Eternal Empire #1

Άλλο ένα κακό rip-off του Game of Thrones

Το GAME OF THRONES είναι χωρίς αμφιβολία, το πιο δημοφιλές προϊόν που έχει να επιδείξει η pop culture την τελευταία δεκαετία και η επιτυχία του δε θα μπορούσε να μην έχει επίδραση στην τέχνη που για χρόνια κρατούσε τα σκήπτρα στην περιοχή του science fiction. Εδώ η φράση-κλειδί είναι ο όρος “epic fantasy”, τον οποίο και χρησιμοποιεί η Image για να διαφημίσει τη νέα της κυκλοφορία, και το ETERNAL EMPIRE, από τους δημιουργούς του ALEX + ADA, αποτελεί μια ακόμη προσθήκη στην ιδιαίτερα εκτενή λίστα των τίτλων της εταιρείας που συνοδεύονται από αυτή τη φράση-κλειδί.

To comic διηγείται την ιστορία ενός άλλου μαγικού κόσμου, στου οποίου τον ουρανό βασιλεύουν τρεις ήλιοι. Σε αυτόν τον κόσμο, οι πολιτείες της ηπείρου της Saia βρίσκεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια σε ένα πόλεμο με την Eternal Empire, η οποία εισέβαλε στα εδάφη της από τα ανατολικά και κατάφερε να υποτάξει τη μία μετά την άλλη περιοχή, αφήνοντας μόνο ένα κομμάτι της ηπείρου ακόμα να αντιστέκεται στην επεκτατική της μανία.

Το τεύχος ανοίγει με ένα flashback, στην αρχή αυτού του πολέμου, και στη συνέχεια μας μεταφέρει στο παρόν, όπου διαδραματίζεται και η κύρια πλοκή αυτού του comic. 141 χρόνια μετά από την εισβολή της Eternal Empire, λοιπόν, σε μια από τις υπόδουλες περιοχές της αυτοκρατορίας, παρακολουθούμε τη δύσκολη ζωή και τις κακουχίες των σκλάβων, μέσα από τα μάτια μιας νεαρής σκλάβας η οποία αποτελεί και την (ανώνυμη προς το παρόν) πρωταγωνίστρια του τίτλου. Η ζωή της νεαρής αυτής σκλάβας αλλάζει δραματικά, όταν αρχίζει να έχει οράματα που θα της δώσουν κίνητρο να ξεκινήσει τις προσπάθειες της για να αποδράσει από το γκουλάγκ στο οποίο ζει.

Ξεκινώντας από τα προφανή, η σειρά αποτελεί ένα rip-off του GAMES OF THRONES και, μάλιστα, ένα από τα κακά. Η πρωταγωνίστρια έχει άσπρα/ξανθιά μαλλιά και έχει ιδιαίτερη σχέση με τη φωτιά, το τεύχος ανοίγει με μια τελετουργία που περιέχει την ένωση δράκου και ανθρώπου, ενώ και η επίθεση της αυτοκρατορίας γίνεται από τα ανατολικά. O κόσμος του ETERNAL EMPIRE φωνάζει ότι στην πραγματικότητα αποτελεί μια αντιγραφή του Westeros και του Essos. Μηνύσεις έχουν γίνει για λιγότερα.

Το πρώτο τεύχος αντιγράφει επιπλέον και λίγο τη Βίβλο, καθώς τα γεγονότα που διαδραματίζονται σε αυτό θυμίζουν έντονα την ιστορία του Μωυσή και το τεύχος κλείνει, μάλιστα, με κάτι που θυμίζει φλεγόμενη βάτο. Αν, στο επόμενο τεύχος, σμήνη από ακρίδες αρχίζουν να επιτίθενται στους στρατιώτες της αυτοκρατορίας, θα αρχίζω να σκίζω τα πτυχία μου. Ο τρόπος που απεικονίζεται αυτή η αυτοκρατορία επιπλέον είναι εμπνευσμένος από τα απολυταρχικά κομμουνιστικά καθεστώτα, ή τουλάχιστον στον τρόπο με τον οποίο τα απεικόνιζε η δυτική κουλτούρα, με κάποιον αναγνώστη να βρίσκει εύκολα πολλές ομοιότητες σε σχετικές ταινίες και στο συγκεκριμένο comic.

Παρά, όμως, το γεγονός ότι η πλοκή στερείται κάποιας πρωτοτυπίας, συνδυάζει plot points και συμβολισμούς που έχουν ξαναεμφανιστεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν. Ακόμα και αν έκανα τα στραβά ματιά σε όλα αυτά, δε θα μπορούσε να αναιρεθεί το γεγονός πως από το τεύχος λείπει ψυχή. Λείπει ο ενθουσιασμός, λείπει η δράση, λείπουν τα στοιχεία που θα το κάνουν ενδιαφέρον, λείπει το επικό και λείπει και η τέχνη.

Και, λέγοντας τέχνη, κάνω μια ευθεία αναφορά στο υπό του μετρίου artwork, το οποίο είναι ίσως το μεγαλύτερο μειονέκτημα του τεύχους. Αδιάφορο, στατικό και ανέκφραστο. Ο σχεδιαστής πιθανώς δεν μπορεί να αποτυπώσει την αίσθηση του βάθους, κάτι που προσωπικά θεωρώ σχετικά απαράδεκτο για το συγκεκριμένο επίπεδο στο οποίο βρίσκεται. Το σχέδιο είναι ο πιο αδύναμος κρίκος της σειράς, καθώς δεν φαίνεται να ταιριάζει καθόλου με το epic fantasy style που θα άρμοζε σε έναν τέτοιο τίτλο.

Η Image είναι μια εταιρεία που τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να συγκεντρώσει σχεδόν όλα τα μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας, οι οποίοι, έχοντας καταφέρει να αποκτήσουν λάτρεις και fans στα high-profile mainstream runs τους, επικεντρώθηκαν στις creator-owned δουλειές τους. Και πολλοί από αυτούς κάνουν epic fantasy τίτλους. Το ETERNAL EMPIRE είναι ένας ακόμη epic fantasy τίτλος που απλά περνάει απαρατήρητος μπροστά σε αυτήν την πληθώρα ενδιαφέροντων runs.