The Circle TPB

Αυτή η ιστορία τρόμου... βιάζεται

Το THE CIRCLE, δημοσιευμένο από την Action Lab και συγκεκριμένα από το mature content κομμάτι της, Action Lab: Danger Zone, έχει όλα τα κλασικά χαρακτηριστικά μίας ιστορίας θρίλερ: τον τραγικό χαμό ενός γονέα, την μετακόμιση σε μια μικρή πόλη, λίγο bullying (για να δείξουμε ότι ο πρωταγωνιστής είναι outsider και συνεπώς “πειραγμένος”), την ύποπτη παρέα άλλων outsiders (με σκοτεινά χόμπι και piercings, βεβαίως-βεβαίως) και τη γειτόνισσα που ξέρει περισσότερα απ’ όσα αποκαλύπτει. Ο συνδυασμός ξεκινάει επιτυχώς, αλλά δεν καταφέρνει να διατηρήσει την ορμή ως το τέλος.

Η ιστορία ακολουθεί τον Christian, ο οποίος μετακομίζει με τον πατέρα του στην παραθαλάσσια πόλη Shell Bay. Προσπαθώντας να αποφύγει τον εκφοβισμό των αθλητών συμμαθητών του, γίνεται φίλος με την ομάδα των “περίεργων” παιδιών. Αλλά αυτό που ο Christian μαθαίνει εκ των υστέρων, είναι ότι οι παιχνιδιάρικες, κρυφές τελετουργίες τους μπορεί στην πραγματικότητα να καταδικάσουν την ψυχή του.

Η πλοκή του THE CIRCLE ξεκινάει με αρκετό ενδιαφέρον, χάρη στην ατμόσφαιρα που δημιουργεί το σχέδιο της Alyzia Zherno. Γνωρίζουμε σιγά σιγά τους πρωταγωνιστές της ιστορίας και τις παροντικές τους καταστάσεις, αν και η πόλη θα μπορούσε να αναπτυχθεί περισσότερο, ώστε να προσθέσει στον αέρα ανατριχίλας της ιστορίας. Κάπου στο ενδιάμεσο, όμως, τα γεγονότα αρχίζουν να εξελίσσονται υπερβολικά γρήγορα, και σε ιστορίες τρόμου ο ρυθμός είναι το παν.

Ως αποτέλεσμα, η σύνδεση του αναγνώστη υποφέρει, καθώς δεν υπάρχει χρόνος να αναπτυχθεί μια συμπόνια προς τον Christian και τους συμπρωταγωνιστές του για όλα τα απαίσια πράγματα που τους συμβαίνουν. Συχνά η ιστορία βασίζεται στη βία και στη “σκληρή” γλώσσα των εφήβων (που, όπως είπαμε, είναι outsiders και συνεπώς emo και βίαιοι), στοιχεία τα οποία δεν πετυχαίνουν πάντοτε το ανατριχιαστικό αποτέλεσμα που θα ήθελαν. Οι πιο συναρπαστικές ιστορίες τρόμου είναι αυτές που δίνουν προσοχή στις λεπτομέρειες, οι οποίες κρατάνε το κοινό σε συνεχή ανησυχία για την τελική αποκάλυψη. Ίσως, βέβαια, να ζητάω πολλά από μία σειρά πέντε τευχών.

Η πλοκή του Damon Clark θα ήταν ακόμα πιο αδύναμη και κλισέ χωρίς τη συνεισφορά της Alyzia Zherno. Το σχέδιο καταφέρνει να χτίσει μία αύρα παρόμοια με αυτή των βιβλίων A SERIES OF UNFORTUNATE EVENTS. Όσοι έχουν διαβάσει η παρακολουθήσει τη σειρά, θα ανακαλύψουν την ίδια άβολη, στενόχωρη αίσθηση στις πρώτες σελίδες του THE CIRCLE. Σε στιλ που θυμίζει κάτι από Tim Burton, η καλλιτέχνης δημιουργεί με ακανόνιστες, ασταθείς γραμμές χαρακτήρες με δύσμορφες εκφράσεις και σκληρά χαρακτηριστικά. Και ενώ το cast αποτελείται από άτομα φαινομενικά συνηθισμένα, η Zherno του δίνει επιτυχημένα μία ασυνήθιστη μάσκα, που προδίδει ότι κρύβουν σκοτεινά μυστικά. Αυτή είναι η κύρια πηγή “τρόμου” της ιστορίας.

Ίσως να φταίει το γεγονός ότι δεν είμαι fan των ιστοριών τρόμου που βασίζονται σε εμφανείς, βίαιους θανάτους. Ίσως οι αναγνώστες που προτιμούν πλοκές αυτού του είδους να μείνουν ικανοποιημένοι. Αν, όμως, προτιμάτε να διαβάζετε ιστορίες ψυχολογικού τρόμου, που χτίζουν σταθερά την αγωνία, το THE CIRCLE θα σας φανεί ενδιαφέρον, αλλά δε θα σας εντυπωσιάσει.