James Bond: Service Special

Μια διαφορετική και επίκαιρη αποστολή
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

James Bond: Service Special

WriterKieron GillenArtistAntonio FusoPublisherDynamite Entertainment

Τα τελευταία δυο χρόνια, η Dynamite εκδίδει τις ιστορίες του διάσημου Βρετανού μυστικού πράκτορα, ο οποίος έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα μέσα από τις κινηματογραφικές μεταφορές των έργων του Ian Fleming. Οι πρόσφατες εκδόσεις στον χώρο της Ένατης Tέχνης έτυχαν ιδιαίτερης προσοχής από τους εκδότες. Επιστρατεύθηκαν μεγάλα ονόματα των comics, όπως οι Warren Ellis και Andy Diggle για τα σενάρια, και αξιόλογοι καλλιτέχνες για το σχέδιο. Η πρόσφατη one-shot περιπέτεια του 007 στη σύγχρονη εποχή υπογράφεται από τους Kieron Gillen και Antonio Fusio σε σενάριο και σχέδιο αντίστοιχα.

Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου είναι απομονωτιστής. Δηλαδή, ανήκει στο δόγμα εκείνων των πολιτικών που επιθυμούν τη μικρότερη δυνατή εμπλοκή με τρίτα κράτη σε κάθε επίπεδο, τόσο πολιτικό όσο και οικονομικό και στρατιωτικό, στρεφόμενοι στην προσπάθεια δημιουργίας αυτεξάρτητης οικονομίας και γενικότερα μιας ουδέτερης διπλωματικής στάσης. Όταν, όμως, είσαι η Μεγάλη Βρετανία, ένας τέτοιος πολιτικός είναι μια πολύ κακή επιλογή για Υπουργό Εξωτερικών, εδώ που τα λέμε. Η στάση του Υπουργού, όπως είναι φυσικό, προκαλεί αναστάτωση στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας. Ο Bond αναλαμβάνει δράση εντός συνόρων, προκειμένου να αποτρέψει εθνικιστικές παραστρατιωτικές ομάδες να δολοφονήσουν τον “εχθρό του έθνους” υπουργό.

H ιστορία δεν διεκδικεί ιδιαίτερες δάφνες. Περίμενα κάτι καλύτερο από τον Gillen, είναι η αλήθεια. Ωστόσο, το comic είναι ένα επίκαιρο αφήγημα, δεδομένης της πολιτικής κατάστασης στη Γηραιά Αλβιώνα. Τοποθετεί δε τον διάσημο πράκτορα σε πλαίσιο που δεν τον έχουμε συνηθίσει. Το σχέδιο του Fuso κινείται σε υψηλό επίπεδο και του δίνεται ιδιαίτερη σημασία, καθώς σε πολλές σελίδες απουσιάζει παντελώς το κείμενο.