Mister Miracle #1

Darkseid Is!

Ποιός είναι ο Mister Miracle, θα αναρωτηθούν οι νέοι αναγνώστες. Κανείς, όμως, δεν θα αναρωτηθεί γιατί έγινε τόσος ντόρος, εφόσον συνειδητοποιήσει ποιοι είναι οι συντελεστές του μοναδικού αυτού πειράματος.

Ο Mister Miracle, ή Scott Free, είναι μία δημιουργία του Jack Kirby και είναι γιος του Highfather, αρχηγού των New Gods του πλανήτη New Genesis, αιώνιου αντιπάλου του πλανήτη Apokolips, όπου ζει και βασιλεύει ο Darkseid. Προκειμένου να σταματήσει ο αιώνιος πόλεμος ανάμεσα στους δύο πλανήτες, οι επικεφαλείς αντάλλαξαν τους γιους τους. Έτσι, ο Highfather μεγάλωσε τον Orion, ενώ ο Miracle μεγάλωσε στην κόλαση του Darkseid. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, σκληραγωγήθηκε και γνώρισε τη μέλλουσα γυναίκα του, Big Barda, ενώ αργότερα, όταν ήρθαν στη Γη, έγινε διάσημος escape artist, χάρη στις δυνάμεις του.

Ελάχιστη σημασία, όμως, έχει η γνώση του παρελθόντος, καθώς ο πρόσφατα βραβευμένος με δύο Eisner, Tom King, επαναπροσδιορίζει με μοναδικά δραματικό τρόπο τον Mister Miracle. Το “rebirth” του Scott Free βασίζεται στο σκεπτικό ότι η ανεμελιά του είναι, ουσιαστικά, η άμυνά του, και από πίσω κρύβεται η κόλαση της παιδικής του ηλικίας στον Apokolips. Επίσης, προκειμένου να ξεπεράσει τον εαυτό του, αποφασίζει να κάνει την ύστατη αδύνατη απόδραση, από τον ίδιο τον θάνατο. Και έτσι, αρχίζει μία ιστορία συγκινησιακά σκληρή σε ασύλληπτα ανατριχιαστικό βαθμό.

Το αρτιστικό μέρος είναι breathtakingly αριστουργηματικό, καθώς ο Gerads το πηγαίνει σε άλλο επίπεδο, κάνοντας μέχρι χρήση κουκίδων Ben-day, ως φόρο τιμής στη δουλειά του Kirby, αλλά και άπειρων ακόμα τρικ, όπως distortions, επιβάλλοντας μία άβολη, σκοτεινή και αγωνιώδη, πλην επιβλητική ατμόσφαιρα στον αναγνώστη, ο οποίος θα αναρωτιέται συνεχώς τι είναι πραγματικό, από το πρώτο καρέ μέχρι το τελευταίο. Επίσης, ο Gerads έχει αναλάβει ο ίδιος το σχέδιο, το μελάνωμα και το χρώμα, σολάροντας απίστευτα. Είναι μακράν η καλύτερή του δουλειά, το οποίο λέει πολλά, καθώς είχε προηγηθεί το PUNISHER του All-New Marvel, και συνεχίζεται αδιάλειπτη η συνεργασία του με τον King, στο THE SHERIFF OF BABYLON της Vertigo.

Το MISTER MIRACLE είναι, ίσως, η εκδοτική έκπληξη της χρονιάς και το follow-up στο εκπληκτικό περσινό THE VISION του King. Έχει πολλά επίπεδα ανάγνωσης, και σας προκαλεί να το ακολουθήσετε στον όχι και τόσο “θαυμαστό” κόσμο του Scott Free, διαμορφωμένο από ένα από τα καλύτερα δημιουργικά δίδυμα στην αντίπερα όχθη.