Rick And Morty S03E01

The Rickshank Redemption

Πρωταπριλιά. Η μέρα που όλοι βρίσκουν την ευκαιρία να κάνουν φάρσες και να λένε διάφορα ψεματάκια. Η μέρα που, μετά από ενάμιση χρόνο αναμονής, οι δημιουργοί του RICK AND MORTY μας έκαναν την καλύτερη δυνατή φάρσα, με παραπάνω από δύο έννοιες. Βλέπετε, ανέβασαν στο Internet την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του νέου κύκλου και παράλληλα μάθαμε και πότε θα δούμε στις οθόνες μας την υπόλοιπη σεζόν. Οπότε, η αναμονή μέχρι το καλοκαίρι (απροσδιόριστο πότε ακριβώς μέσα στο καλοκαίρι) που θα δούμε τα υπόλοιπα επεισόδια, θα είναι αρκετά πιο δύσκολη, καθώς το “The Rickshank Redemption” είναι ένα από τα καλύτερα της σειράς.

Στο φινάλε του 2ου κύκλου, ο Rick παραδόθηκε στην Γαλαξιακή Ομοσπονδία, όταν κατάλαβε πόσο πολύ πληγώνει την οικογένεια του με την παρουσία του. Ταυτόχρονα, η Γη πέρασε στον έλεγχο της Ομοσπονδίας. Μήπως, όμως, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται; Οι άνθρωποι της ομοσπονδίας, με επικεφαλής έναν πράκτορα με τη φωνή του Nathan Fillion, ψάχνουν στο μυαλό του Rick, για να βρουν τη φόρμουλα του όπλου του, αλλά λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, καθώς ξεχνάνε ότι απέναντί τους δεν έχουν απλά έναν Rick Sanchez, αλλά έναν από τους πιο έξυπνους Rick.

Την ίδια στιγμή, τα εγγόνια του, Morty και Summer, είναι αιχμάλωτα του Council of Ricks, το οποίο θέλει να εξολοθρεύσει τον παππού τους, ώστε να μην πέσουν τα μυστικά του στα χέρια της Ομοσπονδίας.

Το επεισόδιο δεν έχει στιγμή που να είναι ήρεμο, η πλοκή κινείται με γρήγορους ρυθμούς από το ένα setting στο άλλο, χρησιμοποιώντας ως κινητήρια δύναμη γεγονότα από προηγούμενα επεισόδια (τίποτα δεν μένει ξεχασμένο και θαμμένο για πάντα…) και μέσα σε 20 λεπτά, ο Rick αποδεικνύει γιατί είναι το πιο έξυπνο ον του πολυσύμπαντος και το δίδυμο Dan Harmon/Justin Roiland γιατί είναι τόσο ικανό στο storytelling.

Πάμε τώρα στο μεγαλύτερο θέμα του επεισοδίου. Δεν είναι ακριβώς αρνητικό ή πρόβλημα, καθώς νομίζω πως χρειάζεται η θέαση και της υπόλοιπης σεζόν. Το φινάλε του 2ου κύκλου, μας άφησε με δάκρυα στα μάτια, να βλέπουμε τον Rick να θυσιάζεται για την ασφάλεια της οικογένειας του, καθώς συνειδητοποιεί ότι είναι η πηγή όλων των βασάνων τους. Στο “The Rickshank Redemption”, η μεγαλοφυΐα του Rick πάει ένα βήμα παραπέρα, καθώς αποκαλύπτει σε έναν τρομαγμένο Morty, ότι όλα αυτά ήταν μέρος του πολύπλοκου σχεδίου του. Δίνοντάς μας μια καλή ματιά στον εσωτερικό κόσμο του Rick, μήπως ο Harmon αναιρεί τη συναισθηματικότητα του προηγούμενου επεισοδίου και επομένως, αφαιρεί λίγη από τη γοητεία του; Ή μήπως το ξέσπασμά του ήταν αποτέλεσμα της ανάκρισης στα χέρια του Nathan Fillion, αλλά και της παθιασμένης του αναζήτησης για την szechuan sauce του McDonalds;

Παρ’ όλα αυτά, η αποκάλυψη αυτή βγάζει νόημα, αν λάβουμε υπόψη το characterization και τις πράξεις του Rick. Τόσο ο ίδιος, όσο και η σειρά, είναι μηδενιστές μέχρι το κόκκαλο. Ο Rick, μάλιστα, έχει αναφέρει πάμπολλες φορές ότι μπορούν άνετα να αλλάξουν διάσταση με τον Morty και να συνεχίσουν να ζουν με μια άλλη εκδοχή της οικογένειάς τους, το οποίο έχει γίνει και μας το θυμίζουν σε αυτό το επεισόδιο. Όταν γνωρίζεις τα πάντα, γνωρίζεις ότι τίποτα δεν έχει σημασία. Αυτή η μηδενιστική αντιμετώπιση ξεκίνησε σαν μια ασπίδα προστασίας για τον Rick, για να προστατευτεί από ό,τι βίωνε στις περιπέτειές του, και στη συνέχεια έγινε αναπόσπαστο και κυρίαρχο κομμάτι του εαυτού του. Μήπως όλα αυτά είναι θέατρο για να κρατήσει τον Morty σε ασφαλή απόσταση, ή μήπως το ψειρίζω υπερβολικά και απλά ο Rick είναι το μεγαλύτερο καθίκι του multiverse;

Οπτικά, το επεισόδιο είναι στα γνωστά υψηλά επίπεδα. Οι περισσότερες σκηνές είναι σκηνοθετημένες με τρομερή μαεστρία, είτε είναι πιο δραματικές, είτε είναι επικεντρωμένες στη δράση (προσωπικές αγαπημένες, όταν ο Morty με την Summer ξεθάβουν το portal gun και όταν βλέπουμε το “origin” του Rick). Τα visual gags δίνουν και παίρνουν, τα designs των διαφόρων μελών των Council of Ricks είναι εμπνευσμένα, ενώ δεν λείπουν οι πινελιές που κάνουν τη διαφορά, όπως οι κόκκινοι ουρανοί στις αναμνήσεις του Rick, στους οποίους βλέπουμε νευρώνες.

Μπορεί να περιμέναμε ενάμιση χρόνο για να δούμε σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η δημιουργική ομάδα, μετά το cliffhanger του 2ου κύκλου, αλλά η αναμονή άξιζε και με το παραπάνω, καθώς το “The Rickshank Redemption” είναι μια αριστουργηματική αρχή για την τρίτη σεζόν και αντάξια συνέχεια του προηγούμενου φινάλε. Το χιούμορ και η γρήγορη εξέλιξη της πλοκής είναι χαρακτηριστικά της σειράς, αλλά εδώ οι Justin Roiland και Dan Harmon ξεπέρασαν τους εαυτούς τους. Ανέτρεψαν όλον τον κόσμο της σειράς, ανανέωσαν το status quo και έκαναν στους θεατές το μεγαλύτερο fake-out που θα μπορούσαν να κάνουν. Πλήθος νέων θεωριών γεννήθηκε, ενώ δόθηκε πάτημα για την ενίσχυση ήδη υπαρχόντων θεωρίων, αλλά και για την διάψευση άλλων.

Ο Rick υπόσχεται στον Morty ότι ο τρίτος χρόνος των περιπετειών τους θα είναι και ο σκοτεινότερος. Το “The Rickshank Redemption” είναι μια καλή ένδειξη ότι η υπόσχεση του πρωταγωνιστή θα βγει αληθινή.

Υ.Γ.: Η σκηνή μετά τα credits κάνει την αναμονή για το καλοκαίρι ακόμα πιο γλυκόπικρη.