Spider-Man: Homecoming

Επιτέλους, ο Spidey που όλοι περιμέναμε!

Η πιο πρόσφατη προσπάθεια αφήγησης της ιστορίας του φιλικού γείτονα Spider-Man ήρθε στις οθόνες, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη πρεμιέρα του WONDER WOMAN. Όπως και η ταινία της Αμαζόνας Πριγκίπισσας, το SPIDER-MAN: HOMECOMING μας παρέδωσε τον Spider-Man που περιμέναμε εδώ και χρόνια.

Η ταινία ακολουθεί τον νεαρό Peter Parker (Tom Holland), μετά τα γεγονότα του CAPTAIN AMERICA: CIVIL WAR. Ενθουσιασμένος από την εμπειρία του με τους Avengers, ο Peter επιστρέφει στο σπίτι του, για να ζήσει με τη θεία του May. Κάτω από το άγρυπνο μάτι του μέντορα του, Tony Stark (Robert Downey Jr.), αρχίζει να αγκαλιάζει την καινούρια ταυτότητά του ως Spider-Man. Προσπαθεί επίσης να επιστρέψει στη συνήθη καθημερινή του ρουτίνα, η οποία διαταράσσεται από την προσπάθειά του να αποδείξει ότι είναι κάτι περισσότερο από ένας φιλικός υπερήρωας της γειτονιάς. Οι δυνάμεις του θα δοκιμαστούν, όταν ο επικίνδυνος Vulture (Michael Keaton) αρχίζει να απειλεί ό,τι ο Peter κρατά αγαπητό.

Ο χαρακτήρας του Spider-Man έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Marvel, από τη στιγμή που οι Stan Lee και Steve Ditko τον έβαλαν στις σελίδες του AMAZING FANTASY #15, τo 1962. Αντίθετα με τους μεγάλους ήρωες της εποχής (βλέπε Superman και Captain America), ο Spidey ήταν ένας απλός έφηβος, όπως ακριβώς και οι αναγνώστες comics της εποχής. Ο Peter Parker έκλεψε τις καρδιές του κοινού, οι οποίοι βρήκαν ξαφνικά έναν χαρακτήρα που συνδύαζε την ιδανική εικόνα του εαυτού τους, με τα καθημερινά τους προβλήματα. Ήταν ένας ήρωας ανθρώπινος και εφικτός.

Ευτυχώς για τον Spider-Man, η εφηβεία παραμένει δύσκολη, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Ο υπερήρωας πρωταγωνίστησε σε μια πληθώρα ιστοριών comics και έκανε την μεταφορά στη μεγάλη οθόνη για πρώτη φορά το 2002. Παρά την μεγάλη επιτυχία των πέντε προηγούμενων ταινιών στο box office, καμία δεν κατάφερε να απεικονίσει τον ήρωα όπως τον είχαμε γνωρίσει και αγαπήσει.

Όμως, στο νεαρό Tom Holland η Marvel βρήκε τον τέλειο Peter Parker: γεμάτος αυτοπεποίθηση τη μία στιγμή, αβέβαιος και άτσαλος την επόμενη. Ο Holland παρουσιάζει έναν χαρακτήρα άπειρο, τόσο nerdy και fan των Avengers όσο και οι θεατές της ταινίας.

Το SPIDER-MAN: HOMECOMING ενσωματώνει όλα τα στοιχεία που έκαναν τα comics τόσο δημοφιλή. Ξεχειλίζει με έξυπνες ατάκες και χιούμορ, προσφέροντας επίσης στιγμές συγκινητικές και άβολες (όπως απαιτείται από μια ταινία με έφηβο πρωταγωνιστή), αλλά και μια γερή δόση Spider-Man in action.

Αξίζει, βέβαια, να αναφερθούμε και στους δευτερεύοντες ρόλους, οι οποίοι αναμφίβολα βελτίωσαν την ποιότητα της ταινίας και προσφέρουν μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές της. Παίρνοντας έμπνευση από την ιστορία του νέου Spider-Man, Miles Morales, οι συγγραφείς του HOMECOMING δημιούργησαν τον Ned (Jacob Batalon), τον απόλυτο κολλητό του Peter Parker, ο οποίος μαθαίνει τη μυστική ταυτότητά του και του συμπαραστέκεται ψυχολογικά και… τεχνολογικά.

Εντύπωση κάνει και η μοντέρνα, νέα σε ηλικία θεία του Peter, May (Marisa Tomei). Η σχέση της με τον ανιψιό της είναι χαλαρή και νεανική και του προσφέρει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το σχολικό χορό και το πρώτο του ραντεβού, μεταξύ άλλων θεμάτων. Παρά την περιττή έμφαση στη σέξι εμφάνισή της και τα βλέμματα που αυτή προκαλεί, η δυνατή, στιλάτη επανεφεύρεση της Aunt May ταιριάζει απόλυτα με το νέο κοινό της ταινίας.

Τέλος, έχουμε τη Mishelle (Zendaya), συμμαθήτρια του Peter, έναν χαρακτήρα με πολλή προοπτική. Οι φίλοι της την αποκαλούν “MJ”. Οι παραγωγοί αρνούνται το ότι η MJ της ταινίας είναι η Mary Jane, το ρομαντικό ενδιαφέρον του Spider-Man που είχε κεντρικό ρόλο στην πρώτη τριλογία ταινιών. Από την άλλη, Marvel είναι, μπορεί να αλλάξει γνώμη όποτε θέλει. Σε κάθε περίπτωση, η MJ φέρνει έναν αέρα πνευματώδη και δυναμικό στην ιστορία και οι θεατές ανυπομονούν για την επιστροφή της.

Μερικοί κριτικοί σχολιάζουν την έλλειψη μεγάλων, επικών μαχών, όπως αυτές που έχουμε συνηθίσει με τους ενήλικους υπερήρωες. Η επιλογή αυτή είναι όμως λογική, καθώς παρακολουθούμε τον Peter Parker στα πρώτα στάδια της ζωής του ως Spider-Man. Προσπαθεί να ανακαλύψει και να κατανοήσει τόσο τον εαυτό του, όσο και τις δυνάμεις του. Η δράση δεν υποφέρει, αφού μπλέκεται σε αρκετές επικίνδυνες και επώδυνες καταστάσεις, αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμος να αναλάβει καταστροφικές αποστολές. Sequels θα έρθουν πάντως, οπότε σίγουρα θα δούμε το επίπεδο των μαχών να ανεβαίνει.

Η μία έλλειψη που ίσως να απογοητεύσει μερικούς είναι ο Uncle Ben, ο θάνατος του οποίου ήταν η αφορμή που χρειαζόταν ο Peter για να αναλάβει το ρόλο του Spider-Man. Η παράλειψη δεν επηρεάζει τη ροή της ιστορίας, καθώς αυτή διαδραματίζεται μετά το εμφύλιο πόλεμο των Avengers, και δεν αναφέρεται στο origin story του χαρακτήρα.

Το SPIDER-MAN: HOMECOMING δικαιώνει τον αγαπητό σε όλους άνθρωπο-αράχνη. Επιτέλους, μετά από αρκετές προσπάθειες, το Hollywood φαίνεται να έχει βρει τον τέλειο Peter Parker. Η ταινία θα διασκεδάσει και θα ενθουσιάσει τόσο τους νέους όσο και τους παλιούς fans και στήνει το τέλειο σκηνικό για την εξέλιξη του Spider-Man και του Marvel Cinematic Universe. Συστήνεται ανεπιφύλακτα!