάζει την ανυπακοή προς το νόμο ως ηθικά ορθή πράξη, γεννώντας έναν από τους πρώτους επαναστάτες στις Τέχνες. Από τότε μέχρι σήμερα, τόσο η υψηλή λογοτεχνία και φιλοσοφία όσο και η pop κουλτούρα θα γεμίσει επαναστάτες κατά της αδικίας, οι οποίοι λειτουργούν έξω από το νόμο ή σε αντίθεση με αυτόν.

Πολλές από τις τακτικές του Batman κατατάσσουν τον χαρακτήρα στη λίστα με αυτούς τους επαναστάτες και δεν είναι λίγες οι φορές που αντιμετωπίστηκε με εχθρότητα από την αστυνομία και τους πολιτικούς της Gotham ή αποφάσισε να δράσει αντίθετα με τις εντολές του Jim Gordon. Όμως, όταν τα comics πέρασαν σε πιο ώριμες εποχές, έγινε φανερό ότι, όσον αφορά στους επαναστάτες, ο χαρακτήρας του Batman είναι μάλλον από τους πιο συντηρητικούς που μπορούν να υπάρξουν, δεδομένου ότι συνήθως δουλεύει με την αστυνομία και (σχεδόν) ποτέ δεν επιχείρησε να αλλάξει το status quo ή να καταφέρει να μειώσει την εγκληματικότητα στην Gotham, με εξαίρεση τα comics του Frank Miller. Αυτό έδωσε και το έναυσμα για τη δημιουργία μιας καινούργιας φουρνιάς vigilantes που δραστηριοποιούνται στη Gotham, οι οποίοι πολλές φορές παρουσιάζονται ως πολύ πιο σκληροί, βίαιοι και παράνομοι σε σχέση με τον Batman. Στη λίστα που ακολουθεί, προβάλλονται οι σημαντικότεροι από αυτούς, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ένα πρώην Robin, μια απόγονο μιας οικογένειας μαφιόζων και έναν επονομαζόμενο “Άγγελο του Θανάτου”!

10

Reaper

Υπάρχουν τρεις χαρακτήρες που έχουν υιοθετήσει την ταυτότητα του Reaper στα comics. Αν και ο πρώτος, που εμφανίστηκε το 1971 στο DETECTIVE COMICS #237, δολοφονούσε ανθρώπους, πιστεύοντας ότι φέρνει δικαιοσύνη στη Gotham, ο Judson Caspian που εμφανίστηκε αργότερα πιστεύεται ότι ήταν ένας από τους πρώτους vigilantes της Gotham, έχοντας παλέψει με τον Green Lantern Alan Scott τη δεκαετία του 1950. O Caspian παρουσιάζεται ως ένας anti-Batman, ο οποίος την ημέρα παίζει το ρόλο του playboy και τη νύχτα δολοφονεί παραβάτες με ένα δρεπάνι. Ο Reaper θα διαφύγει στην Ευρώπη και όταν ξαναγυρίσει θα συνεχίσει τις δολοφονίες, μέχρι τη στιγμή που βρίσκεται αντιμέτωπος με τον Batman, που έχει ζητήσει τη βοήθεια του Joe Chill για να τον συλλάβει. Στο τέλος, ο Reaper σκοτώνει τον Chill και αυτοκτονεί, αφού πρώτα αναγνωρίζει τον Batman ως άξιο διάδοχο του.

Η πιο ιδιαίτερη ενσάρκωση του Reaper είναι στην animated ταινία MASK OF THE PHANTASM, όπου η πρώην αγαπημένη του Bruce Wayne, Andrea Beaumont, δολοφονεί τα μέλη της μαφίας που είναι υπεύθυνα για το θάνατο του πατέρα της.

#10 #9 #8 #7 #6 #5 #4 #3 #2 #1