Dark Days: The Casting #1

Οι σκοτεινές μέρες έφυγαν, οι σκοτεινές νύχτες έρχονται...

Πλέον έχουμε απολαύσει τόσα διαμάντια από τον Scott Snyder, που κάθε νέο τεύχος από αυτόν αποτελεί ένα γεγονός ποτισμένο με ενθουσιασμό. Το μεγάλο και πολυδιαφημισμένο event του καλοκαιρού, DARK KNIGHTS: METAL, έρχεται τον Αύγουστο, αλλά πριν από αυτό, απολαμβάνουμε τον πρόλογο. Το δεύτερο και τελευταίο προλογικό τεύχος, ονομάζεται DARK DAYS: THE CASTING και είναι ακόμη καλύτερο από το προηγούμενο.

Πιάνοντας την ιστορία ακριβώς από εκεί που την είχε αφήσει το DARK DAYS: THE FORGE, βλέπουμε τον Joker να έχει στριμώξει τον Green Lantern και τον Duke, θέλοντας να τους αποκαλύψει τα σκοτεινά μυστικά του Batman, αλλά και παράλληλα να καταστρέψει το Bat-cave. Ο λόγος που θέλει να το κάνει αυτό, είναι για να αποτρέψει τον Batman να βρει και να δει αυτό που έχει βιώσει και ο ίδιος και αυτό δεν είναι άλλο από το πολυσυζητημένο Metal. Παράλληλα, ο Σκοτεινός Ιππότης ταξιδεύει από την Ελλάδα μέχρι την Αριζόνα, για να βρει παραπάνω στοιχεία για αυτό που έρχεται, και καταλήγει να κάνει μια συμφωνία με την Talia Al Ghul. Όλα, όμως, πάνε κατά διαόλου, καθώς ο Joker δεν καταφέρνει να τους αποτρέψει, παίζοντας έτσι τον ρόλο του καλού, όπως λέει και ο ίδιος, και στο τέλος ο Batman κοιτάζει εκεί που δεν έπρεπε – στην άβυσσο. Οι σκοτεινές μέρες έχουν περάσει και τώρα έρχονται οι σκοτεινές νύχτες…

Οι Snyder και Tynion πλέκουν ένα πολύ σκοτεινό μυστήριο, με ιδιαίτερα έντεχνο τρόπο. Συνεχώς αναρωτιέσαι τι γίνεται, τι ρόλο έχει ο καθένας, τι είναι αυτό που όλοι φοβούνται, και άλλα πολλά. Σε αυτά τα ερωτήματα, οι συγγραφείς δίνουν από λίγες έως καμία απαντήσεις, διατηρώντας έτσι τον πήχη ενδιαφέροντος πολύ ψηλά. Παράλληλα, βλέπουμε το πώς προσπαθουν να συνδέσουν ό,τι έχει χτίσει μέχρι τώρα ο Snyder στο σύμπαν του Batman, αλλά και ό,τι άλλο έχει συμβεί μέχρι στιγμής στο σύμπαν του REBIRTH. Έτσι, μοιάζει πραγματικά λες και όλα να οδηγούν στο Metal. Βέβαια, εκεί ελλοχεύει και ένας κίνδυνος, καθώς, όταν έχεις δημιουργήσει τόσο μεγάλες προσδοκίες γύρω από κάτι και έχεις αφήσει τόσο μυστήριο να αιωρείται, πρέπει να φροντίσεις και οι απαντήσεις που θα δώσεις να είναι ικανοποιητικές. Γιατί αλλιώς, όσα έχεις χτίσει θα πάνε στράφι, αφού οι αναγνώστες θα απογοητευτούν.

Πολύ ενδιαφέρον είναι και το στοιχείο του Joker, με τον Clown Prince of Crime να έχει ρόλο κλειδί στην ιστορία. Μετά το όλο ανατριχιαστικό μυστήριο με το Dionesium, βλέπουμε πως ο Joker έχει έναν πολύ καίριο και καταλυτικό ρόλο, καθώς ανακάλυψε πριν από τον Batman κάτι σκοτεινό και απόκοσμο. Μάλιστα, πήρε και μια γεύση από αυτό, αφού το Dionesium τον ανέστησε ουσιαστικά. Είναι σπάνιο και ενδιαφέρον να βλέπουμε πως ο Joker κατέχει μια γνώση πριν από τον Σκοτεινό Ιππότη.

Για το artwork δεν έχω και πολλά να πω, καθώς είναι, για μια ακόμη φορά, υποδειγματικό. Γενικά, το συγκεκριμένο project είναι σαν ένα super group από δημιουργούς, αλλά ειδικά στο εικαστικό κομμάτι, έχουν γίνει θαύματα. Η εναλλαγή σκίτσου από τον Jim Lee στον John Romita Jr., γίνεται τόσο όμορφα, και απλά δεν μπορείς να αποφασίσεις ποιο από τα δυο είναι πιο ωραίο, ή πιο ταιριάζει καλύτερα στους χαρακτήρες. Βασικά, είναι σαν να παθαίνεις overdose καλού σκίτσου.

Ας ελπίσουμε πως το METAL θα είναι όσο εκρηκτικό μας υποσχέθηκαν τα δυο προλογικά τεύχη.