Spider-Man: Reign

Old man Spidey!

Ιστορία

Η ιστορία εκτυλίσσεται στο μέλλον, τριάντα χρόνια μετά την παραίτηση του Peter Parker από το ρόλο του Spider-Man. Ο Pete πλέον είναι γέρος, αδύναμος και φυλακισμένος σε μια καταθλιπτική ζωή, χωρίς τη Mary Jane, η οποία έχει πεθάνει εδώ και αρκετό καιρό. Η Νέα Υόρκη έχει καταντήσει το “τσιφλίκι” του αυταρχικού δήμαρχου Waters και του μυστηριώδη βοηθού του, οι οποίοι, με τη θέσπιση ακραίων μέτρων ασφαλείας, έχουν επιβάλει ουσιαστικά μια μορφή απολυταρχικού καθεστώτος. Με παρότρυνση του παλιού του αφεντικού, του J. Jonah Jameson, ο Spidey θα ξαναβγεί στους δρόμους, έτοιμος να αντιμετωπίσει την διεφθαρμένη κυβέρνηση, τους Sinister Six, αλλά πάνω από όλα τις παλιές αποτυχίες του!

Τι Μας Άρεσε

Από πλευράς σεναρίου, η κεντρική ιδέα της ιστορίας είναι τρομερά ενδιαφέρουσα. Ο Kaare Andrews μας παρουσιάζει ένα comic που θίγει πολλά διαχρονικά ζητήματα, όπως ο φόβος απέναντι στο θάνατο, η στέρηση των ελευθεριών για χάρη της “δημοκρατίας”, ο αγώνας ενάντια στην κατάθλιψη κτλ.. Μέσω των μονολόγων των πρωταγωνιστών, καταλαβαίνουμε ότι έχουμε να κάνουμε με  θνητούς, με ανθρώπινους ήρωες, με ήρωες που έχουν τα όριά τους, είναι ευάλωτοι, τα παρατούν. Ο τόνος του comic είναι ιδιαίτερα σκοτεινός, ακόμη και στα σημεία στα οποία ο Peter καταφέρνει να ξεπεράσει τον θάνατο της MJ και να ξαναμπεί στο πεδίο της δράσης.

Όσον αφορά στο εικαστικό κομμάτι, η προσπάθεια του Andrews είναι πολύ αξιοπρεπής. Παρόλο που το σχέδιο δεν είναι τρομερά λεπτομερές, έχουμε ορισμένα πολύ ανατριχιαστικά πλάνα, τα οποία συνοδεύουν άρτια τον μουντό τόνο της ιστορίας. Σε αυτό συμβάλουν πολύ και τα χρώματα που επιλέγει ο καλλιτέχνης.

Τι Μας Ενόχλησε

Παρόλο που το συγκεκριμένο mini series είναι μια αξιόλογη δουλειά, σίγουρα έχει αρκετά προβληματάκια… Κατ’ αρχάς, υπάρχουν ορισμένα σημεία που δε βγάζουν ιδιαίτερο νόημα, όπως για παράδειγμα η ανάμειξη του Doc Ock με την κεντρική ιστορία ή η ξαφνική συνάντηση του Sandman των Sinister Six με την κόρη του. Ακόμα, ορισμένους ίσως να τους απογοητεύσει και να τους φανεί λίγο υπερβολικός ο τρόπος με τον οποίο πέθανε η Mary Jane (εμένα, βέβαια, δε με πείραξε). Τέλος, όσοι είναι fans του λεπτομερούς σχεδίου, σίγουρα θα απογοητευτούν.

Συνολική Εκτίμηση

Το SPIDER-MAN: REIGN είναι μια από τις αγαπημένες μου ιστορίες με τον Spidey. Ο τόνος, οι χαρακτήρες, τα χρώματα, τα ηθικά μηνύματα τα οποία προσπαθεί να περάσει… Όλα αυτά το κάνουν ιδιαίτερα απολαυστικό σαν ανάγνωσμα. Ομολογουμένως, έχει αρκετά λαθάκια, αλλά στην τελική κανένα έργο δεν είναι αψεγάδιαστο. Προσωπικά, πιστεύω ότι του αξίζει περισσότερη αναγνώριση και αν έπρεπε να το παρομοιάσω με ταινία, δεν θα ήταν με οσκαρική, αλλά με κάποια που, αν και όχι τέλεια, θα κέρδιζε σίγουρα μεγάλο μέρος του κοινού, χάρη στον ιδιόμορφο χαρακτήρα της — είναι το DONNIE DARKO των mainstream comics.

Παράλληλες Προτάσεις

Παρόμοια ζητήματα με το SPIDER-MAN: REIGN πραγματεύονται τα THE DARK KNIGHT RETURNS και KINGDOM COME της DC, τα οποία προφανώς ενέπνευσαν το εν λόγω project. Όσον αφορά στη Marvel, τώρα, στους ίδιους τόνους κυμαίνονται το KRAVEN’S LAST HUNT και το DAREDEVIL: BORN AGAIN, δύο καταπληκτικές και πιο… κλασικές ιστορίες, οι οποίες αξίζουν το χρόνο σας!