Calexit #1

Make California great again!

Μετά τις πρόσφατες εκλογές των Η.Π.Α, η χωρά περνάει μια από τις πιο διχαστικές και κοινωνικοπολιτικά αβέβαιες περιόδους στην ιστορία της, με τους πολίτες της California, να εναντιώνονται περισσότερο, στην άνοδο του Trump σε πρόεδρο. Μέσα σε αυτό το κλίμα, και άμεσα επηρεασμένοι από το ομώνυμο παρατσούκλι της επιτροπής πολιτικής δράσης, Yes California, οι Matteo Pizzolo και Amancay Nahuelpan μας δίνουν το νέο comic της Black Mask Studios, CALEXIT #1.

Η ιστορία τοποθετείται έξι χρόνια μετά την εκλογή του νέου (και πολύ παρόμοιου με τον τωρινό) προέδρου των Η.Π.Α, όπου η Καλιφόρνια έχει αποσχιστεί από την υπόλοιπη χώρα, και έχει χωριστεί σε ζώνες. Όλοι οι μετανάστες καταζητούνται και πόλεις έχουν συνάψει συμμαχίες, με πολλές από αυτές να έχουν καταληφθεί από την Εθνική Φρουρά. Στο Los Angeles, τρία πρόσωπα, ο Jamil, ένας λαθρέμπορος, η Zora Donato, επαναστάτρια και μέλος του Mulholland Resistance, και ο Father Rossie, πράκτορας της αμερικανικής κυβέρνησης συναντώνται και συγκρούονται, προσπαθώντας να εδραιώσουν, να αλλάξουν, ή να επιβιώσουν μέσα στο status quo.

Αν και ένα εμφανώς πολιτικοποιημένο comic, το CALEXIT #1 δεν αφηγείται ούτε σχολιάζει το καθεστώς της πολιτείας και τον πρόεδρο των Η.Π.Α, αλλά παρουσιάζει το αποτέλεσμα και την καθημερινότητα που επακολουθούν. Εκεί βρίσκεται και το δυνατό του σημείο – κάθε χαρακτήρας που εμφανίζεται, έχει τη δική του ιστορία και τη δική του πορεία, αντικατοπτρίζοντας μια πολύ ρεαλιστική δυστοπία, σε βαθμό που καταντάει προφητική.

Calexit 1

Οι πρωταγωνιστές προέρχονται από το ποικιλόμορφο τοπίο της Καλιφόρνια, και μέσα από τη δική τους σκοπιά, ξεδιπλώνεται η κεντρική πλοκή αλλά και ο ψυχισμός τους, όπου ο Pizzolo δίνει και το μεγαλύτερο βάρος. Απλοί και ανθρώπινοι ήρωες και “κακοί” σκιαγραφούν το μέλλον της California, με το δικό τους ηθικό κώδικα και τις δικές τους φιλοδοξίες, πάντοτε συνυφασμένοι, αλλά ποτέ ίδιοι, δίνοντας μια ξεκάθαρη κοινωνική δυναμική στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί ο ρυθμός του τεύχους, καθώς μέσα σε λίγες σελίδες, ο αναγνώστης μπαίνει γρήγορα στο κλίμα, χωρίς όμως να θυσιαστούν παράλληλα οι δυνατές συναισθηματικά σκηνές, που προσδίδουν ένταση στην ιστορία. Το σχέδιο του Nahuelpan χτίζει έξυπνα τα panels και ντύνει τον κόσμο του comic με μπόλικη αγωνία και λεπτομέρεια. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην απόδοση του πραγματικού χρόνου στο σκίτσο, κυρίως με τις κινήσεις των προσώπων αλλά και τις εκφράσεις τους. Συμπληρωματικά η παλέτα του Tyler Boss ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, καθότι θα περίμενε κανείς, λόγω του θέματος, να κυριαρχούν τα μουντά και σκοτεινά χρώματα, παρ’ όλα αυτά, με μονόχρωμες και φωτεινές πινελίες, ο Boss δίνει μια σχεδόν ελπιδοφόρα νότα στο τεύχος.

Καυστικό, ρεαλιστικό και άκρως αιχμηρό, το CALEXIT #1 είναι μια ιστορία παρμένη από την πραγματικότητα, και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα comic της χρονιάς.