Τέρμινους

Αντιλαλούνε τα βουνά;
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Τέρμινους

Writer/ArtistΛευτέρης ΠαπαθανάσηςPublisherΕκδόσεις ΚΨΜ

Το ΤΕΡΜΙΝΟΥΣ είναι ένα graphic novel που εξιστορεί τις ιστορίες των προγόνων του δημιουργού, στο Βουργαρέλι Άρτας στα Τζουμέρκα, με απαρχή τα μαύρα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής, κύριο κορμό τα ταραγμένα χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου και επίλογο τη μεταπολεμική και σύγχρονη Ελλάδα. Δημιουργός είναι ο Λευτέρης Παπαθανάσης, γνωστός από το βραβευμένο με βραβείο κοινού στα ΕΒΚ 2016, Η ΠΑΠΙΣΣΑ ΙΩΑΝΝΑ, που ποτέ δε με τράβηξε.

Η αφήγηση αυτών των ιστοριών γίνεται εμμέσως, με αφηγητή τον εγγονό του χτίστη Μιχάλη και της Ουρανίας, που ο αδερφός της, Βασίλης, ήταν αντάρτης μέχρι τελευταίας ρανίδος. Η ιστορία των προγόνων του ξεκινάει με τους αντάρτες του ΕΛΑΣ στην κατοχή, μετά από μία σύντομη χαρά, λόγω της απελευθέρωσης, συνεχίζει με τον Εμφύλιο, όπου ο Βασίλης πάει στον ΔΣΕ, για να υπερασπιστούν τη νεόκτητη δημοκρατία, ξεκινάει το σχέδιο Τέρμινους και ακολουθούν οι αιματηρές μάχες με το στρατό του Βασιλιά, στις απαρχές του Ψυχρού Πολέμου, με τις γνωστές επιπτώσεις. Το τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο είναι μία αρκετά αλλόκοτη ονειρική/εφιαλτική λύτρωση και η μόνη καλή σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν, με θεματική τον δίκαιο αγώνα του λαού εναντίον του φασισμού. Η ροή σε κανένα κεφάλαιο δεν είναι γραμμική, αλλά έχει αρκετά σύντομα flashbacks σε άλλες χρονικές στιγμές της μεταπολεμικής ή σύγχρονης Ελλάδας, ικανά να μπερδέψουν τον αναγνώστη.

Όσον αφορά στο σχέδιο, πρόκειται για την καλύτερη δουλειά του Παπαθανάση μέχρι στιγμής, με έμφαση στις συμβολικές και σιωπηλές στιγμές, ενώ η έκδοση είναι κλασικό, ασπρόμαυρο TPB, με συνοδευτικές ιστορικές σημειώσεις. Προσωπικά, πιστεύω ότι αξίζει μία ανάγνωση, παρόλες τις αφηγηματικές ιδιαιτερότητές του.