World Reader #1

Μια διαστημική ιστορία για τη ζωή και το θάνατο

Η AfterShock προσθέτει έναν ακόμη εντυπωσιακό τίτλο στη σειρά της, το επιστημονικής φαντασίας WORLD READER, που πραγματεύεται το θάνατο της εξωγήινης ζωής, αντί για την ύπαρξη της, με την οποία ασχολούνται τόσα και τόσα άλλα μέσα. Ο Jeff Loveness, γνωστός κυρίως για την ικανότητα του να γράφει κωμικά σκετς στο Jimmy Kimmel Live! και τη δουλειά του στο GROOT, καταφέρνει, χωρίς πολλά λόγια, να μας συστήσει ένα κόσμο που φαίνεται αληθινός, αλλά και εξωπραγματικός την ίδια στιγμή, με τους χαρακτήρες να επιχειρούν να γνωρίσουν τους πεθαμένους πια πολιτισμούς του διαστήματος.

Πρωταγωνίστρια είναι μια αστροναύτης με υπερφυσικές δυνάμεις, που της επιτρέπουν να συνομιλεί με τους νεκρούς και να μαθαίνει, μέσα από τους ψιθύρους των ζωών που έχουν χαθεί, την ιστορία των πολιτισμών τους. Κατά τη διάρκεια μιας ακόμη εξερεύνησης με την ομάδα της στα ερείπια μιας πόλης σε κάποιο πλανήτη, η Sarah έρχεται σε επαφή με μια μυστηριώδη μορφή, η οποία φέρεται να είναι υπεύθυνη για τη καταστροφή του πλανήτη και η οποία καταβροχθίζει τις ψυχές των πλασμάτων που έχουν πεθάνει.

Ακόμη και αν η πλοκή δεν ήταν ενδιαφέρουσα – το οποίο δε συμβαίνει – το artwork και μόνο είναι ένα ισχυρό κίνητρο για να διαβάσει κανείς το WORLD READER. Εκφράζοντας την φύση των δυνάμεων της Sarah και τη μεταβλητότητα του κόσμου που περιβάλλει αυτήν και την υπόλοιπη ομάδα, ο Juan Doe σχεδιάζει τοπία που μοιάζουν να είναι σε συνεχή ροή και χρησιμοποιεί τις αποχρώσεις του μπλε, μοβ και κόκκινου προσδίδοντας ένα ψυχεδελικό τόνο στην ιστορία, ιδιαίτερα όταν η Sarah ταξιδεύει στον τόπο των νεκρών. Η ζωντάνια των χρωμάτων δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα αντίθεση με το θέμα του θανάτου, το οποίο χαρακτηρίζει το comic. Ο Juan Doe αποδίδει τα πρόσωπα με έναν ιδιαίτερο τρόπο, δίνοντας έμφαση στις εκφράσεις των χαρακτήρων, και οι εναλλαγές των χρωμάτων από panel σε panel μεταφέρουν το συναίσθημα που η ιστορία επιδιώκει να αφυπνίσει.

Αυτή η ισορροπία μεταξύ ενδιαφέρουσας ιστορίας και όμορφου artwork, που δένουν αρμονικά χωρίς το ένα να επισκιάζει το άλλο, είναι που κάνουν το WORLD READER τόσο ιδιαίτερο. Εάν προσθέσει κανείς και την ιδέα της δημιουργίας μιας ιστορίας επιστημονικής φαντασίας με έντονο το στοιχείο της εσωτερικότητας και τις ψυχολογικής διερεύνησης έναντι όλων των ψυχρών, δυστοπικών κόσμων που μας περιτριγυρίζουν, τότε γίνονται ξεκάθαροι οι λόγοι που κατατάσσουν το WORLD READER στη λίστα με τους πολύ υποσχόμενους τίτλους comics.