Arrow S05E23

Lian Yu

Όταν παρακολουθώ μια τηλεοπτική σειρά για παραπάνω από 2-3 χρόνια, είναι δύσκολο να την παρατήσω σε περίπτωση που έχει ξεπέσει ποιοτικά. Μετά το τέλος της 4ης σεζόν, ήμουν έτοιμος να αφιερώνω μια ώρα την εβδομάδα σε μια σειρά που θα έβλεπα απλά από συνήθεια. Έγινε όμως κάτι το μαγικό. Οι παραγωγοί άκουσαν τα παράπονα του κοινού και του ίδιου του καστ και παρουσίασαν μια 5η σεζόν που κατάφερε να φτάσει και πολλές φορές, μάλιστα, να ξεπεράσει τα ύψη που είχε φτάσει η σειρά στο παρελθόν. Συνεχίζοντας αυτή την παράδοση, το LIAN YU, το φινάλε του 5ου κύκλου είναι ίσως το καλύτερο φινάλε που μας έχει παραδώσει η σειρά.

Προσοχή! Ακολουθούν spoilers!

Ο Adrian Chase έχει απαγάγει και έχει μεταφέρει την ομάδα του Oliver, τους φίλους του και το παιδί του στο νησί που πέρασε μεγάλο μέρος των 5 χρόνων απουσίας του . Έτσι, αναγκάζεται να ζητήσει την βοήθεια της Nyssa Al Ghul, του Malcolm Merlyn, του Captain Boomerang και προς μεγάλη έκπληξη όλων του Deathstroke, τον δολοφόνο της μητέρας του.

Οι συγγραφείς έχουν μαζέψει όλο το καστ και πλήθος από guest stars στην πιο σημαντική τοποθεσία της σειράς, καθιστώντας το επεισόδιο ενός είδους οριστικού τέλους. Θα μπορούσαν κάλλιστα να αποφασίσουν να σταματήσουν εδώ την σειρά και θα ήμουν απόλυτα ευχαριστημένος. Αν δεν υπήρχε βέβαια και αυτό το cliffhanger…….

Όπως είναι απόλυτα φυσικό, η παρουσία του Manu Bennett τράβηξε τα βλέμματα της προσοχής. Το στάτους της 2ης σεζόν ως η καλύτερη της σειράς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Deathstroke και στην ερμηνεία του Manu. Έχουν περάσει όμως αυτές οι εποχές. Η επίδραση του Mirakuru έχει περάσει, βλέπει τα πράγματα πιο καθαρά, έχει μετανιώσει για τις πράξεις του και είναι έτοιμος να βοηθήσει τον άλλοτε αδελφό του να σώσει το παιδί του.

Και ενώ το επεισόδιο λειτουργεί ως μια νέα αρχή για τον Slade, είναι και ένα οριστικό ( ; ) τέλος για τον Merlyn. Σταθερά ένας από τους πιο πολύπλοκους και ενδιαφέροντες χαρακτήρες του Arrowverse, θυσιάστηκε για την κόρη του, Thea, η οποία αναγνώρισε ότι όσο σατανικός και αν ήταν, δεν έπαυε να είναι ο πατέρας της.

Ωστόσο, ο συναισθηματικός πυρήνας του επεισοδίου είναι ο Oliver και ο γιος του. Άλλωστε πως θα μπορούσε να τον αφήσει έξω από το παιχνίδι ο Prometheus, όταν το μίσος του για τον Oliver πηγάζει από την δολοφονία του πατέρα του από αυτόν; Ο Amell δεν είναι ο καλύτερος ηθοποιός του καστ (έχει βελτιωθεί αρκετά), καταφέρνει όμως να λάμψει στις συναισθηματικές στιγμές του χαρακτήρα του. Το LIAN YU είναι ένα rollercoaster συναισθημάτων για τον πρωταγωνιστή, καθώς τον βλέπουμε να είναι συνεχώς ένα βήμα πίσω. Όμως η καλύτερη του σκηνή δεν λαμβάνει χώρα στο παρόν, αλλά στο παρελθόν.

Μετά από 5 χρόνια, φτάσαμε στο τέλος και των flashback των περιπετειών του πρωταγωνιστή πριν επιστρέψει στο Starling City. Στο πρώτο επεισόδιο, πίσω στο μακρινό 2012, είδαμε τον ναυαγό Oliver να τραβάει την προσοχή ενός ψαροκάικου με σκοπό να επιστρέψει στο σπίτι του. Στο LIAN YU βλέπουμε την τελική μάχη του με τον Kovar, λεπτά πριν καταφτάσει το πλοίο.

Το καλύτερο με το τέλος του flashback δεν ήταν ούτε η τελική μάχη με τον Kovar, ούτε που το συνέδεσαν άμεσα με το πρώτο επεισόδιο, αλλά το τι ακολούθησε αφότου τον βρήκαν οι ψαράδες. Η Susanna Thompson επιστρέφει για μια σύντομη σκηνή, στην οποία ο Oliver της τηλεφωνεί και την ενημερώνει ότι είναι ζωντανός. Αυτό που ακολουθεί είναι μία από τις δυνατές σκηνές της σειράς, καθώς η χημεία μεταξύ των δύο είναι εξαιρετική. Ένα λεπτό ήταν αρκετό για να κλέψει την παράσταση. Η σκηνή αποκτάει έξτρα βαρύτητα αν λάβουμε υπόψη ό,τι ακολούθησε στους δύο πρώτους κύκλους.

Από την άλλη, το τέλος του παροντικού κομματιού του επεισοδίου τελειώνει με το μεγαλύτερο cliffhanger του ARROW. Ναι, μεγαλύτερο και από το…. κυριολεκτικό cliffhanger του S03E09, στο οποίο έπειτα από την μάχη με τον Ra’s Al Ghul, o Oliver έπεσε από το βουνό στο οποίο βρισκόταν. O Prometheus αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι 10 βήματα μπροστά από τον αντίπαλο του και αυτοκτονεί, πυροδοτώντας έτσι τα εκρηκτικά που έχει βάλει σε όλο το νησί, όπου βρίσκονται όλοι οι φίλοι του Oliver, εκτός του ίδιου και το γιου του. Το συγκεκριμένο γεγονός θα μπορούσε να αποτελέσει και συμβολισμό για το arc του Oliver. Όταν αρνείται να σκοτώσει τον Adrian, αρνείται να σκοτώσει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και στην ουσία αφήνει τον παλιό του εαυτό πίσω, ο οποίος γεννήθηκε στο νησί.

Έγραψε άραγε ο Guggenheim και η ομάδα του αυτό το τέλος, γνωρίζοντας με ποιον τρόπο θα το επιλύσουν; Πιθανό. Θα είναι απογοητευτικό αν τελικά δεν πεθάνει κανένας; Επίσης πιθανό. Χωρίς να σκεφτούμε το μέλλον, χωρίς να ξέρουμε ποιοι ηθοποιοί προάχθηκαν στο βασικό καστ, η τελική φάση του σχεδίου του Chase κλείνει παραπάνω από ικανοποιητικά την σεζόν και αναμφισβήτητα θα συζητηθεί αρκετά. Το αν θα ικανοποιήσει ή απογοητεύσει τους θεατές είναι άλλο θέμα. Ας μην ξεχνάμε ότι και το THE WALKING DEAD προέβη σε αντίστοιχη κίνηση πέρυσι, με μεγάλη εμπορική επιτυχία, αλλά και αρνητικές αντιδράσεις από μέρος του κοινού.

Το LIAN YU ήταν το φινάλε που άξιζε σε μια σεζόν, η οποία κατάφερε να πείσει και τον πιο δύσπιστο θεατή ότι το ARROW επέστρεψε καλύτερο από ποτέ. Στο ίδιο επεισόδιο είδαμε τον ίδιο ήρωα να ολοκληρώνει δύο arcs, ένα στο οποίο κατέληξε να γίνει ένας ψυχρός εκτελεστής και ένα στο οποίο κατέληξε να ξεπερνάει τα φονικά του ένστικτα και να γίνεται ο ήρωας που αρνείται να σκοτώσει τον χειρότερο του εχθρό. Σχεδόν κάθε χαρακτήρας του καστ είχε έστω μια μικρή στιγμή να λάμψει, ενώ η παρουσία παλιών φίλων και εχθρών του Oliver ήταν το κερασάκι στην τούρτα που ήταν ένα επεισόδιο γεμάτο δράση, ένταση και αγωνία.