New Gods Special #1

Ο εορτασμός των γενεθλίων του King ξεκινάει δυναμικά!

Ίσως να μην υπάρχει άλλος δημιουργός που με το ταλέντο του και την σκληρή του δουλειά, να άφησε τόσο βαθιά χαραγμένο το σημάδι του στην 9η Τέχνη. Ένας είναι ο Βασιλιάς, άλλωστε. Αυτόν τον μήνα, συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση του Jack Kirby και η DC αποφάσισε να το γιορτάσει με 6 one-shots, που τιμούν τις δημιουργίες του για την εκδοτική. Το πρώτο από αυτά είναι το NEW GODS SPECIAL #1.

Η κύρια ιστορία είναι από τον Shane Davis. O Kalibak έχει υποτάξει τα Bugs, την κατώτερη φυλή που ζει στον New Genesis, με σκοπό να νικήσει μια και καλή τους New Gods του πλανήτη και να τον παραδώσει στον πατέρα του, Darkseid, ως δώρο. Εμπόδιο στα σχέδιά του, στέκεται ο ετεροθαλής αδελφός του, Orion. (Στα γρήγορα: η συνθήκη ειρήνης που υπογράφτηκε μεταξύ New Genesis και Apokolips, όριζε ότι ο ηγέτης του κάθε πλανήτη θα δώσει από ένα παιδί στον άλλον, έτσι ο Orion μεγάλωσε με τον Highfather και ο Scott Free/Mr. Miracle σε ένα από τα ορφανοτροφεία του Apokolips.)

H σύγκρουση μεταξύ φύσης και ανατροφής είναι κύριο θέμα του χαρακτήρα του Orion και ο Davis το δείχνει με μεγάλη επιτυχία. Ως βιολογικός γιος του Darkseid, έχει τεράστια προδιάθεση για βία και ασύγκριτο θυμό. Ως γιος του Highfather, έχει μάθει να ελέγχει και να διοχετεύει τον θυμό του, καθιστώντας τον ως τον σπουδαιότερο πολεμιστή των New Gods.

Αν και η πλοκή μοιάζει πιο πολύ με το τέλος ενός μεγαλύτερου arc, o Davis χειρίζεται καλά το γρήγορο storytelling, αφιερώνει λίγες, αλλά επαρκείς, σελίδες στο στήσιμο του σκηνικού και απλά βουτάει στην κλιμάκωση του πλάνου του Kalibak και αφήνει τη μάχη των δύο αδερφών να ξεδιπλωθεί. Αθέατος πρωταγωνιστής είναι ο Darkseid. Ο τρόμος στο πρόσωπο του ενός γιου του και η οργή που προκαλεί στον άλλον, είναι αρκετά για να δώσουν μια καλή εικόνα για το μέγεθος της κακίας του Darkseid, ακόμη και αν κάποιος αναγνώστης δεν γνωρίζει τον χαρακτήρα. (Αλλά, μεταξύ μας, γιατί να διαβάσεις το τεύχος αν δεν τον γνωρίζεις;)

Θα δηλώσω το προφανές, λέγοντας ότι το σχέδιο του Davis ελάχιστη σχέση έχει με αυτό του Kirby, αλλά κάνει παραπάνω από ικανοποιητική δουλειά, ιδιαίτερα στην μάχη μεταξύ των δύο αδερφών, η οποία είναι έντονη και βίαιη, και στην αποτύπωση των προσώπων τους, μεταφέροντας με απόλυτη επτυχία τα συναισθήματα τους στους αναγνώστες.

Η δεύτερη ιστορία είναι από τον Walt Simonson, ο οποίος έχει εμπειρία με τον Orion, έχοντας γράψει και σχεδιάσει τον ομώνυμο ongoing τίτλο. Το σενάριο μπαίνει σε δεύτερο ρόλο, καθώς πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το σχέδιο του Simonson, ο οποίος μας δίνει έναν νεαρό, ακόμα, Orion, να πολεμάει τεράστια τέρατα στους ωκεανούς του Apokolips, σε μια αναγνωριστική αποστολή.

Ωραίο το τελείως διαφορετικό σχέδιο του Davis, ευπρόσδεκτο και το επηρεασμένο από τον Kirby σχέδιο του Simonson, αλλά ήθελε και λίγο υλικό από τον ίδο τον Βασιλιά για να κλείσει κατάλληλα το τεύχος. Μερικά μονοσέλιδα και μια πολύ σύντομη ιστορία με τον New God ονόματι Lonar, είναι, λοιπόν, το κερασάκι στην τούρτα.

Ο εορτασμός των γενεθλιών του Jack Kirby ξεκίνησε δυναμικά με το NEW GODS SPECIAL #1. O Shane Davis είναι το βαρύ πυροβολικό, με μια ιστορία για τον Orion και τη σχέση του με τη βιολογική και τη θετή του οικογένεια, και πως τον έχει διαμορφώσει ως χαρακτήρα και ήρωα, ενώ ο Walt Simonson συμπληρώνει το τεύχος με μια πιο χαλαρή ιστορία από το παρελθόν του.

Ας ελπίσουμε ότι και τα υπόλοιπα specials θα είναι ανάλογου επιπέδου. Άλλωστε, μόνο κάτι τέτοιο αξίζει στον Βασιλιά των comics!