I Never Liked You

Ένα υποδειγματικό αυτοβιογραφικό comic

Ιστορία

Το I NEVER LIKED YOU βγήκε στον κόσμο στην ολοκληρωμένη του εκδοχή το 1994, έχοντας πρωτοδημοσιευθεί σε συνέχειες, λίγα χρόνια πριν, στη σειρά του Chester Brown, YUMMY FUR, με τον τίτλο “Fuck”. Είναι ένα αυτοβιογραφικό comic του δημιουργού και εξιστορεί τα εφηβικά του χρόνια, σε κάποιο προάστιο στο Montreal του Καναδά, τη δεκαετία του ’70, όταν ο Brown ήταν πιο κλειστός απέναντι στον έξω κόσμο, αλλά και όχι μόνο.

Εκτός από δυσκολία να μιλάει με άλλους, κυρίως με κορίτσια, είχε δυσκολία να επικοινωνήσει και με την ίδια του τη μητέρα, η οποία στην ιστορία του ψιλόλιγνου μαλλιά Chet (υποκοριστικό του Chester) αντιμετωπίζει πολύ έντονη μορφή σχιζοφρένειας και τελικά πεθαίνει. Όπως είπαμε, ο Chester δεν μπορεί να μιλήσει σε θηλυκή κατσαρίδα, κάτι που γίνεται ακόμη πιο έντονο όταν του αρέσει μία κοπέλα. Και για να γίνουν ακόμη πιο μπερδεμένα τα πράγματα, το “romance tree” των χαρακτήρων έχει ως εξής: Στην Carrie αρέσει ο Chet, στην Connie (αδερφή της Carrie) αρέσει ο Chet ανά ώρες, αλλά του Chet του αρέσει η Sky…

Τι Μας Άρεσε

Ένα από τα κομμάτια που σε τραβάει αρκετά στη συγκεκριμένη ιστορία είναι το πόσο απλό και minimal είναι το σχέδιο του Brown. Με μερικές σελίδες να αποτελούνται από ένα και μόνο panel, και με τις σκηνές, γενικά, να αποτελούνται από λιγότερες λεπτομέρειες και μία πιο “καθαρή” εικόνα. Σε αυτό έρχεται να μπει ο διάλογος, ή εσωτερικός μονόλογος του δημιουργού, που ξανά χαρακτηρίζεται από την απλότητά του. Επιπλέον, βλέποντας έναν έφηβο να είναι ανίκανος να εκφράσει τα συναισθήματα του απέναντι στα άτομα που τα δημιουργούν, νομίζω πως όλοι λίγο (ή και πολύ) μπορούν να δουν τον εαυτό τους.

Βέβαια, ο Brown το πάει ένα βήμα παραπέρα, με το να του είναι αδύνατον να πει “σ’ αγαπώ” στην ετοιμοθάνατη μητέρα του.

Τι Μας Ενόχλησε

Τίποτα! Είμαι λάτρης του Brown γενικότερα, οπότε η δική μου γνώμη δεν είναι και τελείως αντικειμενική. Ειλικρινά, όμως, δεν ξέρω τι δεν θα μπορούσε να μην αρέσει σε κάποιον άλλο. Αν έπρεπε οπωσδήποτε να υποθέσω κάτι, θα έλεγα πως η απλότητα του στιλ του, τόσο στη θεματολογία, όσο και στο γράψιμο και το artwork, θα μπορούσε να ξενίσει κάποιον. Και η ιστορία είναι μία απλή καθημερινότητα ενός προβληματικού εφήβου και δεν μιλάει για “μεγάλα και σημαντικά ζητήματα”. όπως κάνουν συνήθως τα λογοτεχνικά αριστουργήματα.

Συνολική Εκτίμηση

Όμως, η ίδια η ιστορία και ο τρόπος με τον οποίο χτίζεται, τα διάφορα συναισθηματικά επίπεδα του βασικού χαρακτήρα που δημιουργεί, σε συνδυασμό με τα ανέμελα χρόνια της εφηβείας, το καθιστούν αριστούργημα. Και είναι ένα εξαιρετικό έργο που η απλότητά του το κάνει τελικά “περίπλοκο”. Αυτοβιογραφικό, παρουσιάζοντας τελείως ωμά και χωρίς όμορφες γιρλάντες, την πραγματική καθημερινότητα του έφηβου Chester Brown.

Παράλληλες Προτάσεις

Αρχικά, μάλλον όλα τα έργα του Brown, ειδικά αν σας ταιριάζει η ιδιοσυγκρασία του, και νομίζω κυρίως το THE PLAYBOY, που είναι και αυτό στα ίδια επίπεδα με το I NEVER LIKED YOU.

Από άλλους καλλιτέχνες, που και ο ίδιος ο Brown επηρεάστηκε από το δικό τους αυτοβιογραφικό έργο αλλά και αντίστοιχα τους επηρέασε, είναι το PEEPSHOW του Joe Matt και το DIRTY PLOTTE της Julie Doucet, ή ό,τι άλλο σας αρέσει από τους συγκεκριμένους. Και νομίζω πως και το έργο του Seth ταιριάζει σε παρόμοια γούστα!