Έφυγε Από Τη Ζωή Ο Sam Glanzman

Βετεράνος της golden age, σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε πριν λίγες μέρες από τη ζωή, πλήρης ημερών, ο βετεράνος της Golden Age, Samuel Joseph Glanzman, μετά από χειρουργείο, εξαιτίας πτώσης του.

Γεννηθείς το 1924 στη Βαλτιμόρη, μπήκε στη βιομηχανία των comics χάρη στην εκδοτική Funnies Inc, το 1939. Ακολούθησαν η Centaur Publications, η Champ Comics και η Harvey Comics, όπου δημιούργησε τον Fly-Man το 1941, καθώς και την πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη πολεμική ιστορία του, στο ALL-NEW SHORT STORY COMICS. Όταν μπήκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατατάχθηκε στο Ναυτικό και ήταν μέλος του πληρώματος του αντιτορπιλικού U.S.S. Stevens.

Μετά από μία δεκαετία, επέστρεψε το 1958 στα comics, δημιουργώντας πληθώρα πολεμικών ιστοριών, αρχικά για λογαριασμό της Charlton Comics και κατόπιν της Dell Comics, συνδράμοντας συγκεκριμένα στη θρυλική ανθολογία COMBAT. Τη δεκαετία του ’60 συνδημιούργησε με τον Joe Gill τη βραχύβια σειρά HERCULES: ADVENTURES OF THE MAN-GOD, καθώς και το THE LONELY WAR OF WILLY SCHULTZ, με σεναριογράφο τον Will Franz, για λογαριασμό της Charlton. Τη δεκαετία του ’70, ο Joe Kubert κάλεσε τον Glanzman στη DC, όπου άρχισε να φτιάχνει τις αυτοβιογραφικές ιστορίες του, από την εποχή που ήταν ναύτης στο U.S.S. Stevens, ενώ παράλληλα άρχισε να δημιουργεί ιστορίες υπερφυσικού μυστηρίου.

Την επόμενη δεκαετία, ακολούθησε μία βραχύβια συνεργασία με τη Marvel, όπου η πιο αξιοσημείωτη δουλειά του είναι το αυτοβιογραφικό διμερές graphic novel, A SAILOR’S STORY. Στα 90s, συνεργάστηκε λίγο με τις Valiant και Topps Comics, όπου μελάνωσε τεύχη TUROK και ZORRO, ενώ ξανασυνεργάστηκε με τη DC, μελανώνοντας τεύχη του Jonah Hex. Το 2003, μπήκε στον κόσμο των webcomics, με τα APPLE JACK και EAGLE.

O Sam Glanzman είχε πολυάριθμους fans, ανάμεσά τους οι Stephen R. Bissette, Kurt Busiek, Garth Ennis, Stan Lee, Paul Levitz, Jim Steranko, Tim Truman και Mark Waid. Ήταν ο δεύτερος γηραιότερος ενεργός δημιουργός στις ΗΠΑ, μετά τον αιωνόβιο Al Jaffee.