Gotham by Gaslight

Η ατμοσφαιρική Gotham του Mike Mignola

Ιστορία

Δημιουργός του Hellboy και γνωστός για την γοτθική, εξπρεσσιονιστική και εμπνευσμένη από τον Lovecraft αισθητική του, ο Μike Mignola, όπως πολλοί άλλοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες και writers, έκανε ένα πέρασμα από την DC, όπου συνεργάστηκε με ονόματα όπως ο Jim Starlin στο COSMIC ODYSSEY και ο John Byrne στο WORLD OF KRYPTON. Όμως, το ταλέντο του στο να παίζει με τη σκιά και το φως, δημιουργώντας μια μυστηριώδη, ανεπαίσθητα μεταφυσική ατμόσφαιρα, δε θα μπορούσε να αναδειχθεί πουθενά αλλού καλύτερα παρά στους Batman τίτλους. Έτσι, το 1989 συνεργάστηκε με τον Brian Augustyn στην δημιουργία της πρώτης επίσημης Εlseworld ιστορίας, τοποθετώντας τον Bruce Wayne στα τέλη του 19ου αιώνα και φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με τον πιο διάσημο εγκληματία της ιστορίας, τον Jack the Ripper.

Tι μας άρεσε

Oλόκληρο το artwork του comic είναι καθηλωτικό και απόλυτα ταιριαστό με το ύφος της ιστορίας, της Gotham και του ίδιου του Batman. Τόσο η πόλη όσο και ο προστάτης, αλλά και ο δολοφόνος, φαίνονται πιο απειλητικοί μισοκρυμμένοι κάτω από τις σκιές των φαναριών. Η σκηνή της καταδίωξης με τον Batman πάνω στο μαύρο άλογο είναι συναρπαστική (και μια αναφορά στο THE DARK KNIGHT RETURNS του Frank Miller) και η ιστορία δομείται ως ένα θρίλερ μυστηρίου, χρησιμοποιώντας άρθρα εφημερίδων και τις προσωπικές σημειώσεις του Bruce, παρουσιάζοντας παράλληλα την οπτική του δολοφόνου. Στα bonus του comic είναι και η συνομιλία του Wayne με τον Sigmund Freud στην αρχή της ιστορίας, καθώς και οι διακριτικές παρομοιώσεις του Batman με το Δράκουλα.

Τι μας ενόχλησε

Η αποκάλυψη της ταυτότητας του διάσημου δολοφόνου και η σύνδεσή του με την Gotham και τη Martha Wayne παραείναι βολική και καταστρέφει κάτι από το μυστήριο που περικλείει τον Jack the Ripper. Ανεξάρτητα από αυτό, όμως, δεν υπάρχουν και πολλά που μπορεί κανείς να αντιπαθήσει στο GOTHAM BY GASLIGHT, που δικαίως θεωρείται μια από τις καλύτερες ”εναλλακτικές” ιστορίες για τον Batman.

Συνολική εκτίμηση

Ο Mike Mignola ξεδιπλώνει το σχεδιαστικό ταλέντο του σε μια ιστορία που παρουσιάζει τη Gotham ως ακόμη πιο ατμοσφαιρική και τρομαχτική από ότι είναι, εκμεταλλευόμενος την εποχή πριν την βιομηχανική επανάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως η πρώτη επίσημη Εlseworlds ιστορία, το GOTHAM BY GASLIGHT έστρωσε το δρόμο για μετέπειτα αριστουργήματα όπως το KINGDOM COME και το SUPERMAN RED SON.

Παράλληλες Προτάσεις

Τα COSMIC ODYSSEY και WORLD OF KRYPTON περιλαμβάνονται στις επίσης εξαιρετικές δουλειές του Mignola για την DC. O Mignola αργότερα επέστρεψε στον Batman, συμμετέχοντας στο BATMAN: BLACK AND WHITE το 1996 και γράφοντας το BATMAN: THE DOOM THAT CAME TO GOTHAM το 2000. Το GOTHAM BY GASLIGHT είχε ένα sequel το 1991, με τίτλο MASTER OF THE FUTURE , χωρίς τη συμμετοχή του Mignola.