The Road To #1000

Χίλιες μέρες, χίλια χρόνια, δεν είναι αρκετά...

Έχω ένα πάθος. Λατρεύω τις επετείους. Τις βρίσκω μια πολύ καλή ευκαιρία για να γιορτάσεις κάτι που είναι σημαντικό για εσένα και ταυτόχρονα να κοιτάξεις πίσω για το πώς έφτασαν τα πράγματα ως εκεί. Για να καταλάβετε και ένα δικό μας παράδειγμα, είμαι αυτός που, στη συνάντηση της ομάδας του Comicdom, θα πρήξει τους υπόλοιπους να κάνουμε ένα εβδομαδιαίο αφιέρωμα για τα 75 χρόνια της Wonder Woman, για παράδειγμα.

Από όταν ήμουν μικρό παιδί, τρεις επετείους θυμάμαι να περιμένω με αγωνία. Η πρώτη ήταν το έτος 2000. Ένα έτος ορόσημο που για δεκαετίες ήταν πηγή έμπνευσης για όλες τις εκφάνσεις της επιστημονικής φαντασίας και όσο πλησίαζε γινόταν και μεγαλύτερη μανία, όπως με το διαβόητο Y2K. Θυμάμαι να λέω: “Πω, πω, τότε θα είμαι… 16 χρονών“! Η δεύτερη ήταν τα 100 χρόνια που θα έκλεινε ο Παναθηναϊκός το 2008. Με θυμάμαι δεκατεσσάρων χρονών (το πολύ μακρινό 1998) να ζωγραφίζω σε βιβλία και τετράδια πιθανά λογότυπα για τους εορτασμούς. Όταν δέκα χρόνια αργότερα η Π.Α.Ε. έκανε διαγωνισμό για το επίσημο λογότυπο το βρήκα τόσο καρμικό, που ήμουν – σχεδόν – σίγουρος ότι θα κερδίσω! (Αλλά τελικά δεν μπήκα ούτε στην τελική εικοσάδα…) Η τρίτη, όπως θα μπορούσατε εύκολα να έχετε ήδη μαντέψει, δεν είναι άλλη από το 1000ο τεύχος της σειράς ACTION COMICS.

Τα επετειακά τεύχη είναι μια μεγάλη μου αδυναμία. Συνήθως έχουν τις διπλάσιες ή και τριπλάσιες σελίδες σε σχέση με τα κανονικά τεύχη, πολλές φορές ξεκινάει ή ολοκληρώνεται μια σημαντική ιστορία, μπορεί να περιέχονται σχετικά άρθρα ή μια μεγάλη pin-up gallery. Από τις ελληνικές εκδόσεις λίγες μου έχουν μείνει στο μυαλό. Κυρίως κάποιες των Disney comics, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα το #1500 του ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ (που πρέπει να ήταν το μεγαλύτερο comic που είχα δει μέχρι τότε) και το #100 του ΚΟΜΙΞ (που περιείχε το πρώτο κεφάλαιο του αριστουργηματικού “Life & Times of Scrooge McDuck”). Και τα δύο είναι από τα ωραιότερα και σημαντικότερα τεύχη της συλλογής μου.

Τα επόμενα χρόνια άρχισα να αφιερώνομαι – σχεδόν αποκλειστικά – στις αμερικανικές εκδόσεις και ο Superman έγινε ο αγαπημένος μου ήρωας. Πλέον δεν περίμενα το #25 του ελληνικού SUPERMAN, αλλά το #550 του ADVENTURES OF SUPERMAN. Κάπου εκεί συνειδητοποίησα ότι, λογικά, το ACTION COMICS θα ήταν ο πρώτος τίτλος από τις DC/Marvel που θα έφτανε τα 1000 τεύχη (υπάρχουν άλλα διάσημα comics που έχουν φτάσει προ πολλού αυτό το σημείο, όπως το TOPOLINO ή το 2000AD, αλλά μιλάμε για εβδομαδιαία comics ή τέλος πάντων comics που δεν ήταν στο άμεσο ενδιαφέρον μου). Από τότε μου μπήκε στο μυαλό η αναμονή για τη μεγάλη επέτειο. Θα χρειάζονταν βέβαια καμιά εικοσαριά χρόνια.

Fast forward στο σήμερα και στα χέρια μου κρατάω το ACTION COMICS #985. Κάτι που σημαίνει ότι με τον τίτλο να είναι δεκαπενθήμερος από το Rebirth και μετά, περίπου τον Απρίλιο, πρώτα ο Θεός, θα έχουμε στα χέρια μας το πολυπόθητο #1000! (Πάνω-κάτω τις ημέρες του Comicdom Con Athens 2018… Χμμ…)

Κάθε χιλιοστό τεύχος μιας έκδοσης είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, όμως στην περίπτωση του ACTION COMICS, δε γιορτάζουμε απλά τη συμπλήρωση ενός αριθμού. Γιορτάζουμε τη χιλιοστή επέτειο του θρυλικού comic που άλλαξε την ιστορία! Που περιείχε την πρώτη εμφάνιση του Superman, που δημιούργησε – ουσιαστικά – το είδος των υπερηρωικών comics, το οποίο κυριάρχησε τις επόμενες δεκαετίες και – φυσικά – που σήμανε την έναρξη της Golden Age των αμερικανικών comics. Μπορείτε να σκεφτείτε κάποιο άλλο αμερικανικό comic που να άξιζε αυτή την τιμή πρώτο;

Φυσικά όταν περιμένεις κάτι τόσο πολύ, κάνεις σενάρια με το τι θα συμβεί τελικά. Τι περιμένω από το τεύχος #1000; Καταρχάς, πιστεύω ότι θα είναι θηρίο και θεωρώ πιθανό να ακολουθηθεί ο δρόμος των FABLES #100 ή #150, τα οποία ήταν – στην πραγματικότητα – trades των 100 και 160 σελίδων έκαστο. Φυσικά ετοιμαστείτε για μια πλημμύρα από variant covers (ήδη πονάει η τσεπούλα μου…). Τώρα, όσον αφορά στο περιεχόμενο, πέρα από το τότε τρέχον storyline, όπου όλο και κάποια σημαντική εξέλιξη θα έχουμε να συμπίπτει, πιστεύω ότι θα έχουμε μικρές ιστορίες και pin-ups από την αφρόκρεμα των αμερικανικών (ίσως και όχι μόνο) comics. Μπορεί επίσης να έχουμε και μια ανατύπωση της πρώτης ιστορίας του Superman ή ακόμα και ένα remake της. Απαραίτητη θεωρώ, τέλος, την ύπαρξη αφιερωματικών άρθρων για την ιστορία τόσο του τίτλου όσο και του Superman, που, άλλωστε, θα συμπληρώνει και τα 80 χρόνια παρουσίας του.

Αλλά για αυτά έχουμε ακόμα καιρό. Μέχρι τότε, σας καλώ κάθε μήνα να εξερευνήσουμε την πλούσια ιστορία του θρυλικού ACTION COMICS, ξεκινώντας στο επόμενο installment του αφιερώματος, όχι με κάτι ιδιαίτερο… απλά με το σημαντικότερο τεύχος στην ιστορία των comics.