Essex County

Γροθιά στο στομάχι!

Ιστορία

Η ιστορία μιας πιο μυθοπλαστικής εκδοχής του Essex, της γενέτειρας του δημιουργού Jeff Lemire, ξεδιπλώνεται μέσα από τις περιπέτειες και το δράμα του Lester, ενός αγοριού που έχασε την μητέρα του, του Lou, ενός μοναχικού γέρου που δεν του έχει απομείνει τίποτα πια, και της Anne, της νοσοκόμας που προσέχει τον Lou.

Τι Μας Άρεσε

Όντας συγγραφέας και σχεδιαστής, ο Lemire έχει πλήρη έλεγχο της αφήγησης. Αυτό σημαίνει ότι ξέρει ακριβώς πόσες λέξεις και ποιες εικόνες χρειάζονται. Σε πολλές σκηνές κάνει στην άκρη τους διαλόγους και αφήνει το χαρακτηριστικό του σχέδιο να μιλήσει. Σχέδιο, το οποίο είναι ασπρόμαυρο (φυσικά), καρτουνίστικο, αλλά με “σκληρές” και απότομες γραμμές.

Αν και ο Lemire επικεντρώνεται σε ένα πολύ περιορισμένο cast χαρακτήρων, η ιστορία του καταπιάνεται με διαχρονικά θέματα, όπως η οικογένεια, οι ενοχές, η θλίψη και η αποδοχή αυτής μεταξύ άλλων. Ο τρόπος που συνδέονται οι τρεις ιστορίες μεταξύ τους και αντίστοιχα οι χαρακτήρες δεν είναι βεβιασμένος, μοιάζει με απολύτως φυσική εξέλιξη των θεμάτων που έχει εξερευνήσει στις σελίδες του τόμου ο Lemire. Όχι μόνο αυτό, αλλά θα θέλετε να ξαναδιαβάσετε όλη την ιστορία από την αρχή.

Ένα ιδιαίτερο στοιχείο του ESSEX COUNTY είναι ο τρόπος που ορισμένες φορές ο δημιουργός χρησιμοποιεί διάφορα αφηγηματικά εργαλεία, με τα οποία σπάει το φράγμα της πραγματικότητας και την μπολιάζει με μερικά πιο φανταστικά στοιχεία. Για παράδειγμα, ο Lester γενικότερα αντιμετωπίζει το πένθος για τον χαμό της μητέρας του φορώντας μια υπερηρωική “στολή” και έτσι μας παρουσιάζονται ορισμένες καταστάσεις που περνάει ως υπερηρωικές περιπέτειες. Στην ιστορία του Lou, μπλέκεται το παρόν με το παρελθόν και τα όνειρα με την πραγματικότητα, δίνοντας την αίσθηση ότι ο ήρωας είναι ο παντογνώστης αφηγητής που λέει την ιστορία σε εμάς, τους αναγνώστες, με περίσσεια ικανότητα και διατηρώντας ορισμένες ανατροπές, μέχρι ακριβώς το σημείο που πρέπει να τις ανακαλύψουμε.

Τι Μας Ενόχλησε

Ο Lemire σχεδίασε δύο επιπλέον ιστορίες. Η πρώτη, η οποία ασχολείται με την ιστορία του τοπικού Boxing Club, είναι απλά ικανοποιητική, ενώ η δεύτερη, η οποία ασχολείται με τον Eddie, έναν άτυχο κάτοικο του Essex με προβλήματα μνήμης, είναι τόσο ενδιαφέρουσα και έχει τόσες προοπτικές, που είναι απλά κρίμα που τελικά αποφασίστηκε να μην ενταχθεί ο χαρακτήρας στην κύρια πλοκή.

Συνολική Εκτίμηση

Στον ούτως ή άλλως εντυπωσιακό κατάλογο κυκλοφοριών της Top Shelf, το ESSEX COUNTY φιγουράρει ανάμεσα στις καλύτερές της εκδόσεις. O Lemire έχει κάνει τόσο καλή δουλειά με τους πρωταγωνιστές του δράματος, που ταυτιζόμαστε μαζί τους, πονάμε και θέλουμε να τους δούμε να λυτρώνονται όσο τίποτα άλλο. Ετοιμαστείτε για ένα ανάγνωσμα που αποτελεί γροθιά στο στομάχι. Ο δημιουργός δεν κάνει εκπτώσεις στο συναίσθημα και μας παρουσιάζει απολύτως ρεαλιστικά και σκληρά την κατάσταση των χαρακτήρων. Αφότου κλείσετε το ESSEX COUNTY, θα θέλετε να πάρετε τηλέφωνο τα αδέλφια σας, τους γονείς σας και, όσοι έχετε, τα παιδιά σας.

Παράλληλες Προτάσεις

Οι δύο καλύτερες επιλογές για να διαβάσετε μετά το ESSEX COUNTY είναι το LOST DOGS και το UNDERWATER WELDER. Και τα δύο εκπληκτικά δράματα από τον Lemire, το πρώτο αφηγείται την ιστορία ενός οικογενειάρχη που έχασε την οικογένεια του και προσπαθεί να την ανακτήσει και το δεύτερο την ζωή ενός υποβρύχιου ηλεκτροσυγκολλητή, που ίσως να μην είναι τόσο έτοιμος για το παιδί του που θα γεννηθεί σύντομα.