Το Γριμόριο Της Γκρέτα - Βιβλίο 1: Μύηση

Υπέροχο artwork, αλλά τετριμμένο σενάριο...
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Το Γριμόριο Της Γκρέτα - Βιβλίο 1: Μύηση

WriterPaul MalloryArtistΑυγή ΚανάκηPublisherJemma Press

Η Αυγή Κανάκη έχει στο ενεργητικό της παρουσίες σε εκθέσεις, συμμετοχή σε μια τουλάχιστον διεθνή ανθολογία, αλλά και σε αρκετές ελληνικές εκδόσεις. Όμως, όσο και αν οι συντομότερες δουλειές μπορεί να έδειχναν τις ικανότητές της, ένα comic μεγάλου μήκους έχει τις δικές του απαιτήσεις. Έτσι, η κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου από ΤΟ ΓΡΙΜΟΡΙΟ ΤΗΣ ΓΚΡΕΤΑ, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη στην πορεία μιας αξιόλογης δημιουργού στο πλαίσιο της ελληνικής σκηνής των comics.

Η Γκρέτα έρχεται αντιμέτωπη με πανάρχαιες δυνάμεις, που ένα βράδυ της “χτυπούν την πόρτα”. Μαζί με τους δύο καλούς της φίλους, θα βρεθεί μπροστά σε ένα σκοτεινό παρελθόν και απέναντι σε μυστηριώδη πλάσματα.

Δεν γνωρίζω τίποτε για τον συγγραφέα Paul Mallory (δεν είμαι καν πεπεισμένος ότι είναι πραγματικό πρόσωπο), αλλά το σενάριο μου θύμισε b-movie θρίλερ της δεκαετίας του 90. Ένα είδος που έχω αγαπήσει πολύ, αλλά από όπου έχω πλέον απομακρυνθεί, και το οποίο σπάνια διεκδικεί κάποιες δάφνες ποιότητας. Έφηβοι που οδηγούν ξεσκέπαστα αυτοκίνητα, αρχαίες κατάρες που έρχονται να στοιχειώσουν ανυποψίαστες κορασίδες, και σατανικοί κακοί που μιλάνε με σκοτεινά πνεύματα. Γενικά, είχα την αίσθηση πως διάβαζα κάτι μεταφρασμένο και αυτό οφείλεται όχι μόνο στο στήσιμο της ιστορίας, αλλά και στα μπαλόνια και τα fonts μέσα σε αυτά, που κάποιες φορές δεν φαίνονταν πολύ άνετα.

Από την άλλη, το artwork ήταν τουλάχιστο εντυπωσιακό. Στιβαρό ασπρόμαυρο σχέδιο, με εξαιρετική επιμονή στη λεπτομέρεια και έντονες manga επιρροές. Όσο αυστηρός και αν σταθώ, υπήρχαν panels και σελίδες, που ήταν στημένες με τέτοιον τρόπο ώστε να μου θυμίζουν λίγη (κάνω συνειδητά την “ιεροσυλία”, συγκρίνοντας με έναν από τους κορυφαίους) από την τελειότητα του Urasawa.

Το διάβασα ευχάριστα και το βρήκα διασκεδαστικό το πρώτο βιβλίο από ΤΟ ΓΡΙΜΟΡΙΟ ΤΗΣ ΓΚΡΕΤΑ, αλλά δεν μπορώ να πω πως ενδιαφέρομαι να μάθω τι θα γίνει στη συνέχεια. Από την άλλη, το artwork το έχω ήδη επισκεφτεί και δεύτερη και τρίτη φορά, και με χαρά θα περιμένω να δω περισσότερο.