Mer

Άλλη μία αναμενόμενη ιστορία αγάπης

Η περιγραφή του graphic novel MER, με σενάριο της Joelle Sellner και σχέδιο της Abby Boeh, ξεκινάει ως εξής: “Twilight meets Atlantis”. Το εξώφυλλο μου τράβηξε την περιέργεια και, με την ελπίδα ότι αυτή ήταν απλά μια κακή επιλογή μάρκετινγκ του βιβλίου και ότι δεν αντικατοπτρίζει την ποιότητα της ιστορίας, άρχισα το διάβασμα. Και, δυστυχώς, οι ελπίδες μου καταποντίστηκαν.

Το MER αφηγείται την ιστορία της Aryn, οι οποία μόλις μετακόμισε σε μία νέα πόλη με την αδερφή και τον πατέρα της, μετά το θάνατο της μητέρας της. Αρχικά όλα φαίνονται καλά. Η Aryn βρίσκει φίλους στο καινούργιο της σχολείο και τραβάει την προσοχή του πιο δημοφιλή και ελκυστικού αγοριού, Adrian.  Αλλά σκοτεινά πλάσματα κινούνται κάτω από την επιφάνεια (pun intented) και η Aryn σύντομα ανακαλύπτει ότι ο Adrian δεν είναι αυτό που φαίνεται.

Η πλοκή μένει πιστή στην περιγραφή, με μερικά έξτρα στοιχεία από MEAN GIRLS. Από την έλλειψη ενός γονέα, μέχρι την παρεξήγηση μεταξύ φιλενάδων εξ’ αιτίας ενός αγοριού και την δυνατή αγάπη από την πρώτη ματιά, το σενάριο ξεχειλίζει κλισέ και αναμενόμενες καταστάσεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Αν λάβουμε, βέβαια, υπόψη ότι αυτό το comic είναι μέρος του ROAR, της κατηγορίας βιβλίων της Lion Forge για παιδιά και εφήβους, αυτό ίσως και να συγχωρείται.

Όπως συμβαίνει πολλές φορές σε young adult ιστορίες κατηγορίας TWILIGHT, οι πρωταγωνιστές είναι οι λιγότερο ιδιαίτεροι, στερεοτυπικοί χαρακτήρες. Αν και πρέπει να παραδεχτούμε ότι το να αναπτύξει κανείς μια ιστορία πραγματικής αγάπη σε 60 σελίδες, δεν είναι και το ευκολότερο. Ως αποτέλεσμα, το ενδιαφέρον του αναγνώστη επικεντρώνεται στους φίλους της Aryn και του Adrian, οι οποίοι είναι αξιομνημόνευτοι, τόσο σε προσωπικότητα όσο και σε εμφάνιση. Οι σπάνιες στιγμές θετικής και αρνητικής έκπληξης περιστρέφονται γύρω από αυτούς τους δευτερεύοντες χαρακτήρες.

Το σχέδιο της Abby Boeh είναι συμπαθητικό, με έντονα χρώματα και οπτικά ενδιαφέροντες χαρακτήρες, με ομολογουμένως πολύ καλή γκαρνταρόμπα. Μεγάλη εξαίρεση είναι ο Adrian, που για να είμαστε ειλικρινείς, μοιάζει με οποιονδήποτε άλλο δημοφιλές αγόρι λυκείου θα δείτε σε teen comedy αμερικάνικης παραγωγής, ακόμα και όταν μεταμορφώνεται σε mer. Μία ματιά στο blog της αποκαλύπτει ότι οι καλλιτεχνικές δυνατότητές της ξεπερνάνε αυτές που μας δείχνει σε αυτό το comic.

Παρά όλα τα αρνητικά του, πάντως, το MER καταφέρνει να κρατήσει ως έναν βαθμό το ενδιαφέρον του αναγνώστη, χρησιμοποιώντας την ανεξήγητη μαγεία της σαπουνόπερας. Όλοι γνωρίζουμε τι θα συμβεί, αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την ιστορία. Και οι Sellner και Boeh μας φέρνουν τα απαραίτητα: ίντριγκες, μυστήρια, πάθος, πεπρωμένο και λίγη μαγεία, έτσι για το καλό.

Το συγκεκριμένο graphic novel δεν έχει τίποτα το εξαιρετικό, ούτε μεταφέρει κάποιο βαθύτερο ηθικό μήνυμα και δεν θα συγκινήσει ένα κοινό που έχει διαβάσει μια πιο διευρυμένη γκάμα comics. Προσφέρει όμως μία απλή, διασκεδαστική εμπειρία που ίσως και να σαγηνεύει νεότερους και νεαρότερους αναγνώστες.