Dark Knight III: The Master Race #9

Ένα επικό φινάλε για τον Σκοτεινό Ιππότη

Ξεκινώντας να διαβάζω το φινάλε του DK III: THE MASTER RACE, δεν ήξερα τι να περιμένω. Η σειρά είχε δείξει εξαιρετικές στιγμές (και ολόκληρα τεύχη), αλλά και ορισμένες ανούσιες και βαρετές. Προσευχόμουν η ιστορία να τελειώσει, αν όχι με ένα εκρηκτικό φινάλε, έστω με το κεφάλι ψηλά. Ευτυχώς, ο Frank Miller έβαλε τα δυνατά του και μας έδωσε ένα από τα καλύτερα τεύχη της σειράς.

Το τεύχος #9 ξεκινά ακριβώς από εκεί που είχε αφήσει το προηγούμενο και είναι ξεκάθαρο από την αρχή, πως θα είναι ένα τεύχος ξεκαθαρίσματος. Υπάρχουν πολλά highlights στο τεύχος αυτό, όπως για παράδειγμα η τελική μάχη με τον αρχηγό της άρχουσας φυλής. Είναι εντυπωσιακή, βίαιη, αλλά και με στιγμές που σμιλεύουν τους χαρακτήρες και δείχνουν το ποιοι πραγματικά είναι. Απολαυστικότατο και πρωτόγνωρο φυσικά, είναι το να βλέπουμε τον Batman του Miller, να είναι νέος και να ρίχνεται στην μάχη. Μάλιστα, το φινάλε παίρνει και λίγο τον προβολέα από τον σκοτεινό ιππότη και τον ρίχνει πάνω στο Superman, ο οποίος έχει μια πολύ σημαντική και εντυπωσιακή στιγμή στην τελική μάχη, που αποκαλύπτει πολλά για τον χαρακτήρα του.

Η εξόντωση του κεντρικού κακού κλιμακώνεται με τον σωστό ρυθμό και βλέπουμε όλους τους ήρωες του Millerικού σύμπαντος να βοηθούν στην εξόντωση του. Η κλιμάκωση αυτή έχει εκρηκτικό φινάλε και σε αφήνει απόλυτα ικανοποιημένο, καθώς έχει δώσει χώρο σε όλους τους ήρωες να λάμψουν, ανεβάζοντας ταυτόχρονα την ένταση.

Ένα από τα πολύ εντυπωσιακά κομμάτια του τεύχους, είναι ο επίλογος. Αφού η κρίση έχει τελειώσει και η ο κακός έχει νικηθεί, βλέπουμε το aftermath. Βλέπουμε το πως, ο νέος πια, Bruce Wayne, διαχειρίζεται το όλο θέμα. Την ουσιαστικά ανάσταση του, την βλέπει σαν δεύτερη ευκαιρία. Λέει κάποια στιγμή στον Superman πως ήταν λάθος να τον φέρει πίσω, καθώς μάλλον είχε συμφιλιωθεί με την ιδέα του τέλους, αλλά ταυτόχρονα θέλει να εκμεταλλευτεί αυτή την δεύτερη ευκαιρία, για να κάνει τα πράγματα σωστά, όπως λέει και ο ίδιος. Θέλει από ότι φαίνεται να διορθώσει λάθη του. Κάτι που φαίνεται πολύ έντονα στις τελευταίες σελίδες, που βλέπουμε πως ετοιμάζεται να βγει για περιπολία με την Batgirl, η οποία εκτός από νέα στολή, έχει και νέο όνομα, καθώς λέει στον Bruce να την φωνάζει Batwoman πια. Σε αυτή την στιγμή, ο Batman φαίνεται να θαυμάζει την Batmwoman και να αναλογίζεται το πως έχει να μάθει πράγματα από εκείνη. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για τον χαρακτήρα του Batman, καθώς διακρίνεται μια ωριμότητα και μια επιθυμία για να γίνει καλύτερος και ίσως δυνατότερος από όσο ήταν πριν.

Το φινάλε φυσικά και αφήνει χώρο για συνέχεια, καθώς ο Miller είχε δηλώσει πως θα ήθελε να ξανά επιτρέψει στο συγκεκριμένο σύμπαν και έχει μια αίσθηση ολοκλήρωσης. Δένει άψογα όλα τα plot points που είχε ανοίξει, χτίζει μέχρι και την τελευταία στιγμή τους χαρακτήρες του και μας δίνει την εκρηκτική δράση που ζητάει ένα φινάλε.