Generation Gone #1

Η δυστυχία του να είσαι millennial

Το GENERATION GONE είναι ένα comic που μπορεί να ασχολείται με υπερδυνάμεις και κυβερνητικά πειράματα, αλλά οι ήρωες μοιάζουν πολύ με τους σημερινούς νέους και η κοινωνία του θυμίζει αρκετά τη δική μας. Αυτά είναι και τα στοιχεία που το κάνουν τόσο ενδιαφέρον, σε σημείο που δεν μπορείς να το αφήσεις κάτω, εάν ξεκινήσεις να το διαβάζεις, παρά το γεγονός ότι οι όποιες σκηνές δράσεις συμβαίνουν στο τέλος του τεύχους. Το comic αφιερώνει αρκετές σελίδες στο να προβάλλει την προσωπικότητα των τριών πρωταγωνιστών, δίνοντας στον αναγνώστη την ευκαιρία να δημιουργήσει μια σχέση μαζί τους. Κι αυτό, όχι μέσω της χρήσης flashback, ή με την εξιστόρηση της ζωής τους, αλλά μέσα από τις καθημερινές τους ασχολίες.

Οι ήρωες, λοιπόν, o Νick, η Elena και ο Baldwin, είναι τρεις ερασιτέχνες hackers, που σχεδιάζουν να ληστέψουν την τράπεζα της Αμερικής, ώστε να έχουν μια ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή. Χωρίς να το γνωρίζουν, παρακολουθούνται, μέσω των υπολογιστών τους, από έναν επιστήμονα, ο οποίος έχει το μεγαλεπήβολο σχέδιο να δημιουργήσει ανθρώπους με υπερδυνάμεις, μέσω της σχάσης και επανένωσης του κώδικα. Όπως τονίζει ο Mr. Akio στον ανώτερο του, ο Nick, η Elena και ο Baldwin είναι millennials, από τους οποίους το μέλλον έχει ήδη κλαπεί. Και ο ίδιος θέλει να τους δώσει μια ευκαιρία να βρεθούν, για πρώτη φορά στη ζωή τους, στη πλευρά των κερδισμένων.

Οι πρωταγωνιστές του GENERATION GONE μπορεί να είναι losers, αλλά εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να ονειρεύονται. Ακόμη και ο επιστήμονας, του οποίου κάθε project ελέγχεται από την κυβέρνηση βάσει των αποτελεσμάτων του, τολμά να ονειρευτεί κάτι τόσο ριψοκίνδυνο, όσο το να δώσει υπερδυνάμεις σε τρεις νέους, μέσω του υπολογιστικού κώδικα, και να το πραγματοποιήσει παρά τις αντιρρήσεις των ανωτέρων του. Ο Baldwin, ευαισθητοποιημένος σε θέματα αστυνομικής βαρβαρότητας, ίσως και λόγω του χρώματος του δέρματος του, επιζητά μια πιο δίκαιη κοινωνία. Η Elena παλεύει να πληρώσει για τις θεραπείες του καρκίνου της μητέρας της και να φτιάξει τη ζωή της. Ο Nick ίσως είναι ο λιγότερος συμπαθητικός χαρακτήρας, βάσει της σχέσης του με την Elena, που στηρίζεται σε συναισθηματικούς εκβιασμούς, αλλά το comic καταφέρνει, μέσα σε λίγα panels, να δώσει στοιχεία για τη συμπεριφορά του.

Υπάρχει μια σκηνή στο comic, όπου ο Αkio εξηγεί στους ανωτέρους του τη σημασία του κώδικα στην κοινωνία, μέσα σε ένα δωμάτιο όπου όλες οι φιγούρες μοιάζουν μικρές, σε σύγκριση με τα μεγάλα ρομπότ που δουλεύουν στο εργαστήριο. Σε όλο το comic, υπάρχει αυτή η αίσθηση του ανθρώπου ο οποίος όχι μόνο δεν είναι κυρίαρχος του περιβάλλοντός του, αλλά είναι πολύ μικρός σε σχέση με αυτό. Οι εκφράσεις των προσώπων των πρωταγωνιστών, όμως, προσδίδουν ζωντάνια στο στατικό, αστικό τοπίο, όπου τα χρώματα είναι πιο ζεστά απ’ ότι στα ερευνητικά εργαστήρια της κυβέρνησης.

Το GENERATION GONE είναι ένα αρκετά επίκαιρο comic, το οποίο προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα του τι θα γινόταν αν οι millennials αποκτούσαν τις υπερδυνάμεις που τόσο πολύ θέλουν, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη γενιά, λόγω των αυξημένων αγωνιών και της αδυναμίας ελέγχου του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν. Κι αν μερικοί baby boomers υποστηρίζουν ότι οι millennials θα κατέστρεφαν τα πάντα λόγω του υπερ-φουσκωμένου “εγώ” τους, προσωπικά δεν μπορώ παρά να αναρωτιέμαι αν το GENERATION GONE θα δικαιώσει την πολύπαθη γενιά μου.