Batman ’66 Meets The Legion Of Super-Heroes #1

Holy crossover, Batman !

Ένα από τα πράγματα που φαίνεται να εκτιμούν οι παλαιότερες γενιές των fans της DC είναι το γεγονός ότι το creative team της τολμά να ταξιδεύει συχνά πυκνά στο παρελθόν, όσο “αμαρτωλό” κι αν είναι. Ιδιαίτερα όσον αφορά στις τηλεοπτικές περιπέτειες του Batman τη δεκαετία του ’60, τόσο δημιουργοί όσο και θαυμαστές έχουν αναδείξει τη συγκεκριμένη σειρά σε cult επιτυχία, πράγμα που δεν κατάφεραν άλλες εκκεντρικές παραγωγές του ίδιου franchise. Το Batusi είναι πιο διάσημο παρά ποτέ και τόσο η Lego εκδοχή του Batman όσο και το BATMAN: RETURN OF THE CAPED CRUSADERS, το οποίο αποτελεί συνέχεια της τηλεοπτικής σειράς, ήταν άκρως επιτυχημένα και απολαυστικά, επιβεβαιώνοντας το πόσο ισχυρή είναι αυτές τις ημέρες η νοσταλγία για πιο αθώες εποχές.

Αυτή η νοσταλγία οδήγησε και στην μεταφορά των περιπετειών του BATMAN ’66 στα comics το 2013. Και μπορεί η σειρά να ακυρώθηκε το Φεβρουάριο του 2016, όμως οι περιπέτειες του Batman και του Robin συνεχίστηκαν με τίτλους όπως BATMAN ’66 MEETS THE MAN FROM U.N.C.L.E, BATMAN ’66 MEETS THE GREEN HORNET και BATMAN ’66 MEETS WONDER WOMAN ’77. Η πιο πρόσφατη κυκλοφορία στη σειρά των crossovers του retro Batman είναι το one-shot BATMAN ’66 MEETS THE LEGION OF SUPER-HEROES, μια αρκετά συνώνυμη με την Silver Age ομάδα time travelers από τον 30ο αιώνα, η οποία εμφανίστηκε το 1958 στις περιπέτειες του Superboy και έγινε πολύ δημοφιλής τις δεκαετίες του 1960 και 1970. H Legion of Super-Heroes με τα retro κουστούμια, την ποικιλομορφία της ομάδας και την προέλευση τους από μια τεχνολογικά προηγμένη, σχεδόν ουτοπική εποχή, δε θα μπορούσαν παρά να εκφράζουν το πνεύμα των sixties, οπότε και η επιλογή να συμπεριληφθούν στον κόσμο του Batman ’66 είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Και αρκετά διασκεδαστική, καθώς ο λόγος που ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο είναι για να προσκαλέσουν στην ομάδα τον Robin.

Το τεύχος είναι γεμάτο χιούμορ, με τους ήρωες να χωρίζονται για να αντιμετωπίσουν όχι έναν, αλλά δύο villains, και τον Batman να ταξιδεύει στο μέλλον. Η αντιπαράθεση του Batman με τον Brainiac 5, σχετικά με τα προτερήματα της διαίσθησης έναντι της τεχνολογίας, είναι από τις καλύτερες στιγμές του comic, όπως και ο ευρηματικός τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται στον αναγνώστη με τη μορφή επιτραπέζιου παιχνιδιού. Όπως είναι αναμενόμενο, ο Batman κερδίζει την λεκτική αντιπαράθεση, βρίσκει τον villain και, φυσικά, μπορεί να ελέγξει το Flight Ring σαν επαγγελματίας, σε αντίθεση με τον Robin, που μάλλον δεν είναι ο ήρωας που οι Legionnaires είχαν στο μυαλό τους.

Το artwork χαρακτηρίζεται από έντονα, ζωηρά χρώματα και εκφραστικότητα των κινήσεων – όπως θα περίμενε κανείς από ένα τέτοιο comic. Οι αναλογίες των σωμάτων δεν είναι πάντοτε πετυχημένες, αλλά τα backgrounds είναι καλοσχεδιασμένα. Γενικά, δεν υπάρχουν πολλές εκπλήξεις, καθώς το τεύχος κινείται σε ασφαλή μονοπάτια, ακολουθώντας το στιλ της σειράς από την οποία εμπνεύστηκε. Αλλά και μόνο η εμφάνιση της Legion of Super-Heroes αρκεί για να ικανοποιήσει πολλούς θαυμαστές της Silver Αge, μιας και η DC έχει να τους χρησιμοποιήσει καιρό σε κάποιον τίτλο. Και, φυσικά, οι fans του συγκεκριμένου Batman θα το απολαύσουν. Μπορεί πριν μερικές ημέρες να χάσαμε τον Adam West, όμως η κληρονομιά του πιο αστείου Batman δεν πρόκειται να ξεχαστεί.