Legion Of Super-Heroes: The Great Darkness Saga

Long live the Legion

Ιστορία

Ο Darkseid επιστρέφει, μετά από μια χιλιετία αφάνειας, στον 30ο αιώνα, στέλνοντας πέντε Servants of Darkness να αποσπάσουν μυθικά αντικείμενα από τον πλανήτη Talok III και τη Γη. Οι Legionnaires βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, με την ηγετική θέση να παραμένει ρευστή, ενώ ο Chameleon Boy κατηγορείται για προδοσία απέναντι στους United Planets. Σύντομα, η Legion μαθαίνει ότι οι Servants είναι κλώνοι των Orion, Kalibak, Superman, Lydea Mallor (πρόγονο της Shadow Lass) και ενός από τους Guardians of the Universe, ενώ παράλληλα οι ίδιοι οι Servants επιστρέφουν για να απορροφήσουν τις δυνάμεις των Mordru και Time Trapper, σημαντικών εχθρών των νεαρών ηρώων. Μετά από μια σύγκρουση του Mon El με τον Darkseid, ο τελευταίος υποδουλώνει όλους τους κατοίκους του Daxam (τον πλανήτη του Mon El – τρία δισεκατομμύρια παρακαλώ!), και τους στρέφει ενάντια στους United Planets, με τους Legionnaires, μην έχοντας άλλη επιλογή, να καλούν όλους τους συμμάχους τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτήν την κοσμική απειλή.

Τι Μας Άρεσε

Paul Levitz και Keith Giffen. Και θα μπορούσα να σταματήσω εδώ, αλλά ας το δούμε πιο συγκεκριμένα. Σεναριακά, η ιστορία είναι επικών διαστάσεων, με κάθε τεύχος να προσθέτει όλο και περισσότερη αγωνία και φαντασία, μέχρι το εκρηκτικό φινάλε της. Τόσο η επιλογή του Darkseid ως κεντρικού viillain, όσο και η προσθήκη νέων μελών και η συμμετοχή πολλών χαρακτήρων από όλο το σύμπαν της εταιρείας, αποδίδονται με μαεστρία, το κατάλληλο suspense και το απαραίτητο βάρος.

Αλλά κυρίως η πένα του Levitz ξεχωρίζει στην σκιαγράφηση των ατόμων· ήδη από τα προηγούμενα τεύχη, ο συγγραφέας έχει κάνει ξεκάθαρη την διάθεσή του να ταρακουνήσει τα νερά της ομάδας, προδίδοντάς της ρεαλισμό και ωριμότητα στην συμπεριφορά και στις σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων, ενώ στο THE GREAT DARKNESS SAGA, πηγαίνει ένα βήμα παραπάνω. Από τη μια, η παιδικότητα της Legion αρχίζει να ξεθωριάζει και σοβαρά θέματα όπως ηγεσία, ισότητα, κοινωνικοπολιτικές ίντριγκες και διπλωματία αρχίζουν να ριζώνουν στο comic, ενώ από την άλλη, το δράμα και το χιούμορ επιβιώνουν, συνυπάρχουν και είναι τόσο καλογραμμένα που εν τέλει συμβάλλουν στην υψηλή ποιότητα της ιστορίας. Ξεχωριστό υπόμνημα αποτελεί η απεικόνιση του Darkseid – από τις πιο απειλητικές και πιο πετυχημένες, εάν όχι την πιο σημαντική, θεσπίζει τον τυραννικό θεό του Apokolips ως έναν από τους διασημότερους και πιο δημοφιλείς villains των comics μέχρι και σήμερα.

Όλα αυτά δε σημαίνουν, βέβαια, ότι ο Giffen έπαιξε μικρό ρόλο. Πέρα από τη συνδρομή του στην πλοκή, ο Giffen, με το τότε George Perez και Jim Starlin ύφος του, σχεδίασε υπέροχα τους πρωταγωνιστές, με έμφαση στην τρισδιάστατη κίνηση και την λεπτομέρεια στην έκφραση, ενώ αρκετές φορές η τοποθέτηση των panels και η σχεδίαση τους αποτελεί υπόδειγμα, σε σημείο που θα έπρεπε να διδάσκεται. Και όσοι νομίζετε ότι επειδή το comic είναι του ’82, το σκίτσο είναι ξεπερασμένο, σας παραπέμπω στην παρακάτω εικόνα, όπου ο σχεδιαστής μιμείται την σκηνή από την Cappella Sistina του Michelangelo!

Τι Μας Ενόχλησε

Απολύτως τίποτα. Όχι σοβαρά. Πάμε παρακάτω.

Συνολική Εκτίμηση

Το THE GREAT DARKNESS SAGA δεν είναι απλώς το κορυφαίο comic της Legion of Super-Heroes, αλλά και ένα από τα καλύτερα της DC, και αυτό οφείλεται στους Levitz και Giffen. Η άψογη συνεργασία τους γέννησε μια ιστορία με δράση, συναίσθημα, πλοκή και τεράστια επίδραση, χωρίς να θυσιάσει κάτι στην πορεία. Η περίφημη ομάδα του μέλλοντος δεν ήταν ποτέ ξανά η ίδια, έχοντας μετατραπεί από έναν μέτριο τίτλο, στον δεύτερο σε δημοτικότητα, μετά τους NEW TEEN TITANS των Wolfman/Perez. Θα μπορούσα να πω πολλά ακόμα για το πόσο σπουδαίο ήταν και είναι το THE GREAT DARKNESS SAGA, οπότε κάντε χάρη στον εαυτό σας και απλά διαβάστε το!

Παράλληλες Προτάσεις

Σίγουρα ολόκληρο το run των Levitz και Giffen στο δεύτερο και τρίτο volume του LEGION OF SUPER-HEROES και όσα τεύχη είναι σε σενάριο Levitz, σε συνεργασία με άλλους σχεδιαστές. Το τέταρτο volume της σειράς, με τίτλο “Five Years Later…” είναι εξαιρετικό, γραμμένο και σχεδιασμένο από τον Giffen, απευθύνεται σε λίγο πιο ώριμο κοινό και το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Επίσης, το JUSTICE LEAGUE του 1987 με 1992 (νούμερο 60 στη λίστα μας για το Top 100 της DC), είναι σε σενάριο Keith Giffen και J.M. DeMatteis, εάν σας άρεσε η δουλειά του.