Cadmus #1

Η Ελληνική μυθολογία εξακολουθεί να αποτελεί πηγή έμπνευσης
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Cadmus #1

Writer/ArtistSamantha BeckPublisherAntarctic Press

Πιστεύω ότι σίγουρα δεν είμαι μόνη η οποία ανακάλυψε την αρχαία ελληνική μυθολογία από τα comics, πριν ακόμη παρακολουθήσω τα μαθήματα του σχολείου. Είτε μέσω των Κλασσικών Εικονογραφημένων, είτε μέσω κάποιων εκδόσεων comics από το εξωτερικό, που είχαν καταφέρει να βρουν το δρόμο τους στο συνοικιακό κομιξάδικο, τους περισσότερους θεούς και ήρωες της ελληνικής μυθολογίας τους είχα δει σε σκίτσα, προτού μιλήσουμε γι’ αυτούς στην τάξη. Αυτή η στενή σχέση comics και ελληνικής μυθολογίας, συνεχίστηκε και στα εφηβικά χρόνια, όπου, μαζί με τους συμμαθητές μου, διαβάζαμε στη τάξη το 300 του Frank Miller, με την ανοχή του καθηγήτη, καθώς επρόκειτο για “ιστορία”.

Έτσι, είναι λογικό, κάθε φορά που βλέπω μαιάνδρους και ελληνικά ονομάτα στο εξώφυλλο ενός comic, αυτομάτως να θέλω να το διαβάσω. To CADMUS, λοιπόν, είναι η ιστορία του Κάδμου, αδερφού της Ευρώπης, μεταξύ άλλων, την οποία ο Δίας απήγαγε, μεταμορφωμένος σε ταύρο. Μετά την εξαφάνισή της, ο πατέρας του τον έστειλε σε αναζήτηση της αδερφής του, λέγοντας του να μη γυρίσει αν δεν τη βρει. Και ο Κάδμος δεν ξαναγύρισε στη Κρήτη, αλλά περιπλανήθηκε σε διάφορες τοποθεσίες, μέχρι που ίδρυσε το βασίλειο της Θήβας.

Η ιστορία ενός περιπλανώμενου που αναζητά την Ευρώπη, έχει κάτι το επίκαιρο και ποιητικό, και το artwork του comic παντρεύει εξαιρετικά τις αρχαιοελληνικές επιρροές με σύγχρονες τεχνοτροπίες. Αλλά ίσως επειδή η αφήγηση είναι πολύ γρήγορη, ή λόγω του μικρού αριθμού σελίδων, το comic μάλλον σε αφήνει απογοητευμένο από άποψη πλοκής.

Σε κάθε περίπτωση, είναι όμορφο να το κοιτάς και αρκετά επιμορφωτικό. Εσείς το ξέρατε ότι ο Κάδμος και η γυναίκα του Αρμονία, μεταμορφώθηκαν σε ένα φίδι με δύο κεφάλια, τη στιγμή του θανάτου τους;