Samurai Jack S05E01

XCII

Χωρίς καμία ντροπή, το λέω: Δεν έχω δει κανένα επεισόδιο του SAMURAI JACK, ποτέ στη ζωή μου. Δε φταίω εγώ! Οι γονείς μου φταίνε, που δεν είχαν Νova. Και όχι, δεν κάνω διαφήμιση, αλλά έπαιζε μόνο εκεί. Τα χρόνια πέρασαν, τα τραύματα που μου άφησε αυτή η έλλειψη δεν επουλώθηκαν ποτέ, ώσπου… REBOOOOOOT!

Ναι, μάλιστα, παιδάκια των 90s, μετά από τέσσερις σεζόν και 13 χρόνια, ακολουθεί η πέμπτη σεζόν, παραγωγής όμως του Adult Swim αυτή τη φορά. Ευκαιρία για τους παλιούς να ταΐσουν τη νοσταλγία τους, ευκαιρία και για μένα να γνωρίσω επιτέλους αυτήν την περιβόητη σειρά!

ΟK, wow. Δώστε μου λίγο χρόνο παρακαλώ…

Εντάξει, ευχαριστώ.

Είδα το πρώτο επεισόδιο και είναι ένα αριστούργημα. Δεν ξέρω από πού να το πρωτοπιάσω. Η ιστορία μοιάζει φανταστική, δεν έχω ιδέα πώς θα περιμένω μια εβδομάδα για τη συνέχεια. Πρόκειται για την επιστροφή του Samurai Jack στον τόπο του, πενήντα χρόνια μετά τον εξαφανισμό του. Φανερά ταλαιπωρημένος, βλέπει παντού γύρω του οράματα νεκρών ανθρώπων που τον κατηγορούν επειδή τους εγκατέλειψε, δεν κατάφερε να τους σώσει. Η αίσθηση του καθήκοντος τον οδηγεί στα ερείπια μίας πόλης, όπου έρχεται αντιμέτωπος με το ανδροειδές Scaramouche, πληρωμένο δολοφόνο του δαίμονα Aku. Παράλληλα με αυτά τα γεγονότα, παρακολοθούμε τη γέννα και την απάνθρωπη εκπαίδευση εφτά κοριτσιών, τις ”Daughters of Aku”, που ανατρέφονται με σκοπό να σκοτώσουν τον Jack.

Δε θα σας πω πως τελειώνει το επεισόδιο, γιατί ξέρω πως αυτή τη στιγμή ψάχνετε να το δείτε. Το ξέρω ότι σας έπεισα για το πόσο καλό είναι.

Τι εννοείτε, όχι; Πρέπει να σας μιλήσω για την ποιότητα του animation; Είναι τέλειο. Οι χαρακτήρες κινούνται άψογα, χωρίς όμως επιπλέον άχρηστα εφέ και στολίδια. Είναι λιτό και είναι ό,τι χρειάζεται. Το design μοιάζει αρκετά πιστό στην αρχική σειρά. Γεωμετρικά designs, αρκετά μινιμαλιστικά, με καθαρά χρώματα. Όσο για τα ντεκόρ, δε ξέρω τι να πρωτοπώ. Εξίσου τετραγωνισμένα και με μία ζωηρή dystopian παλέτα (οξύμωρο μεν, ακριβές δε), κτίζουν μία τρομερή ατμόσφαιρα.

Σε περίπτωση που για τον οποιοδήποτε λόγο δεν έχετε βάλει ακόμα να δείτε το πρώτο επεισόδιο, αφήστε με να σας μιλήσω για τους χαρακτήρες. Πέρασα μόλις 20 λεπτά μαζί τους, και νιώθω μια μεγάλη ανάγκη να μάθω ποιοι είναι, από πο;y έρχονται, και τι θα κάνουν. Αρκεί ένα πλάνο στα μάτια του Jack για να καταλάβει κανείς ότι το παρελθόν του έχει υπάρξει τυραννικό. Και, όσον αφορά στις Daughters of Aku, φαίνεται από τώρα ότι δεν πρόκειται για random αντιπάλους, αλλά για εξίσου βασανισμένα άτομα, που θα κινηθούν με απρόβλεπτους τρόπους στο μέλλον.

Επίσης, χαίρομαι τόσο μα τόσο πολύ που η σειρά βρίσκεται στα χέρια του Adult Swim. Όχι γιατί είμαι απίστευτη fan των παραγωγών του, αλλά επειδή ξέρω ότι οι δημιουργοί δε θα έχουν όρια λόγω της ηλικίας των θεατών.

Λατρεύω την τέχνη του animation και έχω δει αμέτρητες καλές δουλειές, μα μέσα σε 20 λεπτά, το SAMURAI JACK έπιασε θέση στο προσωπικό μου πάνθεον. Έπαθα την πλάκα μου και στεναχωριέμαι ήδη που μένουν μόλις εννιά επεισόδια για να κλείσει για πάντα η ιστορία του Jack. Από την άλλη, έχω να δω τέσσερις παλιές σεζόν για παρηγοριά. Όχι κι άσχημα.